‘Adelaarsoog’: dé voorbeschouwing op het komende duel van Go Ahead Eagles. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie en Jan Willem Spaans. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zaterdagavond om 21:00 uur.

De stofwolken van een ronduit teleurstellende IJsselderby, in alle facetten, zijn opgetrokken. Voor Go Ahead Eagles, zowel qua puntenaantal als qua spelniveau, is degradatie geen reële zorg. Om die laatste dertien potjes een beetje spannend te houden, is het zaak om zo lang mogelijk mee te doen om Europees voetbal. Die weg vervolgt rood-geel zaterdagavond om 21.00 op het veld van SC Heerenveen.

Wist Snelle veel. Het was gewoon een mooie lentedag, zijn vriend Bas Kuipers speelde een beetje gitaar, en hij zong liedjes op een bomvolle Brink. Aardige jongen, Snelle, maar zijn liedjes zijn niet voor mij. Hoeft ook niet. Er ging er ook eentje over een reünie, en daar moet ik aan denken bij dit affiche. Kees van Wonderen, Paul Simonis, Jorran van Santen (performance trainer), Andries Noppert en sinds dit seizoen ook Luuk Brouwers: een heel contigent van de hoofdrolspelers op dat huldigingsfeestje in mei 2022 staan inmiddels in Friesland op de loonlijst. Het schijnt dat ze ook een bod op Jannie hebben uitgebracht, maar die heeft een contract voor het leven met een duizelingwekkende afkoopsom. Helaas. Ongetwijfeld wordt het een gezellig weerzien, zaterdag!

28-05-2023 – SC Heerenveen v Go Ahead Eagles – Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

SC Heerenveen

Heerenveen heeft zondag voor het eerst in 2024 een wedstrijd gewonnen. Dat kwam mooi op tijd. En, altijd leuk meegenomen voor clubs, het was Ajax dat over de knie ging in het Abe Lenstra Stadion. Het tekent de wisselvalligheid van de Friezen, die goed en slecht voetbal afwisselen, soms zelfs in dezelfde wedstrijd. Ook zondag ging het nog bijna mis tegen de Amsterdammers, die op millimeters na nog voor de 3-3 hadden gezorgd. Dat was overigens de tweede 3-3 op rij geweest voor Heerenveen. Zegt genoeg.

De blauw-witten beginnen speelronde 22 als tiende op de ranglijst, met alle kans om omhoog te kijken. Zoomen we in op hoe het de oud-Eagles vergaat: Kees van Wonderen heeft nog een contract voor een paar maanden. Zijn beslissing is nog niet bekend. Het verhaal van Andries Noppert is dat wél: de in Deventer doorgebroken Toren van Joure worstelt met zijn vorm. Momenteel krijgt Mickey van der Hart de voorkeur onder de Heerenveen-lat. Luuk Brouwers is lekker bezig: de middenvelder speelt bij Heerenveen alles en is geregeld één van de betere spelers.

Luuk Brouwers in Deventer voor sc Heerenveen op 2 september 2023.
Foto: Henny Meyerink/BSR Agency

Go Ahead Eagles

De ploeg van René Hake lijkt wel een dekbedovertrek. Als het aan de ene kant goed zit, is het aan de andere kant magertjes. Trek het overtrek dan een stuk de andere kant op, en ja hoor: nu is het een de ene kant weer niet in orde. Maandenlang won Go Ahead thuis alles, om uit amper punten te pakken. Nu is het andersom: de laatste vijf thuiswedstrijden in de competitie leverden twee puntjes op, twee keer in de slotfase veiliggesteld bovendien. Uit is het een stuk beter: elf punten uit de laatste vijf potjes. De laatste competitiezege in Heerenveen dateert van 1995. Marco Heering, zondag nog op bezoek in De Adelaarshorst, maakte het enige doelpunt. In het recente verleden zagen we twee nederlagen op Friese grond, en de bekerzege in 2022, ook wel bekend als de eerste stap in de ongekende droomvlucht van Andries Noppert.

Hoe het ervoor staat op fysiek gebied? Over Philippe Rommens hoor ik minder goede geluiden. Hoe lang de Belg er nog niet is, geen idee, maar hij liep afgelopen zondag nog op krukken. Die is er dus niet bij, daar hoef je verder geen arts voor te zijn. Willum Willumsson zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Verder is het maar afwachten hoe het met Oliver Edvardsen is. De Noor strompelde zondag naar de kant. Later in de week zal wel duidelijk worden of hij hersteld is.

Wedstrijdinformatie:

SC Heerenveen – Go Ahead Eagles begint zaterdag om 21.00. Erwin Blank is de scheidsrechter. Wie geen kaartje heeft voor het uitvak, is aangewezen op andere kanalen: ESPN 3 zendt de wedstrijd live uit, en er is uiteraard live commentaar op Salland1.

Jan Willem Spaans

Andries Noppert in de basis bij de vorige wedstrijd tussen SC Heerenveen en Go Ahead Eagles – Eredivisie – Photo by Henny Meyerink/BSR Agency
Vorig artikelEpse pakt volle buit in de slotfase
Volgend artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 17 en 18 februari