De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen een aantal voetballiefhebbers elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd, waaronder Jan Willem Spaans, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zaterdagavond om 20 uur.

Eindelijk WE mogen weer. Wat een gedoe zonder ons Kowet.

Ben blij dat deze gedwongen lange winterstop er op zit en dat er op een normale manier weer gevoetbald gaat worden. Wat Paul Bosvelt vertelde, is uitgekomen: geen spelers erbij, iedereen nog aan boord. Dat zullen we hard nodig hebben om ons wederom te handhaven in de eredivisie en om een stabiele eredivisieclub te worden. Wellicht dat het voor één of twee spelers zinnig zou zijn om elders tot spelen te komen en dat zij zodoende zich verder kunnen ontwikkelen.

Gezien de toch lange voorbereiding op de tweede seizoenshelft zal iedereen fit aan de wedstrijden beginnen, lijkt mij. Er zijn de nodige vriendschappelijke wedstrijden gespeeld om wedstrijdritme op te doen. Jammer dat er bij de meeste oefenwedstrijden geen publiek aanwezig mocht zijn en dat er veelal achteraf een bericht kwam dat er een wedstrijd was gespeeld. De reden ontgaat mij, men kan toch gewoon melden wanneer en waar er geoefend wordt?

Aankomende zaterdag gaan er een aantal supporters met een auto vanuit Deventer naar de oefenwedstrijd Bayer Leverkusen – Venezia FC waarbij er gezamenlijk met bekenden uit Venetië plaats genomen wordt in het uitvak. Waarom lukt het Kowet niet om zo’n oefenwedstrijd in te plannen? Afgelopen zomer verliep het oefenduel VfB Oldenburg – Go Ahead Eagles immers zonder incidenten. Er zijn bij dit oefenduel zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan tussen aanhangers van beide clubs.

Een aderlating is natuurlijk dat Rommens en Amofa geblesseerd zijn. Beiden hebben een uitstekende eerste deel van de competitie gespeeld, zonder anderen tekort te doen. Eigenlijk zijn er geen zwakke plekken in de huidige selectie. René Hake en zijn staf hebben de zaak goed aan het voetballen gekregen. Wat betreft de geblesseerden verwacht ik dat Tekie en Nauber de vervangers zullen zijn. Zoals bekend heeft Tekie het laatst gespeeld voor Fortuna Sittard, de tegenstander van komende zaterdag.

Fortuna heeft uiteraard ook geoefend, niet zoveel als ons, maar wat zegt dat? Sinds de aanstelling van trainer Julio Velázquez, wat een zenuwpees tijdens de wedstrijd, lijkt het wat beter te gaan. De selectie is bijna een waar vreemdelingenlegioen. Of het een eenheid is die bereid is voor elkaar te werken, valt te bezien. Uiteraard zijn er goede spelers, met o.a. Burak Yilmaz toch eens een uitstekend scorende spits. Zijn hoogtij dagen zijn wel voorbij, scoren is hij niet verleerd, maar zo makkelijk gaat het niet meer. Zeker niet als er een goede tactiek wordt gekozen, zorgen dat hij niet aan de bal komt, ver van onze goal is en kort houden, zodat scoren voor hem haast onmogelijk wordt gemaakt.

En hoe wij onze vriend Iñigo Córdoba moeten beteugelen weten wij maar al te goed. Ik kan mij overigens niet aan de indruk onttrekken dat Córdoba niet erg gelukkig is in Sittard. Verder ook nog een speler die bij ons niet zou misstaan, Oğuzhan Özyakup. Die kan het spel prachtig verdelen. Je zou bijna denken dat Fortuna wel even makkelijk van ons gaat winnen.

Een feit is dat wij gewoon moeilijk te verslaan zijn, onze keeper en verdediging zijn goed, het middenveld mag er zijn en onze spitsen ook. Alleen dat scoren moet wat makkelijker gaan. Al met al wordt er gevoetbald om te winnen, wat de meeste supporters wel waarderen. Het zelfvertrouwen bij de spelers is groot, ondanks de concentratie spat de spelvreugde er tijdens de trainingen die ik bezocht heb van af. Dat is een goed teken en de verdienste van de technische staf.

Het vervolg van de competitie zie ik met vertrouwen tegemoet en ik ga ervan uit dat WIJ niet degraderen. Met de steun van 221 meereizende supporters moet Kowet in staat zijn met minstens één punt huiswaarts te keren. Het zal hopelijk een mooie pot voetbal worden met twee teams die beide willen winnen, zeker omdat bij winst de negende plaats in zicht komt.

Rest mij, mede namens alle schrijvers van “Adelaarsoog”, jullie allen een goed en gezond 2023 te wensen.

Carlo Giugie

Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 52
Volgend artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 2