De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Deze keer is Jan Willem weer aan de beurt voor de pot voetbal aankomende zondagmiddag om 14.30 uur…

And then, there were two.

De jaren ’90 herleven: FC Twente en Kowet zijn weer de enige twee clubs die deze provincie in de Eredivisie vertegenwoordigen. Toen waren het clubs van gelijkwaardig kaliber, nu niet meer. Twente nam een vlucht voorwaarts onder een uiterst dubieuze bestuurder, in Deventer is het nog altijd een beetje 1995.

Een extra lading
De wedstrijd heeft dit jaar misschien wat extra lading, zoals ook in het seizoen 2018-19, toen in de Eerste Divisie. 29.000 Tukkers zagen lijdzaam toe hoe duizend supporters uit Deventer en omstreken feestvierden, weggestopt in de bovenhoek van de Grolsch Veste. Jaroslav Navratil profiteerde van een fout en scoorde. Ook nu moeten beide clubs hun aartsrivaal missen.

De rollen zijn omgedraaid; PEC Zwolle en Heracles Almelo proberen het dit seizoen een niveautje lager. Zodoende kijken ze in Enschede over Almelo heen en dan is Deventer de eerste profvoetbalstad die ze zien.

Oude tijden herleven: Twente – Go Ahead is vermoedelijk voor beide kampen de wedstrijd van het jaar. De Enschedeërs hebben hun stadion bijna uitverkocht, terwijl ook Go Ahead hard op weg is naar een vol vak. Dat laatste is wel te begrijpen. In Enschede heb je niet alleen het verrukkelijke broodje beenham, voorts zijn de resultaten er ook goed geweest vanuit rood-geel oogpunt.

We noemden de overwinning in 2018 al, maar Go Ahead heeft er al vier keer op rij niet verloren. In 2017 was er een belachelijk onverdiende zege onder Robert Maaskant (1-2), in 2019 de legendarische 2-5 in de beker en eerder dit jaar werd het nog 2-2 (op 20-02-2022).

Voor René Hake is het een bijzondere wedstrijd. De man uit Erica werd in de herfst van 2017 ontslagen bij Twente, waarna de club dat seizoen nog ongeveer twaalf trainers versleet en alsnog roemloos degradeerde. Ongetwijfeld zal hij later deze week diplomatiek zeggen dat het hem niets uitmaakt tegen wie de punten komen, maar ik durf erop te wedden: deze trainer is een paar procent extra gemotiveerd om zondag een goed resultaat te halen.

Ook keeper Jeffrey de Lange zal het leuk vinden om in Enschede eens te komen laten zien hoe hij gegroeid is in de afgelopen maanden. Voor de volledigheid: Rashaan Fernandes en Jahnoah Markelo hebben ook een verleden in Tukkerland, en de helft van de technische staf ook nog.

FC Twente
We hebben dit seizoen gewoon een top vijf in de Eredivisie, en FC Twente is daar volwaardig onderdeel van. De ploeg van Ron Jans doet het gewoon uitstekend, vooral in eigen huis. Zes gespeeld, zes gewonnen, achttien voor, één tegen. Vijf wedstrijden waar winst ook wel verwacht werd, maar ook PSV ging er dik verdiend over de knie.

De laatste weken is ook spits Ricky van Wolfswinkel aan het scoren gekomen. Joshua Brenet dendert als een razende over de flank, Gijs Smal wordt met de week beter, van Ramiz Zerrouki is het genieten, ze hebben allemaal vinnige flankspelers en met Sem Steijn nu al een publieksfavoriet.

O ja, en er staat ook nog een soort reïncarnatie van Peter Shilton op doel. Twente slikte pas zeven tegendoelpunten, waar er volgens statistische modellen vijftien verwacht werden. Lars Unnerstall pakt punten voor zijn ploeg, zoveel is zeker. Het enige dat al weken stoort bij Twente is het gebrek aan doelpunten van Michel Vlap.

De Fries is geforceerder op zoek naar een goal dan een vijftienjarige jongen naar een meisje om mee te dansen op een schoolgala, maar al zijn pogingen vliegen voorlopig nog naast of over. Als die straks ook nog gaat scoren, dan is de beer helemaal los. Wie weet wat er dan mogelijk is voor de roodhemden… Hoe dan ook: echt een goede ploeg. Verdedigend wat kwetsbaar, maar wat zou het, met zo’n keeper?

Go Ahead Eagles
Er komt natuurlijk een dag dat Twente thuis eens punten laat liggen, en waarom zou dat zondag niet zijn? Rood-geel voelt zich de laatste jaren goed thuis in Enschede en als Jeroen Manschot zondag de wedstrijd op gang blaast is Go Ahead inmiddels meer dan twee maanden ongeslagen in alle competities. Het gemoed is goed na de soevereine overwinning op Excelsior zondag, waarmee de ploeg zo goed als zeker boven de rode streep zal staan als de winterstop over twee weken (echt waar) al begint.

Scoren is het probleem niet. Oliver Edvardsen heeft er vijf inliggen, Isac Lidberg staat op vier, en ook Willum Willumsson en Bobby Adekanye weten waar het doel staat en vanaf de bank kan hetzelfde gezegd worden voor de altijd doelgerichte Finn Stokkers. Slechts zeven ploegen scoorden vaker dan de mannen uit Deventer. Om de ongeslagen reeks te verlengen, zal vooral achterin een betere prestatie nodig zijn dan de afgelopen twee wedstrijden.

Tegen NEC vielen de goals te makkelijk en ook Excelsior vond zaterdag veel ruimte achter de laatste lijn, vooral in het eerste kwartier. Het was aan fenomenale Jamal Amofa te danken dat de Kralingers niet meer grote kansen kregen. De defensie moet als collectief beter staan dan de afgelopen weken om de uitmuntende ongeslagen reeks te verlengen. Met Ajax-uit is de ideale blauwdruk er.

Verdere informatie
FC Twente mist Michel Sadilek al een tijd, die zal er zondag waarschijnlijk ook niet bij zijn. Bij Eagles ontbreken Erwin Mulder en Federico Mattiello voorlopig nog. De wedstrijd begint om half drie, Manschot fluit dus, je kan hem live zien op het hoofdkanaal van ESPN of in het uitvak (op het moment van schrijven zijn er nog kaarten), of je luistert naar Salland1 voor een geheel onpartijdig radioverslag!

Vorig artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 5 en 6 november
Volgend artikelTactisch sterk Twello wint van Be Quick