De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Vandaag Arend Koldenhof die vooruit kijkt naar de thuiswedstrijd tegen Vitesse komende zondagavond om 20.00 uur.

Aankomende zondag trapt Go Ahead Eagles in eigen huis af tegen Vitesse. We zijn inmiddels bij speelronde 14, de laatste speelronde voordat de nationale teams afreizen naar Qatar voor het WK. Hierna moeten we met z’n allen wachten tot zeven januari voordat we weer naar de Eagles kunnen kijken.

Go Ahead Eagles staat er goed voor de eredivisie. Met 14 punten staat de club uit Deventer op de 11de plek in de ranglijst. Geen slechte score voor de ploeg van René Hake, die in de laatste vijf wedstrijden niet verloren.

Vorige week werd er op het nippertje gelijkgespeeld in de Grolsch Veste tegen FC Twente. Door een penalty genomen door IJslander Willumsson wist Go Ahead Eagles in de 92ste minuut nog een punt mee te nemen naar Deventer.

ENSCHEDE, NETHERLANDS – NOVEMBER 6: Willum Willumsson of Go Ahead Eagles celebrates the goal during the Dutch Eredivisie match between FC Twente and Go Ahead Eagles at De Grolsch Veste on November 6, 2022 in Enschede, Netherlands (Photo by Henny Meyerink/Orange Pictures)

Onrust bij Vitesse
Tegenstander Vitesse staat er een stuk minder goed voor. Met nieuwe trainer Philip Cocu staat de ploeg met 12 punten op de 15de plek. Bij Vitesse is er een hoop onrust bij de club dit seizoen. Thomas Letsch vertrok na een paar wedstrijden richting de Bundesliga en daarnaast was er onduidelijkheid wie de nieuwe eigenaar werd van de club uit Arnhem. Valeriy Oyf vertrok begin dit jaar bij de Arnhemse club als grootaandeelhouder en het duurde maanden voordat het Amerikaanse Common Group de nieuwe eigenaar werd. Maanden vol onrust en onzekerheid waren ook te merken in de resultaten.

Onder Cocu verloopt het ook nog niet geweldig. Wel wist Vitesse wel afgelopen week gelijk te spelen in Amsterdam tegen Ajax. Wij weten in Deventer natuurlijk al te goed wat dat mentaal met een club kan doen.

Vitesse - Go Ahead Eagles. Brouwers benut de penalty. Foto: Henny Meyerink
Vitesse – Go Ahead Eagles. Brouwers benut de penalty. Foto: Henny Meyerink

Vorig seizoen
Zowel de thuis- als de uitwedstrijd tegen Vitesse eindigden in 1-2. De ene keer in het voordeel van de ploeg uit Arnhem en een keer voor de ploeg uit Deventer. Door een penalty van Luuk Brouwers in de laatste minuut wist Go Ahead Eagles te winnen in Arnhem, maar in de Adelaarshorst won Vitesse door twee doelpunten van Loïs Openda.

WK komt eraan
Na dit weekend gaat de hele voetbalwereld zich focussen op het WK. Een groot deel van het land zal zich weer voor de TV nestelen met iets in het oranje aan om onze leeuwen aan te moedigen.

Voor clubs zoals Go Ahead Eagles betekent dit dat de hele selectie anderhalve maand niet hoeft te spelen. Dat betekent echter niet dat alle spelers tot januari met hun voeten in het zand op het strand kunnen gaan zitten. Verwacht wordt dat een deel van deze tijd er gewoon doorgetraind gaat blijven worden door veel clubs. Hoe de planning van Go Ahead Eagles er uitziet de komende tijd, is nog niet helemaal bekend.

Aankomende zondag
Aankomende zondag mogen we hopelijk nog één keer genieten van Go Ahead Eagles voor die lange pauze eraan komt. In een avondwedstrijd om 20:00 uur hopen we die ongeslagen reeks voor te zetten tegen het onrustige Vitesse. Ik zit er in ieder geval goed klaar voor.

Met roodgele groet,
Arend Koldenhof

Vorig artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 45
Volgend artikelNipte maar terechte nederlaag Twello