Het is weer zomerstop, ook voor onze gekoesterde rood-gele columnisten. Erdal Ascipinar, Robert Heukels, Eric Whittie en Edwin Lugt hebben een heuse schrijfpauze van ons gekregen, opdat we komend seizoen weer wekelijks kunnen genieten van hun ijzersterke en scherpe pen. De komende weken zullen we enkele gasten de mogelijkheid bieden om een eenmalige column te schrijven voor ons. Dit zijn over het algemeen verrassende schrijvers, de een staat nog verder weg van Go Ahead Eagles dan de ander, maar een ieder heeft een mooi verhaal. En die willen we jullie niet onthouden.

De tweede gastcolumnist is een geboren en getogen Hagenees. Jacco van Leeuwen groeide op met FC Den Haag en ADO Den Haag en werd in 2015 voorzitter van de Supportersvereniging Haagsche Bluf. Na een korte onderbreking is hij momenteel weer de voorzitter. Jacco brengt je terug naar enkele enerverende derby’s en somt overeenkomsten op tussen beide volksclubs. We zijn benieuwd naar jullie herinneringen aan de wedstrijden tegen FC/ADO Den Haag, reageren kan op onze Facebook post en ons X bericht.

“Hoi Jacco, interesse om een gastcolumn te schrijven voor Deventervoetbal.nl over jouw herinneringen aan wedstrijden tegen Go Ahead Eagles?”

Het ging te ver om de rubriek te hernoemen naar de Groen Gele column maar het jawoord was er zo uit.

Woensdag 20 augustus 1986, na 4 seizoenen afwezigheid mocht FC Den Haag weer starten in de eredivisie met een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. 8000 toeschouwers wisten de weg te vinden naar het Zuiderpark en keerden teleurgesteld terug naar huis door een goal van Arno Hofstede in de 48e minuut. Voor Go Ahead Eagles een wereldstart want na 2 wedstrijden stonden zij bovenaan met de volle buit. Mijn eerste kennismaking met de ploeg uit Deventer ging dus verloren. De return verloor FC Den Haag ook. Met 2-0 voor slechts iets meer dan 2000 toeschouwers.

Voor ik verderga met enkele andere memorabele wedstrijden iets over Go Ahead Eagles vanuit mijn perspectief.

De club; Een echte volksclub net als ADO Den Haag. Doe maar gewoon dan doe je al geks genoeg en met het schuim op de bek de strijd aangaan waardoor je het publiek achter je krijgt. Het stadion; Waar wij van het legendarische Zuiderpark verhuisden naar een IKEA bak is het bij jullie gelukt om de Engelse sfeer in het stadion te houden met tribunes dicht op het veld en, naar wat ik heb begrepen, is het ook de bedoeling om dat met de andere 2 tribunes te doen. Jullie blijven aantrekkelijk voor groundhoppers. Ik heb bij jullie nog op de staantribune achter de goal gestaan en verder in een uitvak op de lange zijde en nu weer achter de goal.
De supporters; al jarenlang een volle bak (in 1987 dus nog niet) en een enorm sfeervol stadion. Uitvak bij nacompetitie tegen FC Utrecht was top en de ontlading enorm na het behalen van Europees voetbal, gefeliciteerd!
Uit ervaring weet ik dat de Europese uitjes geweldig zijn. Laatste keer voor mij was in Litouwen en dan in Kaunas allemaal geel en groen zien was prachtig. Voor jullie wacht Brann Bergen, have fun!

Andere herinneringen dan aan wedstrijden tegen Go Ahead Eagles.
3 juni 1992 speelde Go Ahead Eagles als verliezend finalist van de nacompetitie tegen de nummer 16 uit de eredivisie FC Den Haag.
Ik kwam zelf pas een uur voor de wedstrijd aan maar hoorde dat het toen al de hele dag erg onrustig was in de stad. Geen combiregeling dus iedereen kwam op allerlei manier naar Deventer en sommigen waren er al vroeg.
Er waren veel supporters vanuit Den Haag meegekomen en de staantribune achter de goal in de hoek en de zittribune op de lange zijde in de hoek stond vol met Den Haag supporters. Uitslag was 3-0 voor de Eagles en het hoekvak op de staantribune was omgetoverd tot een staantribune tijdens de, volgens de kranten, “voetbaloorlog in Deventer”. Thuis verloor FC Den Haag met 1-0 en was degradatie een feit waarna het 11 jaar duurde voordat ADO Den Haag weer in de eredivisie kwam te spelen.
Toeval bestaat niet dus in welke wedstrijd kon ADO Den Haag kampioen worden in het seizoen 2002-2003? Je raadt het al, Go Ahead Eagles was in Deventer de tegenstander. Op last van de burgemeester werd besloten dat ADO maar 387 kaarten zou krijgen voor deze wedstrijd waarop club en supportersverenging besloten de kaarten terug te sturen omdat men minimaal 800 kaarten wilden voor de supporters die dan met bussen zouden komen.
Kampioen word je niet vaak en als je het dan kan worden, dan wil je erbij zijn waarop een grote groep supporters besloot dan maar zonder kaarten naar Deventer af te reizen. Lang verhaal kort, supporters kwamen niet aan en ADO verloor met 2-1. 2 weken later konden we alsnog het kampioenschap vieren.
Laatste herinnering dan, Deze begon ook met een nacompetitewedstrijd. Na de degradatie een jaar eerder begonnen we in het nieuwe stadion in de eerste divisie. Na een kleurloos seizoen waarbij het voortbestaan aan een zijden draadje hing plaatste ADO zich als nummer 6 voor de nacompetitie waarbij in de eerste ronde tegen Go Ahead Eagles de tegenstander was. Na 683 woorden in deze column eindelijk geen nederlaag. Het werd 1-1 in Deventer waarna ADO in Den Haag met 3-0 won en doorging naar de volgende ronde. Na VVV uitgeschakeld te hebben won ADO de finale tegen RKC en promoveerde naar de eredivisie.

In totaal hebben ADO (FC) Den Haag en Go Ahead Eagles in de competitie 68 keer tegen elkaar gespeeld (volgens ADOstats) waarbij de balans 26 keer winst ADO, 27 keer winst Go Ahead Eagles en 15 keer gelijk is.
In de beker is de balans 5 overwinningen voor ADO tegen 0 voor Go Ahead Eagles.
Hopelijk kunnen we snel wedstrijd 69 toevoegen aan de lange lijst en een drankje doen bij jullie in het supportershome.

Heel veel succes in Europa en de eredivisie komend seizoen!

Een geel groene groet vanuit het Haagse!
Jacco van Leeuwen
Voorzitter Supportersvereniging Haagsche Bluf

Vorig artikelTrainer van het jaar 2023/2024 is geworden… MITCHEL DE GROOT