‘Adelaarsoog’: dé voorbeschouwing op het komende duel van Go Ahead Eagles. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zaterdagavond 20.00 uur.

Tsja, het kan niet altijd feest zijn..

Na een paar prachtige thuisoverwinningen bleef het tegen Sparta, waar afgelopen seizoen thuis nog van verloren werd met 0-1, steken op 0-0. Viel dat tegen? Geenszins, ondanks misschien wel vele hoge verwachtingen, ook van ondergetekende. We hebben kunnen zien dat het een soort schaakwedstrijd was. Sparta wilde in de Adelaarshorst niet verliezen, vertraagde het spel en in de eerste helft was GAE niet bij machte om de druk er volop op te leggen. Sparta kreeg zelfs een aantal kansjes met als grootste kans een bal op de paal.

De tweede helft was, door slimme tactische omzettingen van de trainer, het van GAE wat beter. Een aantal keer bewees keeper Olij dat hij niet voor niets international is geworden. Onder andere werd het loeiharde schot van Victor Edvardsen met een prachtige redding uit de bovenhoek getikt. GAE had meer de bal en speelde degelijk en de spelers vonden elkaar wat beter. Het laatste kwartier bleef GAE naar de 1-0 zoeken, zonder het verdedigen uit het oog te verliezen. Al met al een terecht gelijkspel.

Dan is het komende zaterdag om 20:00 uur tijd voor de volgende wedstrijd, uit tegen Almere City FC in het Yanmar stadion. Dat stadion is de thuishaven van de club die als FC Omniworld in 2005 debuteerde in het profvoetbal. De club is sinds 2010 in handen van miljardair Lesley Bambergen, die geen gekke dingen doet en de club via de weg der geleidelijkheid uitbouwt. Sinds de verbouwing in 2020 van het stadion kunnen er officieel 4501 toeschouwers plaatsnemen.

Almere is zoals bekend afgelopen seizoen uiteindelijk gepromoveerd, onder leiding van trainer Alex Pastoor. Pastoor is sinds 2001 trainer, aanvankelijk jeugdtrainer, assistent, sinds 2009 bij diverse clubs hoofdtrainer en vanaf 2022 traint hij Almere City. Hij staat voor verzorgd voetbal, hetgeen duidelijk te zien is aan de speelwijze van Almere City. De spelopvatting is realistisch en men speelt met passie en strijd.
Eigenlijk een beetje zoals Kowet ook speelt.

Men begon met nul punten uit vier wedstrijden, maar paniek bleef uit. In negen wedstrijden heeft men toch al acht punten weten te behalen, door twee keer gelijk te spelen en door twee keer te winnen. Er wordt veelal met drie centrale verdedigers gespeeld, het elftal werkt iedere wedstrijd keihard en is er één om rekening mee te houden. Hun laatste drie wedstrijden hebben zij niet verloren, men is wellicht in een flow terecht gekomen. Veel bekende namen spelen er niet, maar dat zegt niet zo heel veel. Een oude bekende bij hen die voor GAE speelde is Bradly van Hoeven.

De op één na laatste besloten oefenwedstrijd van GAE was tegen Almere City en werd met 4-1 verloren. Wat zegt dat? Niet zo heel veel, er werd gespeeld met spelers die niet in de basis staan. Dat is andere koek dan het elftal dat zaterdagavond zal aantreden. Een elftal dat goed op elkaar is ingespeeld en er uiteraard weer vol zal gaan.

Veel wijzigingen zullen er niet zijn. GAE zal ongetwijfeld laten zien dat men beter voor de dag wil komen dan tegen Sparta. Een advies: leg dat Almere vanaf het begin in een “Kata Gatame”, de tweede houdgreep uit het judo! Bovendien heeft GAE in de onderlinge 26 competitiewedstrijden tegen FC Omniworld/Almere City 17 keer gewonnen, 4 keer verloren en 5 keer gelijk gespeeld. Nou zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het zegt wel iets.

Keeper Bakker van Almere City is geen Olij en als Victor Edvardsen wederom een kanonskogel afvuurt richting een bovenhoek dan kan het zomaar raak zijn. Stel dat onze centrale verdedigers de aanvallers Yan Kitala en Thomas Robinet in toom kunnen houden, dat Evert Linthorst en Philippe Rommens de baas zijn over Koopmeiners en van La Parra, dan is het grootste gevaar van Almere City geweken. De backs zullen weer op kunnen komen om onder andere onze aanvallers van goede ballen te voorzien. In Almere ligt weer echt gras, dat kan in het voordeel zijn van GAE en in het kleine stadionnetje kunnen de GAE-supporters de boventoon gaan voeren als twaalfde man.

Nog een nieuwtje, Finn Stokkers was woensdag weer aanwezig en trainde uiteraard nog niet met groep mee.

Ik ben geen trainer maar een supporter die af en toe eens een column schrijft, maar ik zou tegen Almere City beginnen met Sylla Sow in de basis. Hij lijkt mij bij uitstek een speler die het de verdediging van Almere City moeilijk kan maken. Dat gaat dan wel ten koste van Bobby Adekanye, maar dat moet dan maar eens.

Wil je als GAE een behoorlijke slag slaan, dan dient er zaterdagavond te worden gewonnen. Geen twijfel mogelijk.

Ik zie het wel zitten.
Hup Kowet!

Roodgele groet,
Carlo Giugie

Noot van de redactie: Carlo was, zoals wel vaker, aanwezig bij de training en heeft zelf de foto’s genomen.

Vorig artikelDe rood-gele column van Eric Whittie – week 43
Volgend artikelGorssel wint vierde wedstrijd op rij