Scouting

De jeugdacademie van Go Ahead Eagles kent veel vrijwilligers en andere krachten die door hun ongebreidelde inzet ervoor gezorgd hebben dat we binnen 10 jaar weer op de kaart staan en in deze column wil ik het hebben over een van de belangrijke pijlers: het scoutingsapparaat.

De spelers vormen de basis van al onze inspanningen en hiervoor is een goede scouting de basis en dat is nog niet zo eenvoudig. Scouts werken bij Go Ahead in de jeugdacademie op vrijwillige basis en doen dit met hun rood-gele hart en verstand, maar ook met hun eigen opvattingen en achtergrond.

Wij streven, net als onze hoofdmacht, naar een herkenbare speelwijze passend bij het DNA van onze club en dat vereist een specifieke kijk op talent. Natuurlijk, het is geen hoge wiskunde en vrijwel iedereen die je op pad stuurt weet wel de 2 beste spelers aan te wijzen, maar het herkennen van de potentie van een speler op langere termijn is nog niet zo eenvoudig. Hier ligt een gedegen plan aan ten grondslag.

Als eerste hebben we met alle (kandidaat)scouts een intakegesprek en dat is om de visie van voetbal bij elkaar te toetsen en informatie te geven over de werkwijze van onze academie. Blijkt dan dat beide partijen met elkaar in zee willen gaan dan volgt er een periode waarin de nieuwe scout wordt geholpen om zijn activiteiten zo maximaal mogelijk te doen.

Hij/zij loopt mee met een ervaren scout zodat de kneepjes van het vak kunnen worden geleerd, gelijktijdig wordt deelgenomen aan de 6-wekelijkse scoutingsoverleggen, ook weer een moment waarop veel praktijkervaring kan worden gesnoven. In deze overleggen ligt de nadruk op duidelijkheid over een aantal zaken:

  • Wat is de gewenste speelwijze en welke type voetballer zoeken we daarbij;
  • Trainers en scouts zitten bij elkaar en ‘leren’ elkaar hoe de begrippen die we hanteren nu eigenlijk moeten worden uitgelegd. Wat betekenen woorden als ‘motorisch vermogen’, ‘voetbalintelligentie’ en ‘persoonlijkheid’. Met videobeelden wordt dit verduidelijkt waardoor er een gemeenschappelijker beeld ontstaat;
  • Hoe presenteer je je als scout bij een vereniging?

Al deze inspanningen, die niet alleen meer dan boeiend zijn maar nog meer heel enthousiasmerend, moeten ertoe leiden dat de scouts die wij op pad sturen minder subjectief, zeg maar het ‘onderbuikgevoel’ en juist objectiever naar een speler gaan kijken. Tenslotte hebben we door deze training elkaar geleerd op dezelfde wijze naar spelers te kijken. Dan kan de persoonlijke voorkeur van een scout altijd nog leiden tot kleine verschillen in waardering van een speler, maar het geeft meer zekerheid.

De werkwijze van de hoofdmacht en de voetbalacademie is daarmee aansluitend op elkaar en het kan geen toeval zijn dat we er steeds beter in slagen om zowel bij ons 1e als bij de jeugd de juiste spelers binnen te halen.

Vorig artikelHelios-Hierden, de beste wint, ook nu
Volgend artikelAdelaarsoog op Almere City uit
Eric Whittie
Eric is hoofd opleidingen bij Go Ahead Eagles. getrouwd met Carla en vader van 4 dochters en 2 zonen. Al 52 jaar actief in de voetbalwereld waarvan 40 jaar KNVB-docent in binnen- en buitenland. Als amateurtrainer gepromoveerd en gedegradeerd, maar nooit ontslagen. Houdt van sterrenkunde, economie, politiek en vreemde talen.