Waar Jack de Gier aangaf met zijn beste elf te willen starten in de bekerwedstrijd tegen Almere City, waren er toch de nodige verrassingen in de opstelling te vinden. Met twee debutanten werd er desondanks wel verdiend gewonnen in het Yanmar Stadion.

Met Jay Gorter in het goal en Joran Swart centraal achterin begon Go Ahead Eagles fanatiek aan het duel. De Zweed Adrian Edqvist wist eerst Jaroslav Návratil en vervolgens Richard van der Venne te vinden. Vooral de eerste kans was een grote, maar de Tsjech schoot de bal in kansrijke positie recht op doelman Plattel. In de twintig minuten die erop volgen werd de thuisploeg langzaamaan wat gevaarlijker. Rechtsback Hammouti, normaal gesproken een aanvaller, Kip en Efmorfides waarschuwden de Eagles al, voordat laatstgenoemde de bal toch achter Gorter wist te krijgen.

Jenthe Mertens speelde de bal achteruit precies tussen Elmo Lieftink en Sam Beukema in. Daar stond echter Ricardo Kip, die flink wat meters maakte en vervolgens Efmorfides vond. De Griek kapte terug naar zijn sterke linkerbeen en schoot de bal vanaf een meter of twintig prachtig onderin de hoek binnen.

Go Ahead Eagles werd wakker en binnen acht minuten werd de achterstand omgezet naar een voorsprong. Richard van der Venne was andermaal de belangrijke man. Zijn hoekschop werd gekraakt, maar de voorzet die erop volgde werd binnen geknikt bij de tweede paal door Sam Beukema. Vier minuten later was opnieuw Edqvist die er aan de linkerkant van door ging. Zijn lage voorzet werd volledig gemist door Maarten Pouwels, maar Richard van der Venne liep goed door en wist randje zestien de bal goed geplaatst tegen het net te krijgen.

De tweede helft verliep ideaal voor de Deventenaren. Het jonge centrale duo Swart – Beukema gaf nagenoeg niks weg en de enige echte kans van Almere City kwam op naam van invaller Hunte, die de bal twintig minuten voor tijd vlak naast de kruising krulde. Daarvoor had Kowet de wedstrijd eigenlijk al moeten beslissen; invaller Alexander Bannink raakte de lat, Pouwels kapte goed terug maar wachtte te lang met schieten en een 3 tegen 1 situatie werd resulteerde slechts in een hoekschop.

Vervolgens maakte de sterk spelende Mertens zijn enige fout in de wedstrijd helemaal goed. Door hoog druk zetten in het zestienmeter gebied van de tegenstander veroverde hij de bal. Dribbelend naar de achterlijn wachtte hij geduldig op een vrijstaande man, die hij vond in de persoon van Pouwels. Weer mistte hij volledig de bal, waarna Edqvist erachter stond om de bal er wel in te werken en de wedstrijd te beslissen. De Belgische rechtsback kreeg vervolgens zelf ook nog een grote kans op de 1-4, maar zijn schot werd gered door de goed keepende Plattel.

Niet lang hierna floot scheidsrechter Van der Kerkhof voor het einde van de wedstrijd en dat betekent dat Go Ahead Eagles meegeloot gaat worden voor de tweede ronde van de KNVB beker!

Interviews Erik van Luttikhuizen met de spelers en technische staf!