In 2020 zijn we begonnen met de verkiezing Trainer van het Jaar. De eerste keer werd Mitchel de Groot als hoofdtrainer van IJsselstreek verkozen na een intense strijd met Hans van der Hoop (ABS) en Joost ter Stege (De Gazelle). In 2021 werd door corona geen verkiezing gehouden en in 2022 en 2023 was Harold Dengerink van SV Twello de beste. Trainer van het jaar 2024 kende weer drie kandidaten. Mitchel de Groot van SV Terwolde, Harry Decheiver van SV Helios en Patrick Kieftenbelt van VV Diepenveen werden alle drie kampioen met hun ploeg. Met maar liefst 46,62% van de 1628 stemmen (759 stemmen) is geworden, Trainer van het Jaar 2023/2024:

MITCHEL DE GROOT!

Patrick Kieftenbelt wordt tweede met 30,53% (497) van de stemmen. Harry Decheiver behaalde 22,85% (372) van de stemmen. Deze verkiezing leverde maar liefst ruim een derde meer stemmen op dan overige jaren.

Wij hadden een leuk interview met de winnaar Mitchel de Groot;

Kun je ons iets meer vertellen over jouw achtergrond? Hoe ben je begonnen met voetbal en wat heeft je ertoe gebracht om trainer te worden?
Zelf ben ik bij IJsselstreek begonnen met voetballen op mijn 5e levensjaar. Ik ben naast het stadion van Go Ahead Eagles opgegroeid dus de link met voetbal was al snel gelegd. Betreft de keuze voor IJsselstreek was het vrij eenvoudig. Zoals ik al aangaf ben ik opgegroeid in een volkswijk dus mijn ouders hebben ook bewust gekozen voor een echte volksclub. Toen later bleek dat ik wel iets van talent had en gescout werd door diverse BVO’s hebben we de keuze gemaakt om in te stromen bij de jeugdopleiding van Voorwaarts te Twello.

Hoe lang ben je al actief als voetbaltrainer en welke teams heb je in de loop der jaren gecoacht?
Inmiddels is dit denk ik jaar mijn tiende jaar. Destijds werd ik benaderd bij Sallandia om iets met de jeugd te doen. Vooraf werd aangegeven dat dit een vrij ‘moeilijke’ groep was, maar gezien mijn eigen verleden (mentaliteit) bleek dit een gouden match. We behaalden een aantal kampioenschappen en bekerfinales. Het mooie is dat ik nog steeds veel contact heb met die jeugdspelers van pak ‘m beet tien jaar geleden. Na de jeugd heb ik de overstap gemaakt naar mijn jeugdliefde IJsselstreek. Ik heb hier als trainer heel veel geleerd van Gijsbert Demirel en Hennie de Witte in het bijzonder. Mannen met enige levenservaring en ook ontzettend ervaren in het voetbal in het algemeen. 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle voetbaltrainer?
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik heb wel geleerd dat transparantie en duidelijkheid kernvoorwaardes zijn om een groep te begeleiden. Iedere speler is anders, maar uiteindelijk wil iedereen duidelijkheid hebben in hetgeen wat er van hem of haar verlangd wordt.

Kun je een paar hoogtepunten noemen uit jouw trainerscarrière tot nu toe?
Het is makkelijk om te roepen dat de promoties en titels met Sallandia, IJsselstreek en Terwolde mijn hoogtepunten waren, maar ik geniet misschien nog wel meer als ik zie dat spelers zich ontwikkelen en bepaalde stappen maken. Zo zijn er door de jaren heen meerdere spelers geweest die de stap naar een betaald voetbal organisatie hebben gezet of spelers die uiteindelijk in de top van het amateurvoetbal belanden. In mijn optiek is het mijn kerntaak om spelers beter te maken en als ik zie waar een aantal  van hen zijn neergestreken dan denk ik dat ik tevreden terug kan kijken. 

Welke uitdagingen ben je tegengekomen als trainer en hoe heb je deze overwonnen?
Uitdagingen zijn er altijd. Zowel op persoonlijk vlak, als bij de spelers als op het veld. Elk seizoen is weer anders en zijn er andere doelstellingen. Ik vind het mooi om met veel verschillende persoonlijkheden te werken. De uitdaging is dan ook om er uiteindelijk een sterk geheel van te maken. Overwinnen doe je door te doen en wat ik eerder aangaf; transparantie, duidelijkheid en empathie zijn daarin doorslaggevend geweest.

Hoe zou je jouw coaching stijl omschrijven? Heb je een bepaalde filosofie of benadering die je volgt?
Erg direct. Vanaf dag één ben ik duidelijk in wat we willen en wat we doen. Ik doe dit aan de hand van spelprincipes, waardoor ik spelers handvaten biedt in hetgeen wat we in wedstrijdsituaties tegenkomen. Het voordeel hieraan is dat het dan niet uitmaakt in welke leeftijdscategorie, niveau of formatie de tegenstander speelt. Daarnaast zijn spelprincipes makkelijk trainbaar en met name erg wedstrijdecht. Een speler weet in de basis dus wat er tijdens bepaalde speelsituaties gedaan dient te worden. 

Hoe motiveer je jouw spelers om het beste uit zichzelf te halen, zowel op het veld als daarbuiten?
Dit antwoord zal wel erg cliché zijn, maar altijd benadrukken wat er erg goed gaat. We zijn met zijn allen vroeger op voetbal gegaan om plezier te hebben. Als je plezier hebt en uitstraalt dan komen de resultaten vanzelf. 

Wat betekent het voor je om verkozen te worden tot beste amateur voetbaltrainer van Deventer en omstreken?
Het is erg mooi om erkenning te krijgen voor hetgeen wat je doet. Allereerst vanuit de club en spelersgroep, maar als het grotere publiek het ook gaat waarderen dan geeft dat natuurlijk een nog mooiere voldoening.

Wat denk je dat de doorslag heeft gegeven bij de verkiezing? Zijn er specifieke prestaties of momenten die volgens jou hebben bijgedragen aan jouw overwinning?
Lastig te zeggen, want ik ben van mening dat vrijwel alle trainers wel goede dingen doen. Als ik mijn mede genomineerden alleen al bekijk. Patrick Kieftenbelt heeft het fantastisch gedaan met Diepenveen door na een jaar al weer terug te keren in de derde klasse. Harry is op zijn beurt ook geschiedenis aan schrijven met twee achtereenvolgende titels bij Helios. Het maakt me dan alleen al trots dat ik tussen deze trainers mocht staan als genomineerde. 

Wat zijn jouw toekomstplannen als trainer? Zijn er specifieke doelen of ambities die je nog wilt bereiken?
Voor het aankomende seizoen zal ik nog als trainer voor de groep staan in Terwolde. Weer een mooie uitdaging in de Vierde Klasse. Ik wil graag bewerkstelligen dat de club een stabiele vierdeklasser zal worden. Los van het prachtige complex en veld verdient deze club een hoger niveau. Betreft mijn toekomst durf ik daar geen antwoord op te geven. Er zullen altijd mooie en nieuwe uitdagingen voorbij komen, maar mijn gezondheid laat me de laatste maanden nog wel eens in de steek, dus zal na het volgende seizoen misschien kritischer moeten kijken in wat ik wil of kan doen.

Hoe zie je de ontwikkeling van amateurvoetbal in Deventer en omstreken? Wat zou er volgens jou verbeterd kunnen worden?
Er zijn ontzettend veel clubs in Deventer dus ik ben ook voor een fusie bij bepaalde clubs. Het geeft natuurlijk wel te denken dat een stad als Deventer op eerste elftal niveau maar één ploeg (Helios) in de tweede klasse heeft door de degradatie van Schalkhaar. Al begrijp ik wel dat het soms erg gevoelig kan liggen. Willen we het niveau omhoog brengen in zijn algemeenheid zal dit wel de enige oplossing zijn denk ik. 

Zijn er mensen of organisaties die je speciaal zou willen bedanken voor hun steun en bijdragen aan jouw succes?
Allereerst moet ik mijn vrouw bedanken.  Ik ben 24/7 met het spelletje bezig en soms tegen het obsessieve aan, maar ze steunt mij daarin volledig. Dat is misschien wel de drijvende kracht achter het succes van de afgelopen jaren. Daarnaast moet ik IJsselstreek natuurlijk ook nog steeds bedanken voor de kans die ze me geboden hebben als hoofdtrainer waardoor ik mijzelf verder kon ontwikkelen. En natuurlijk mijn huidige assistenten bij Terwolde; Evert Steinvoort en Marcel Poliste, die beide ieder op zijn manier hun steentje hebben bijgedragen.

Bedankt voor jouw tijd en nogmaals gefeliciteerd met jouw verkiezing tot beste amateur voetbaltrainer van Deventer en omstreken!

Uitslag Trainer van het Jaar 2023/2024:

Voorgaande winnaars:
2019-2020: Mitchel de Groot – IJsselstreek
2020-2021: geen, ivm corona
2021-2022: Harold Dengerink – SV Twello
2022-2023: Harold Dengerink – SV Twello
2023-2024: Mitchel de Groot – SV Terwolde

Vorig artikelSeizoensoverzicht Deventer Voetbal
Volgend artikelLoting Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen Cup 2024/2025 bekend