Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is het weer de beurt aan Eric Whittie!

In de vorige bijdrage heb ik jullie vooral meegenomen in de visie over opleiden en de gedachten over een volledige weg van onze talenten naar een debuut in onze hoofdmacht. In deze column wil ik inzoomen op één van de drie pijlers: de ouders.

De andere twee pijlers, de talenten en de stafleden/organisatie van de academie, komen natuurlijk ook aan bod, maar door de keuze als eerste op de ouders te laten vallen, wil ik ook een signaal afgeven hoe belangrijk wij de bijdrage van hen vinden.

Hoewel we binnen onze organisatie grote stappen hebben gemaakt op het budgettaire vlak en er steeds meer geld beschikbaar is gekomen om onze doelen te verwezenlijken, is het nog steeds zo dat wij goed moeten kijken hoe we onze uitdagingen realiseren. Daar is overigens niets mis mee trouwens, sterker het is een uitdaging om sprongen voorwaarts te maken en hierbij het geld niet over de balk te gooien, dit geheel in stijl van onze volledige organisatie.

Dit betekent bijvoorbeeld dat onze talenten, die veelal regionaal maar zeker ook verder weg wonen, op eigen gelegenheid naar ons trainingscomplex in Twello moeten komen. Dat is een grote uitdaging voor de ouders, want de trainingstijden zijn weliswaar voor de meeste groepen aan het einde van de middag, het blijft een heel georganiseer voor de ouders. Ook voor de uitwedstrijden naar clubs die binnen 100 kilometer van ons vertrekpunt liggen, doen wij een beroep op de ouders.

Tijdens het seizoen zijn er daarnaast vele momenten waarop de talenten te maken hebben met zaken als een POP-gesprek (persoonlijk ontwikkelplan) en trainingen in de vorm van mentale weerbaarheid, testen vanuit de KNVB en intern. Dat betekent dat hierbij emoties ontstaan, gelukkig veelal positief maar natuurlijk niet altijd.

Het is dus duidelijk dat in de drieluik “talententen-ouders-stafleden” veel ruimte is genomen voor de ouders. We proberen ze zo snel mogelijk te betrekken bij diverse zaken en hebben daarvoor diverse momenten tijdens het seizoen:

  • In het najaar een “24/7-bijeenkomst”, een avond waarop alle spelers, stafleden, ouders, sponsoren, management van Go Ahead Eagles bij elkaar komen en dan is er een programma met vele onderwerpen. We spelen dat in op het uitgangspunt: als je profvoetballer wilt worden dan moet je er 24 uur per dag, 7 dagen in de week mee bezig zijn;
  • De ouders mogen deelnemen aan de POP-gesprekken;
  • Rondom de Kerst hebben we dezelfde groep als bij de 24/7 bijeenkomst bij elkaar en dan genieten we van een Kerstmaaltijd, altijd heel gezellig en verbindend. Dit herhalen we nog een keer aan het einde van het seizoen met een barbecue;
  • Ook de ouders doen mee aan de training van de mentale weerbaarheid zodat zij hun kinderen hierin kunnen steunen.

Ik realiseer me dat ik in deze column niet alles kan vermelden, maar de insteek om ouders bij veel zaken te betrekken, is volgens mij wel duidelijk. Het heeft overigens tot veel mooie dingen geleid: zo zijn er ouders die sponsoren, in een beleidsgroep over de ontwikkeling van de academie meepraten, of grensrechter zijn.

We proberen vanuit onze benadering de academie zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de ouders en dat levert veel op. Wat mij daarbij het meest raakt is de veelal positieve houding en mooie tips en trucs die hieruit naar voren komen. Die hebben echt een belangrijke bijdrage geleverd aan de sprong voorwaarts en de uitstraling van onze academie in de omgeving.

Eric Whittie.

Vorig artikelABS speelt goed maar verliest toch
Volgend artikelKNVB bekerloting standaardteams
Eric Whittie
Eric is hoofd opleidingen bij Go Ahead Eagles. getrouwd met Carla en vader van 4 dochters en 2 zonen. Al 52 jaar actief in de voetbalwereld waarvan 40 jaar KNVB-docent in binnen- en buitenland. Als amateurtrainer gepromoveerd en gedegradeerd, maar nooit ontslagen. Houdt van sterrenkunde, economie, politiek en vreemde talen.