Het is weer zomerstop, ook voor onze gekoesterde rood-gele columnisten. Erdal Ascipinar, Robert Heukels, Eric Whittie en Edwin Lugt hebben een heuse schrijfpauze van ons gekregen, opdat we komend seizoen weer wekelijks kunnen genieten van hun ijzersterke en scherpe pen. De komende weken zullen we enkele gasten de mogelijkheid bieden om een eenmalige column te schrijven voor ons. Dit zijn over het algemeen verrassende schrijvers, de een staat nog verder weg van Go Ahead Eagles dan de ander, maar een ieder heeft een mooi verhaal. En die willen we jullie niet onthouden.

De eerste gastcolumnist is momenteel commercieel manager bij Fortuna Sittard. Dat klinkt wel heel erg ver weg van de club, maar als je weet dat deze man Tom Daemen is, dan gaan de rood-gele alarmbellen direct af. Daemen speelde in het seizoen 2015/2016 26 wedstrijden voor Go Ahead Eagles, waarna in het begin van het seizoen er op een ernstige kwetsuur geconstateerd werd, wat het einde van zijn voetbalcarrière betekende. Voor Go Ahead Eagles kende Daemen een mooie carrière bij Fortuna Sittard, MVV, AEK Larnaca, EN Paralimni, Aris Limassol en NEC. Hij speelde 394 officiële wedstrijden waarin hij 39 keer scoorde.

Foto: Henny Meyerink

Go Ahead Eagles aan de Vetkampstraat

Nagenoeg iedere voetbalsupporter legt direct de link Go Ahead Eagles – Vetkampstraat. Het fantastische stadion in de woonwijk. Terecht dat dit vaak wordt betiteld als een cult stadion.

Als speler van onder meer Fortuna Sittard en MVV Maastricht speelde ik vele uitwedstrijden tegen de Eagles. Op voorhand wist je dat het lastig zou worden om met punten huiswaarts te keren. Zodra de afslag van de snelweg genomen werd kon je er niet omheen dat er die avond een wedstrijd gespeeld zou worden. De Eagles vlag wordt met trots aan de vlaggenstok geëtaleerd bij een thuiswedstrijd en daarmee gelijk de toon gezet voor die (voetbal)avond. Zelfs als bezoekende club en speler is het een eer en prachtig om in dit karakteristieke stadion en in zo’n sfeer te mogen voetballen.

Foto: Henny Meyerink

Helaas is het vaak gebleken dat er weinig punten mee naar het verre zuiden zijn genomen. Na mijn periode bij NEC Nijmegen maakte ik in 2015-2016 zelf de overstap naar Go Ahead Eagles. Vanaf moment één was het gevoel goed en mocht ik de fameuze clubkleuren en het logo gaan dragen. De opdracht was ‘simpel’; zorgen dat we terugkeerden in de Eredivisie! Na een seizoen met ups en downs promoveerden we via de play-offs naar de Eredivisie en was de opdracht voltooid. Een fantastisch feest bij het stadion en stad maakte de cirkel van dat seizoen rond. Ongelooflijk trots op onze prestatie en welk geluk en blijdschap dit bij alle mensen met zich meebracht. Ik keek uit naar de mooie toekomstige jaren bij deze prachtige Club. Tenminste, dat dacht ik….

Na twee maanden in het nieuwe seizoen werd een nare blessure geconstateerd. Spierverkalking in mijn bovenbeen…. Ik had van veel blessures gehoord maar dit was iets totaal nieuws voor me. Klaarblijkelijk had ik eerder in het seizoen een spierscheuring opgelopen maar deze is nooit geconstateerd. Gevolg; botgroei van zo’n 18cm in mijn bovenbeen spier. Operatief kon er niets aan gedaan worden wat resulteerde in een herstel van zo’n 9 maanden. Hierdoor kwam het seizoen vroegtijdig aan zijn eind en daarmee mijn aspiraties bij Go Ahead Eagles. Na afloop van dat seizoen maakte ik de keuze om definitief te stoppen met voetbal.

Ondanks een abrupt einde heb ik warme herinneringen aan mijn tijd in Deventer. Een prachtig stadion, fijne clubmensen en fantastische supporters. Kortom, een fantastische club!

Tom Daemen

Foto: Henny Meyerink
Vorig artikelTrainer van het jaar 2023/2024 is geworden… MITCHEL DE GROOT