Met de fijne zege op Cambuur rondden wij de 30 punten kaap. Nog zeven wedstrijden te gaan. Drie thuis, vier uit. Nog vier, pak ‘m beet vijf punten zijn nodig. De Brink lonkt. Maar first things first. En dat is dé IJsselderby. Wij hebben de vaste wal in zicht. Stroomafwaarts worstelt PEC in een draaikolk. Of ze boven komen? Eerlijk, is eerlijk. Ze doen er alles aan. ‘Het gaat stormen’, zo verwacht Toon Schuiling. Adelaarsoog over Bram van Polen, het contract van Dick Schreuder en de kuiten van Pelle Clement.

Adelaarsoog 3 april 2022: PEC Zwolle uit.

Ik kom uut Wieje. De Vetkampstraat in Deventer en de Ceintuurbaan in Zwolle zijn voor mij even ver van huis. Althans over de weg. Gevoelsmatig ligt de Ceintuurbaan op de Noordpool. Dat komt zo. Ik groeide op in een tijd dat PEC er niet toe deed. Twente en Kowet. Dat waren de clubs van Overijssel. En dus ging dit Wijhese jochie op de dijk linksaf. Naar Go Ahead. En als je daar eenmaal bent geweest, dan weet je het. Dan ben je verkocht. Voor het leven.

Ik heb geen hekel aan PEC. Nee. De stadionspeaker van PEC woont bij mij in de straat. Dat is een mooie kerel. Zijn roots liggen in Zwolle. Daar kan hij niks aan doen. En PEC aanvoerder Bram van Polen vind ik in alles een Kowet man. Fanatiek, rauw, ongepolijst, goeie teksten en geregeld uit de bocht vliegend. Zo niet MAC3Park. En ik ben het ook met Kees, de voornaam volstaat, eens. Laat PEC er maar in blijven. Voetbal is emotie; voetbal is Kowet tegen PEC.

Energieke Schreuder – Tot zover de filosofie van de koude grond. Ter zake! Wij staan op 30 punten, PEC op 20. Maar dat zegt niks, want het PEC van vóór de winterstop is een ander PEC dan het PEC van ná de winterstop. Ter illustratie: van het gemankeerde PEC elftal dat eerder wan-presteerde in Deventer, staan er zondag nog hooguit 3 á 4 op het veld. En ook belangrijk: in de dug-out maakte de uitgezakte Langeler plaats voor de energieke Dick Schreuder. De oud Eagle Schreuder heeft de Zwolse trein de afgelopen maanden aardig op de rit gekregen. En dat is knap werk. Het is dat die Schreuder voor volgend jaar nog een contract heeft. Kort en goed: wij zijn zondag, onze riante voorsprong ten spijt, beslist geen favoriet.

Daar waar wij nog een punt of vier, vijf nodig hebben om het vege lijf te redden heeft Zwolle er tien meer nodig. Daar hebben de Zwollenaren nog zeven wedstrijden voor. Tegen Ajax, tegen PSV, tegen AZ, tegen Utrecht, tegen RKC en Sparta. En tegen ons. Zondag om 12.15 uur.

Must win – Voor de Zwollenaren is het zondag dus een ‘must win’. Bij PEC ontbreekt Saymak. Icoon van vergane Zwolse glorie. Dat scheelt ons een slok op een borrel. Want juist dit soort wedstrijden zijn koren op de molen van de voormalig speler van de CJV‘ers en Schalkhaar. Thomas van den Belt is geschorst. Dat scheelt Zwolle een tegendoelpunt. Vitesse huurling Oussama Darfalou is ook onzeker. Van mij mag hij spelen. Ik vind Kastaneer zeker zo gevaarlijk en mag ook Tedic graag zien spelen. Maar zondag dus liever niet.

De met afstand beste speler van Zwolle, Yuta Nakayama, is op tijd terug van de interlands die hij met Japan tegen Australië en Vietnam speelde. Een wereldreis in anderhalve week maar Japanners zijn taai. Andere opvallende speler bij Zwolle is Mees de Wit. De wingback op links heeft een goede trap en kan een doelpunt maken. Zowel Nakayama als de Wit staan in de belangstelling van FC Twente en dat verwondert mij niets.

Het is morgen voor Zwolle de dood of de gladiolen. Voor een gelijkspel kopen ze niets. Dus gaat het stormen. Zwolle vliegt er op en zet vroeg druk. Dat is helder. Willem II en vooral Cambuur raakten daar eerder zeer van in de war. Het is voor ons zaak om vanaf het eerste moment alert te zijn. En vooral ook om niet té zorgvuldig op te bouwen. Geen gepiel. Alle ballen op Lidberg als het aan mij ligt.

Fake nieuws? Maar goed, ik ben slechts supporter, geen trainer. Want dat is Kees, van wie de voornaam volstaat. En die Kees heeft de afgelopen jaren bewezen zijn team tactisch goed te kunnen neerzetten. Dus zal die Kees dondersgoed weten dat ook de eerste minuten van de wedstrijd er toe doen.

Zoals altijd laat Kees zich vooraf niet uit over de opstelling. Helder is desalniettemin dat Noppert keept. Achterin lijken Martina, Nauber en Kuipers zekerheden. Joris Kramer is normaal gesproken de vierde verdedigende zekerheid maar die schijnt niet voor de volle 100% fit te zijn. Speelt hij niet, dan speelt Jay Idzes. Jay is een beetje de Thomas van den Belt van Go Ahead. Een prima speler, maar die foutjes hè. Mats Deijl legde tegen Cambuur de sterke linksback Bangura aan banden en probeert zondag dat kunstje tegen Mees de Wit te herhalen. Dat is geen hogere wiskunde. En onze stille Belg Phillippe gaat zonder twijfel weer een kilometer of 12 sjouwen op de vroege zondagmiddag.

En dan Luuk Brouwers. Op 1 april door je enkel gaan. Hoe echt is dat? Zand in de ogen, fake nieuws? Maar goed, je kunt je natuurlijk ook gewoon verstappen op het verkeerde moment. Koffiedik dus. Wij gaan zien. Als Luuk niet speelt, dan speelt Boyd Lucassen op de kuiten van Pelle Clement. Daar waar Mats Deijl de rechterkant bestrijkt zal Ragnar Oratmangoen, toch een van onze revelaties van het seizoen, dat vanaf de linkerkant doen.

Dan voorin. Toen wij in september tegen thuis tegen PEC speelden, wisten wij eigenlijk nog niet goed wie Inigo Cordoba was. Laat staan hoe goed hij is. Hij viel toen in. Dat weten wij inmiddels wel en ik kijk uit naar de duels tussen Maikel van der Werff en Don Inigo. Daar liggen kansen. Zoals geschreven denk ik ook dat Lidberg belangrijk kan worden zondag. Zorgvuldig opbouwen tegen het hoog druk zettende PEC lijkt mij, zoals geschreven, niet handig. Ik hoop dat Kees dat ook ziet. Ik hoop ook dat Jay Idzes, mocht hij spelen, beseft dat je ook teveel zelfvertrouwen kunt hebben. Verder heb ik het onbestemde gevoel dat Marc Cardona zondag in de dying seconds van de wedstrijd doet waarvoor hij is gekomen: scoren. Maar voor hetzelfde geld is dat wishfull thinking. Ik schrijf ook maar wat.

Nog zeven wedstrijden, nog vier pak ‘m beet vijf punten. En laten wij die zo snel als mogelijk binnen halen. Om te beginnen zondag. Dan kan de nieuwe trainer worden gepresenteerd. Dan kunnen wij het vizier op het elftal voor het volgende Eredivisie seizoen richten. Dan kan de vergunning voor het feest op de Brink worden aangevraagd.

Wij gaan het zien mensen. In het MAC3Parc stadion, voor de ESPN buis of met het oor aan Salland1 gekluisterd.

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je PEC vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag als om 12.15 uur de wedstrijd begint.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneInRadioFMNederlandseradioradioviainternet , OmroepserverAirplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 13
Volgend artikelMoeizame zege voor SV Twello tegen Almen
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.