Het seizoen zit er nu echt op, voor alle clubs in het Deventer Voetbal. Sommigen speelden nog nacompetitie, maar zij hebben ook uiterlijk afgelopen weekend hun laatste wedstrijd gespeeld. Hieronder een overzicht per club hoe ze gepresteerd hebben.

Zaterdag 1G
Voorwaarts Twello
begon het seizoen met de nieuwe trainer Jürgen Schefczyk. Al snel werd duidelijk dat het een erg lastig seizoen zou worden na het vertrek van Berthil ter Avest en veel spelers. Een vernieuwd, jong team vocht als leeuwen maar besloot de competitie als 13e en laatste, waardoor het komend seizoen uit gaat komen in de 2e klasse. Schefczyk verlaat Voorwaarts na één seizoen om zich volledig te concentreren op zijn rol als trainer bij FC Utrecht Vrouwen. Martijn de Vogel is zijn opvolger. De Vogel verlaat vierde divisionist VV Heino na maar liefst zeven jaar. Voorwaarts eindigde op de 13e plek met 13 punten uit 24 wedstrijden.

Zaterdag 3A
SV Twello
begon het seizoen zoals het de afgelopen jaren geëindigd was. IJzersterk en met goed en verzorgd voetbal. Trainer Harold Dengerink heeft de schwung er in, wat de afgelopen twee jaar hem tot Trainer van het Jaar maakte. Na een derde plek in de eerste periode kwam de klad er bij SV Twello in. Uiteindelijk speelde ze zich veilig maar ook nacompetitie voor promotie zat er niet in. Een jaar in de middenmoot. Iets wat de laatste jaren niet meer gebeurd is bij SV Twello. Ze eindigden op een 8e plek met 33 punten uit 24 wedstrijden.

Zaterdag 3D
SV Helios werd voor het tweede opeenvolgende seizoen kampioen. Waar de ploeg van trainer Harry Decheiver de eerste twee seizoenen net niet promoveerde uit de vierde klasse, stijgt het nu dus direct door naar de tweede klasse. Met enkele ervaren jongens als versterking van de toch al kwalitatief sterke ploeg wist het maar liefst 55 punten te halen uit 24 wedstrijden. Topscorer Jarmo van ‘t Hof scoorde dit seizoen 22 maal en wil het kunstje nog minimaal één seizoen overdoen in de tweede klasse. Of hier het plafond ligt valt te bezien want de club kent ook een sterke jeugdlichting.

Zaterdag 4D
FC RDC lijkt de weg omhoog in te zijn geslagen. Met de komst van Kick Maatman als hoofdtrainer in het seizoen 2022/2023 wordt er attractief en verzorgd gevoetbald, wat resulteert in knappe uitslagen. Toch is de ploeg nog wisselvallend en kende het vooral aan het einde van het seizoen een matige periode waarin veel werd verloren. Hierdoor liep het op één punt nacompetitie voor promotie mis. Gezien de lange termijn visie van de club is er geen paniek en volgt met de geleidelijke weg omhoog. FC RDC werd 5e, haalde 38 punten uit 24 wedstrijden en lijkt een heel nieuwe competitie in te gaan gezien er maar liefst vijf ploegen gedegradeerd zijn en er nog drie in aanmerking komen voor promotie (naast kampioen Sp. Teuge).

Sportclub Deventer kwam in dezelfde vierde klasse D uit als FC RDC en wist de laatste wedstrijd van het seizoen bij de buren niet winnend af te sluiten. Toch had de ploeg van vertrekkend trainer Wouter Groot Lipman zichzelf hiervoor al veilig gespeeld. De jonge ploeg speelt al geruime tijd, vanaf de jeugd, bij elkaar en weet bij vlagen te stralen en sprankelen. Smaakmaker Roan Koekoek wist 12 keer het net te vinden en was daarmee topscorer van zaterdagploeg van de Zandweerd. Komend seizoen zal nieuwe trainer Marc Mölder proberen de weg omhoog te vervolgen. Sportclub Deventer haalde 34 punten uit 24 wedstrijden en eindigde hiermee op de 7e plek.

Zaterdag 5C
Koninklijke UD was een vreemde eend in de bijt in deze klasse met ploegen uit het noorden en oosten van Overijssel. De ploeg van scheidend trainer Dimitrovic wist zich eenvoudig te handhaven doordat het niveauverschil met de onderste ploegen te groot was. Helaas bleek ook het verschil met de top ook iets te groot, waardoor het eindigde op een 7e plek met 30 punten uit 22 wedstrijden. Komend seizone mag de nieuwe trainer Tjerja-Dave Knaken het opnieuw proberen op ‘t Schootsveld.

Zaterdag 5D
VV Gorssel wist na een seizoen zonder selectieteam weer een eerste elftal op de been te brengen. En wat voor één! In het eerste jaar met trainer Ali Aygun wist het nacompetitie te halen voor promotie naar de vierde klasse. In de finale bleek competitiegenoot SV Almelo te sterk na het nemen van strafschoppen. Bram Botzel en Stijn Obdeijn bleken ware doelpuntenmachines met respectievelijk 20 en 19 goals. Hierdoor krijgt Aygun komend seizoen een herkansing voor promotie. VV Gorssel eindigde op de 3e plek met 52 punten uit 22 wedstrijden.

Zondag 2G
SV Schalkhaar kende met de nieuwe trainer Martijn de Haas een jaar vol blessureleed. Dit resulteerde tot het terughalen van oud gedienden als Jolf Stel en Ruben Bumkens. Vooral door de maar liefst 9 gelijke spelen eindigde het op een plek waardoor ze nacompetitie moesten gaan spelen. Hierin bleek Jonge Kracht de sterkste waardoor SV Schalkhaar na tien jaar, inclusief één jaar eerste klasse, degradeert naar de derde klasse. Trainer De Haas moet aan een nieuwe, verjongde ploeg gaan bouwen doordat er meerdere ervaren spelers stoppen. SV Schalkhaar eindigde als 9e met 33 punten uit 24 wedstrijden.

Zondag 3A
Wijhe’92 kende in zijn tweede seizoen terug in de derde klasse een uiteindelijk teleurstellend resultaat. Het eindigde op ruime achterstand van kampioen MVV29, maar wist helaas ook geen periode te halen voor het spelen van nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. De ploeg van trainer John Beijen kan zich hierdoor opmaken voor nog een seizoen in de derde klasse. Dit zal zonder Beijen gebeuren. Hij vertrekt naar CSV’28. Nieuwe trainer van de ploeg uit Wijhe is Richard Smit. Hij komt over van VV Holten. Wijhe’92 werd 5e in de competitie met 42 punten uit 26 wedstrijden.

Overwetering kwam dit seizoen in dezelfde klasse uit als de buren uit Wijhe’92. Het wist, net als vorig seizoen, niet uit de middenmoot te komen wat uiteindelijk resulteerde in het spelen van nacompetitie. In de eerste ronde werd FC Eibergen verslagen, maar hierna was het niet sterk genoeg om van SV Enter te winnen. Hierdoor degradeert de ploeg van Christiaan Veltmaat na vijf seizoen derde klasse naar de vierde klasse, waar het in 2011/2012 voor het laatst in uitkwam. Overwetering eindigde op de 10e plek met 31 punten uit 26 wedstrijden.

Zondag 3B
Colmschate’33 kende een vervelend debuutjaar voor trainer Sander Poll. Colmschate wist vanaf het seizoen 2018/2019 jaarlijks nacompetitie voor handhaving te ontlopen, maar ontkwam er dit keer niet aan. Hierin werd het in de eerste ronde uitgeschakeld door Concordia uit Wehl, waardoor het degradeert naar de vierde klasse. Concordia degradeerde gisteren eveneens, na een 3-2 verlies tegen Germania. Colmschate zal, onder leiding van trainer Poll, met eigen spelers en aanvullingen vanuit de jeugd, proberen goed voor de dag te komen in de vierde klasse. In die klasse kwam het voor het laatst uit in 2012/2013. Colmschate eindigde op de 12e plek met 26 punten uit 26 wedstrijden.

Zondag 4A
ABS degradeerde vorig seizoen naar de vierde klasse en werd in 4A ingedeeld, waarbij het weinig ploegen uit de buurt tegenkwam. Trainer Bas Groot Wesseldijk is met een nieuwe groep begonnen aan de wederopstanding van de ploeg uit Bathmen. Dit resulteerde dit seizoen in ieder geval in een probleemloos seizoen door vrij ruim boven de nacompetitieplaatsen voor handhaving te eindigen. Wel was de weg naar promotie nog te lang waardoor het in de ruime middenmoot eindigde. Nieuwe trainer Martijn Wessels verlaat na vijf jaar ACV Heracles om een frisse wind door Bathmen te laten waaien. ABS eindigde op de 8e plek met 38 punten uit 26 wedstrijden.

VV Lettele kende een uiterst teleurstellend seizoen. Iets waar wellicht een beetje rekening mee werd gehouden. UIteindelijk siert het de club in blauw/wit dat het altijd haar sportieve plicht deed en zich wekelijks tot het uiterste inzette om tot een goed resultaat te komen. Helaas was dit niet voldoende waardoor Lettele komend seizoen een klasse lager uit gaat komen. Hendri Zwinselman heeft de taak om te proberen zo snel mogelijk weer terug te keren in de vierde klasse. Iets waar ze sinds 2015 al doen. Lettele eindigde op de 14e plek met 5 punten uit 26 wedstrijden.

Zondag 4E
Diepenveen kende een rampzalig einde van vorig seizoen, waarin het vrij onverwacht degradeerde naar de vierde klasse. De ploeg van vertrekkend trainer Patrick Kieftenbelt wist echter direct orde op zaken te stellen. Het werd vrij duidelijk kampioen in 4E met een voorsprong van maar liefst 11 punten op de nummer 2. Diepenveen kenmerkt zich als een heuse dorpsvereniging waarbij het overtal van de selectie jongens uit het dorp zijn. Kieftenbelt was van het overgrote deel van de spelersgroep ook al jeugdtrainer en wist zo door het behaalde kampioenschap waardig afscheid te nemen van de club. Komend seizoen mag nieuwe trainer Bart Ester proberen zich te handhaven in de derde klasse. Diepenveen eindigde als 1e met 60 punten uit 26 wedstrijden.

Sallandia keerde afgelopen seizoen terug in de vierde klasse en hield rekening met een lastig seizoen. Toch wisten trainers Robert Slinkman en Bjorn Rutten er een goed lopende machine van te maken, waardoor het bijzonder knap direct onder kampioen Diepenveen eindigde. Als de groep van Slinkman iets breder in bezetting was geweest had er waarschijnlijk nog meer ingezeten, vooral in de nacompetitie. Hierin bleek de koek op en verloor het de eerste ronde ruim van OSC. Het succesvolle trainersduo zal komend jaar proberen deze prestatie te evenaren of wellicht zelfs te verbeteren. Sallandia eindigde als 2e met 49 punten uit 26 wedstrijden.

Activia had met Simon Zweers de topscorer van de regio Oost in huis, wat resulteerde in een knappe vierde plek in de sterke vierde klasse E. Zweers wist maar liefst 40 keer te scoren. Iets wat wij dachten wat alleen voor Jarmo van ‘t Hof weggelegd was. Zweers had het naar zijn zin, net als zijn medeploeggenoten. Iets wat trainer Mustafa Aygun zichzelf toe mag schrijven. De van Go Ahead Eagles jeugd overgekomen trainer wist het spelplezier naar boven te halen wat resulteerde in enkele knappe resultaten. Helaas wist het net naast de tweede én derde periode te grijpen waardoor het niet in aanmerking kwam voor nacompetitie. Iets wat absoluut voor komend seizoen op de wensenlijst van Aygun zal staan. Activia eindigde als 4e met 45 punten uit 26 wedstrijden.

Turkse Kracht degradeerde vorig seizoen uit de derde klasse en moest een nieuwe start maken. Met trainer Coskun Karademir wist het zich moeiteloos te handhaven in de vierde klasse, maar kon het nog niet echt meespelen om de prijzen. Toch zal dit seizoen als positief gezien worden en kan er voor komend seizoen voortgeborduurd worden op hetgeen wat dit jaar neergezet is. De club zal ongetwijfeld proberen de stap terug naar de derde klasse te gaan maken en gezien het individueel talent van de ploeg is dit niet helemaal ondenkbaar. Turkse Kracht eindigde op een 7e plek met 36 punten uit 26 wedstrijden.

CCW’16 promoveerde vorig jaar voor het eerst in haar jonge geschiedenis uit de vijfde klasse en in het debuutjaar in de vierde klasse wist het zich knap te handhaven. Trainer Bart Vos, waarmee de ploeg vorig seizoen kampioen geworden was, wist de ploeg bij elkaar te houden en bouwde rustig voort aan het succes van de fusieclub. Uiteindelijk was het kantje boord, want CCW’16 eindigde op basis van doelsaldo nipt boven WWNA waardoor nacompetitie werd ontlopen. WWNA degradeert door het verlies in de finale van de nacompetitie tegen TVV. CCW’16 eindigde op een 10e plek met 34 punten uit 26 wedstrijden.

Zondag 5B
SV Epse werd, net als ABS, als enige uit de regio in een competitie geplaatst. In 5B kwam het voornamelijk uit tegen ploegen uit de achterhoek. Waar de laatste jaren veelal om promotie werd gespeeld, was dit seizoen een vrij roemloos jaar. Epse wist zich niet te mengen in de promotiestrijd en moest de prijzen laten aan Ajax B., De Hoven, Beltrum en kampioen Keijenburgse Boys. Komend jaar zal trainer Danny Dassen wederom proberen hoge ogen te gooien in de vijfde klasse. Hopelijk met veel Deventer clubs! Epse eindigde als 8e met 26 punten uit 24 wedstrijden.

Zondag 5F
SV Terwolde kende een ongekend seizoen. Het won beide periodes, speelde één keer gelijk en verloor één keer. Iets wat in de historie van de dorpsclub nog nooit was voorgekomen. In 2017 promoveerde het plotseling naar de vierde klasse, waarin het na een jaar weer degradeerde. Trainer Mitchel de Groot kwam dit seizoen aan het roer in Terwolde en wist grote stappen te maken in de beleving, de kwaliteit van het voetbal en de sfeer. Terwolde mag nu voor de tweede keer in haar historie proberen in de vierde klasse te blijven, maar met De Groot aan het roer ziet het er dit keer erg positief uit. SV Terwolde eindigde 1e met 67 punten uit 24 wedstrijden.

DVV Davo kende een nogal rumoerige start van het seizoen door al vrij snel de samenwerking met trainer Schuurman te beeindigen. Hilbert Naberhuis ging voor de groep staan en had een overall wisselvallig seizoen. Het wist knappe overwinningen af te wisselen met teleurstellende verliespartijen. Toch deed het tot het laatst mee voor een plek in de nacompetitie voor promotie. Uiteindelijk wist het dat niet te redden waardoor het komend seizoen, met Naberhuis, een herkansing krijgt. Davo eindigde op een 5e plek met 43 punt uit 24 wedstrijden.

DVV Go Ahead was één van de meest ‘gemiddelde’ ploegen in het Deventer voetbal dit jaar. Met tien winstpartijen én tien verliespartijen, verdeeld over beide periodes wist het in de middenmoot te eindigen, waarbij er vooral in het begin nogal eens naar boven werd gekeken. Trainer Remco Goldenbeld had een ploeg met jong elan en ervaring tot zijn beschikking. Voor komend seizoen kiest Goldenbeld voor vierdeklasser Haarle. Dat betekent dat er in Raymond Veldman een nieuwe trainer is gevonden voor de ploeg op de Rielerenk. Voor clubman Veldman is het zijn debuut als hoofdtrainer. Go Ahead eindigde op de 8e plek met 34 punten uit 24 wedstrijden.

SC Wesepe kende een wel heel stroeve start van het seizoen. Of dit kwam doordat het de eerste job voor hoofdtrainer Tom Hemmes was weet niemand, wel weet iedereen dat het gedurende het seizoen steeds herkenbaarder ging spelen en het af en toe een knap resultaat wist te boeken. Zo wist het beide wedstrijden tegen Hoonhorst gelijk te spelen en won het zelfs van Go Ahead. Komend seizoen gaat Hemmes rustig verder bouwen aan de stabiele dorpsclub. SC Wesepe eindigde op de 11e plek met 17 punten uit 24 wedstrijden.

Ranglijst Deventer Voetbal

PloegKlasseWedstrijdenPuntenGemiddelde
SV Terwolde524672,79
VV Gorssel522522,36
VV Diepenveen426602,31
SV Helios324552,29
Sallandia426491,88
DVV Davo524431,79
Activia426451,73
Wijhe’92326421,62
FC RDC424381,58
ABS426381,46
Sp. Deventer424341,42
Go Ahead D. 524341,42
SV Schalkhaar224331,38
SV Twello324331,38
Turkse Kracht426361,38
Koninklijke UD522301,36
CCW’16426341,31
Overwetering326311,19
SV Epse524261,08
Colmschate’33326261,00
SC Wesepe524170,71
Voorwaarts Twello124130,54
VV Lettele 42650,19
Vorig artikelSV Schalkhaar degradeert naar derde klasse
Volgend artikelWie is de Trainer van het Jaar 2023/2024?
Roy Beumer
Roy Beumer is een 47-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met o.a. Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het helaas fysiek bergafwaarts en nadat hij werd afgekeurd besloot hij zich te storten op het trainerschap.