Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Hoogmoed komt voor de val

Van sommige wedstrijden in de eredivisie kun je genieten van mooi voetbal, vooral als je de topclub geen strobreed in de weg legt, zoals Cambuur tegen Ajax. Maar de mooiste wedstrijden zijn nog steeds de potjes, die bol staan van de spanning. Afgelopen zondag was er weer zo’n veldslag in Deventer. De IJsselderby had weer alles in zich. De meeste echte supporters hebben genoten. Natuurlijk waren er weer een aantal idioten, die met stoeltjes en aanstekers moesten gooien. Deze zogenaamde supporters, die vuurwerk gooiden naar het belendende vak, moeten ze levenslang uitsluiten en niet hun actie met de mantel der liefde bedekken.

De winst van de rood/gelen was dik en dik verdiend. Op alle fronten was de thuisclub beter. Voor het huidige seizoen werd in Zwolle nog gesproken over het linkerrijtje terwijl ze in Deventer genoegen namen met de 15e plaats. Na 5 wedstrijden hebben ze in Zwolle het 1e record binnen. Vijf wedstrijden gespeeld, nul punten en nul doelpunten gemaakt. Nog nooit vertoond in de geschiedenis van de eredivisie. Dus het volgende gezegde geldt hier; “hoogmoed komt voor de val”.

Tegenwoordig hebben de trainers veel meer mogelijkheden om hun tactiek aan te passen aan de tegenstander dan vroeger. Vooral de jongere generatie (o.a Ten Hag, Slot en Van Wonderen) maakt hier goed gebruik van. Het spel en de tactische veldbezetting van GAE was hierdoor veel beter dan dat van PEC Zwolle, dat enkel de lange bal hanteerde op Tedic, die in de tang zat van het Deventer centrum. Plan B was er niet.

Met 6 punten uit 5 duels staat GAE op dit moment in de middenmoot. Bij het begin van het seizoen maak ik altijd voor mijzelf een prognose van het aantal te behalen punten om tot een bepaald resultaat te komen. Voor de 15e plaats heb je aan het eind van het seizoen 34 punten nodig. In mijn prognose na 5 wedstrijden had ik de ploeg 5 punten toegedacht, namelijk winst tegen Sparta en gelijk tegen Cambuur en PEC. Het spel van Go Ahead oogt fris en geeft goede hoop op een klassering in de eredivisie, die het eind van het seizoen recht geeft op klasse behoud.  Dat zou heel mooi zijn, want de eredivisie hoort bij Deventer en niet de knullige potjes in de KKD.

Regeren is vooruitzien, iets wat ze in Den Haag momenteel vergeten zijn. Om blijvend in de hoogste afdeling van het betaald voetbal te spelen is minimaal een verdubbeling van de begroting nodig. Niet alleen een toename van sponsors is nodig, maar ook een verdubbeling van het aantal toeschouwers.  Ik zou dit graag zien in het voor velen het mooiste stadion van Nederland, maar ik vraag mij af of dit mogelijk is aan de Vetkampstraat. De Adelaarshorst kan ons ook beperken in de groei.

Daarom nu het ijzer smeden wanneer het warm is. Op korte termijn inventariseren of de uitbreiding van de Adelaarshorst mogelijk is, zo niet dan  plannen maken voor een nieuw stadion elders. Voor velen is dit vloeken in de kerk. Ook ik zie een uitbreiding van de Adelaarshorst, waar ik heel veel voetstappen heb staan, liever dan een nieuw stadion.  Maar sentimenten mogen echter de toekomst van de club niet in de weg staan. 

Vorig artikelSallandia wint laatste bekerduel
Volgend artikelTrots en teleurstelling vechten bij Go Ahead Eagles om voorrang na nederlaag tegen PSV
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.