Zaterdagavond 2 oktober 2021 speelt Go Ahead Eagles in Waalwijk tegen RKC. Aftrap om 18.45 uur. RKC geldt als een directe concurrent. Eén punt en zeker drie punten houden ons, met een interland weekeinde in het verschiet, tenminste twee weken weg uit de degradatiezone. En daar draait het allemaal om dit seizoen. Toon Schuiling blikt vooruit. Over de open wond, de fietsenstalling en onze man van de Comoren.

Adelaarsoog 2 oktober 2021 – RKC uit

Verslag dinsdag 28 mei 2019: ‘Tahiri zet die bal nog een keer voor. Bilate, Spierings, Spierings….. Spierings schiet ‘m in de kruising’. Een open wond. Verslag woensdag 12 mei 2021: ‘Het kan nog een keer, het kan nog een keer, de laatste kans, ze kunnen het niet afmaken….’. De Graafschap levert de pleisters. En zo staan RKC en Go Ahead zaterdag weer tegenover elkaar. In de eredivisie welteverstaan. Een belangrijke wedstrijd. Beide clubs gelden als een gedoodverfde degradatiekandidaat. RKC staat op de 16e plaats met 5 uit 7. Wij staan 14e met een punt meer.

Fietsenstalling – HEC, WVB en Hercules zeggen die namen u iets? Nee? Om dit praatje enig cachet te geven strooi ik graag met feitjes. Dat doe ik samen met Wikipedia. Ik las daar dat onze tegenstander van zaterdag in 1940 uit HEC, WVB en Hercules is ontstaan. Drie RK clubs uit Waalwijk. Bij een fusie is RKC een logische naam: de Rooms Katholieke Combinatie. Later werd het RKC Waalwijk. Dat zit zo. RKC voetbalde vanaf de intrede in het betaalde voetbal (1984) in een gammel stadion. ‘De fietsenstalling’ in de volksmond. Dat kon midden jaren ’90 niet langer. De gemeente hielp met een nieuw stadion. Dit echter op de voorwaarde dat Waalwijk aan de clubnaam werd toegevoegd. De geste kon dan onder de post Citymarketing worden weggeschreven. Geregeld via de achterdeur van het gemeentehuis. Zo gaat dat in Brabant. In die tijd was het overigens wel vaker Bonanza in Waalwijk. Dubieuze sponsoren, een zwart geld circuit en voorzitter Piet Kipping werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Bij een dierenasiel. Het is geen toeval dat Undercover in Brabant is opgenomen.

Wij gaan voetballen – RKC mag dan pas vanaf 1984 zwart betaald voetbal spelen. Ze doen dat beter dan ons. RKC was, onder Martin Jol, zelfs een tijdje een subtopclub. De laatste jaren jojoën ze, net als ons, een beetje heen en weer. Het knappe van RKC is dat ze met weinig middelen vaak een aardig team weten neer te zetten. Meesterscout Janus van Gelder plukte her en der pareltjes weg. Goede trainers als de Bert Jacobs, de genoemde Martin Jol en Henk Grim maakten er dan goed geheel van. Ook onze eigen Kees van Kooten was overigens ook nog een blauwe maandag trainer in Waalwijk. Aardig team of geen aardig team. Veel publiek trekt RKC eigenlijk nooit. Zaterdag mogen de 2000 seizoenkaarthouders gratis en voor niets iemand mee nemen. Het loopt niet storm.

Ook nu staat er een aardig team in Waalwijk. De centrale verdedigers Melle Meulensteen en Ahmed Touba vormen een degelijk duo al schijnt de laatste de goede vorm van vorig seizoen wat kwijt te zijn. Voor gif zorgen Alexander Buttner en onze Richard van der Venne. Ik schrijf ‘onze’ want zelden paste een speler beter bij Go Ahead dan de rooie Van der Venne. Aflopend contract in Waalwijk! Beide gifkikkers ontbraken overigens afgelopen weekeinde in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Heracles. Geen idee hoe het nu met ze is. Voorop heeft RKC de beschikking over Michel Kramer en Jens Odgaard. Kramer schoot dit seizoen als een kroket uit de startblokken maar staat al weer een maandje droog qua doelpunten. Odgaard is mijn ogen dé man om in de gaten te houden. Goeie speler. En wie mochten denken dat wij met een international van de Comoren, iets bijzonders in huis hebben. Nee dus. Ook RKC heeft er één; Said Bakari.

Concurrentie – Over onze man van de Comoren gesproken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hem. Werd deze zomer toch gepresenteerd als een topversterking. Tegen AZ kreeg hij voor het eerst, meer dan een paar minuten, speeltijd. Het was toen al klaar, maar je zag wel hij kan voetballen. Technisch goed, harde inspeelpass maar ook een beetje slow motion. En echt vrolijk kijkt hij er ook niet bij, zo constateerde onze Amsterdamse watcher Jan Willem Spaans afgelopen woensdag bij de training. Het regende dat het goot, dat kan het ook zijn. Ik denk overigens dat Bourhane ook zaterdag niet aan de aftrap verschijnt. De concurrentie op het middenveld is groot. Wie ook niet aan de aftrap staat is Gerrit Nauber. De Duitse sterkhouder overstrekte zijn knie en haalt zaterdag niet.. Heel ernstig schijnt het overigens niet te zijn. Ook Martijn Berden schijnt niet fit te zijn.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar het is natuurlijk een cruciale pot daar in Waalwijk. Na een week waar in het, met PEC, PSV en AZ, amper mogelijk was om adem te halen, kon Kees van Wonderen nu rustig toe werken naar RKC. Halen wij het niveau van PSV thuis dan winnen wij zaterdag. Tonen wij de inzet als tegen PEC, dan winnen wij. Maar als wij zo spelen als in Alkmaar, dan wordt het ingewikkeld. Wie er gaan spelen is onduidelijk. Achterin lijken Idzes en Justin Bakker in beeld om Nauber te vervangen. Op het middenveld maakte Rommens afgelopen zondag als een van de weinigen een aardige indruk. Dat zou betekenen dat Lucassen op de rechtsback terecht komt. Voorin lijken de beide Spanjaarden vooralsnog verzekerd van een basisplaats en completeert of Heil of Oratmangoen de aanval.

Wij zijn zeven wedstrijden op weg. Wij speelden vier acceptabele wedstrijden, wij speelden slecht maar wonnen wel van PEC en wij zakten in Leeuwarden en in Alkmaar door het ijs. De echte nieuwigheid is er een beetje af. Zaterdag en over twee weken tegen Heracles gaan wij zien waar wij echt staan.

Roodgele groet,

Toon Schuiling

Vorig artikelWesepe wint relatief eenvoudig van SHE
Volgend artikelFC RDC toont meerdere gezichten in verliesbeurt bij VV Terborg
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.