Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze dertiende editie vroegen we Rob Haveman, hoofdtrainer van SV Colmschate ’33, de hemd van het lijf.

Naam: Rob Haveman

Leeftijd: 38 jaar

Woonplaats: Warnsveld

Relatie: Getrouwd met Sara

Huidige club: sv Colmschate’33

Historie als voetballer: In de E-tjes begon ik bij Wilhelmina SSS, wat later opging in WHcZ en nu FC Zutphen is. In de B-jeugd sloot ik aan bij De Graafschap en later Willem II, maar het profvoetbal was niet voor mij weggelegd. Ik ben bij de amateurs gaan voetballen en heb in de regio met veel plezier bij mooie teams gespeeld.

Historie als trainer: Vanaf dat ik in de C-tjes speelde, ging ik vaak met mijn broer mee om te helpen met training geven. Daarna werd ik zelf jeugdtrainer bij WHcZ, ook toen ik zelf voetbalde. Dat stopte toen ik vertrok bij die vereniging. In mijn laatste seizoen als selectiespeler bij AGOVV, was ik al speler/assistent-trainer bij Jürgen Schefzyk. Hij nam me een beetje mee in het seniorentrainerschap en dit kon ik vervolgens voor het eerst zelfstandig uitproberen bij het 2e elftal van FC Zutphen. Na ook bij Voorwaarts het 2e elftal onder mijn hoede te hebben gehad, werd Warnsveldse Boys mijn eerste klus als hoofdtrainer. Daar heb ik 2,5 jaar gewerkt met en aan een geweldig team, maar werd helaas ontslagen in het seizoen dat we kampioen werden. Bij RDC heb ik het vervolgens nog een paar maanden overgenomen en dit seizoen ben ik trainer van Colmschate.

Favoriete formatie: 1-4-3-3, al denk ik dat je veel formaties met een beetje goede wil zo kunt noemen. Als je met teruggetrokken buitenspelers speelt, speel je dan 1-4-5-1?

Beste prestatie als trainer: Pijnlijke vraag als je hierboven leest… het bouwen aan het team en de relatie die ik nog heb in Warnsveld zie ik vooralsnog als mijn beste prestatie. Dit neemt niet weg dat ik hoop ook nog met teams voor kampioenschappen te spelen.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Als docent was ik de hele dag bezig met groepen en ontwikkelen. Maar ik ben een voetbaldier, dus dat ik dit ging combineren was al snel duidelijk. Omdat ik overdag met jongeren bezig ben, heb ik wel snel bewust de keuze gemaakt om me bij het voetballen op senioren te richten. Het is echt prachtig om met een gretige groep van A naar B te komen, maar ook om individuen te zien groeien en met meer zelfvertrouwen op het veld te zien staan.

Ambities: Graag wil ik binnen een mooie vereniging, met veel beleving eromheen en met een ambitieuze groep aan de slag. Dat kan in de hoofdklasse zijn, maar zou je ook in de 3e klasse kunnen vinden. Ik ben voor komend seizoen toegelaten tot de UEFA A cursus, dat ga ik doen in de hoofdklasse bij Silvolde. Het is ook leuk om mezelf verder te ontwikkelen; ik wil een mooie balans vinden tussen het ouderwetse ‘oog van de meester’ en gebruik maken van nieuwe hulpmiddelen.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Voor de kwaliteiten die we als team hebben, zijn de resultaten een beetje zoals verwacht. We hebben het moeilijk gehad in deze competitie, waarin wij bij de zwakkere broeders behoorden. Toch hebben we met elkaar de tanden op elkaar gezet en was er een stijgende lijn zichtbaar in de resultaten na de winterstop. Ik had er daarom ook alle vertrouwen in dat we ons hadden gehandhaafd, maar dat zullen we nooit weten. Dat is jammer, maar natuurlijk wel logisch.

Sterkste punten: Binnen het onderwijs geef ik ook trainingen in groepsdynamiek. Ik zie vrij snel hoe een systeem binnen een groep werkt en kan dat tot op zekere hoogte beïnvloeden. Verder krijg ik wel terug dat ik leuke en creatieve trainingen geef en dat is uiteindelijk wel handig voor een voetbaltrainer…

Verbeterpunten: Zoveel! Ik kan me inhoudelijk nog ontwikkelen op bijvoorbeeld formaties, voetbalconditie, voeding, gebruik van metingen en beeldanalyse. Verder moet ik sommige zaken misschien nóg scherper krijgen, zoals de afweging tussen korte en lange termijn, verwachtingen, afspraken, belangen en nog veel meer. Ik verwacht daar natuurlijk komend seizoen veel van op te steken, maar het is ook leuk om daar met andere trainers, ook uit andere sporten, over te spreken.

Doelstelling met huidige club: Leuk afsluiten. Handhaving is een feit, we mogen nog een paar keer de wei in op anderhalve meter en misschien gaat het tripje naar Mallorca in juli nog wel door.

Kampioen in de competitie: Epe zou het verdiend hebben

Beste trainer: Heb van veel trainers wel het een en ander opgestoken, van sommigen ook hoe het niet moet. Ik ben opgegroeid bij Wilhelmina SSS met Arthur Isselman als jeugdtrainer. Door hem werd je besmet met de Ajax-allure en het alles voetballend willen oplossen. Dat was heel belangrijk voor me, maar kent natuurlijk ook de beperkingen en dat heb ik later geleerd. Bij Koninklijke UD kregen we te maken met Anton Wennemers, die tactisch juist sterk was en ons op de een of andere manier als team door een muur kon laten lopen.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Ik ben wel benieuwd hoe het is in de lock-down met Ralph Mens bij Koninklijke UD

Rob Haveman (rechts)