Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Eric Whittie, Robert Heukels, Erdal Ascipinar en Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Deze week is Robert weer aan de beurt!

Niet zo lang geleden was het onze Zwolse vriend Bram van Polen die woedend was. Terecht. Een zuivere handsbal van Mitchel Dijks van Fortuna Sittard leidde niet tot een penalty en niemand die daar iets van begreep. PEC al helemaal niet. De scheidsrechter heette Nagtegaal en de VAR-meneer Laurens Gerrets. Dat die laatste niet ingreep was vrij bizar, de beelden logen er niet om. Dijks zelf gaf na afloop ook toe dat dit opmerkelijk was, maar hey, Fortuna had 3-1 gewonnen, dus wat maakte het allemaal uit.

Nou ja, heel veel dus, want het moment waarop de handsbal plaatsvond was nog vrij cruciaal. Het scheelde PEC een punt en schonk Fortuna er twee.

Vorige week donderdag was Laurens Gerrets weer de VAR-meneer. Ditmaal zat Mario Diks naast hem en deze Friese vriend kennen we allemaal nog van het afgekeurde doelpunt tijdens Servië-Portugal in 2021. Christiano Ronaldo maakte een zuivere goal, de 2-3 in blessuretijd, maar grensrechter Diks zag het niet en liet daarmee Danny Makkelie in de steek. Het kostte Diks het EK, Makkelie koos voor een grensrechter met betere ogen.

Gerrets  op zijn beurt was dus ‘die man van Fortuna-PEC’ en is geboren in Capelle aan de IJssel, nabij Rotterdam. Hij mocht nu VAR zijn bij Go Ahead-Feyenoord. Zoals Edwin van de Graaf ooit met zijn elektrische bakfiets naar ADO-Go Ahead mocht racen, zo vind ik het niet handig dat iemand uit de streek van een van de spelende clubs mag meebeslissen over cruciale momenten in een wedstrijd. Maar goed, wij hebben buurtgenoot Bas Nijhuis ook altijd tegen, dus daar moeten we ons maar overheen zetten.

En toch. Go Ahead-Feyenoord stond nog 0-0 toen Trauner de bal weg volleyde bij het hoofd van Baeten. In de tegenaanval scoorde Feyenoord en mijn vrouw zei: ‘Dat is klote, zeg.’ Ik zei: ‘Nee hoor, want wij krijgen nu een penalty en dan staat het geen 0-1, maar 1-0, want Rommens gaat hem erin schieten.’ Mijn vrouw betwijfelde dat en ze had weer eens gelijk. De VAR was er verdomd snel klaar mee. Niks hands, niks aan de hand, lekker verder spelen. Ik was verbijsterd. De beelden, zowel de bewegende als later alle foto’s lieten geen twijfel over de situatie bestaan. Dit was hartstikke hands. Trauner wilde het na afloop ook niet ontkennen, dat had wel een penalty kunnen zijn glimlachte hij olijk. Een Dijksje, zou Van Polen zeggen.

Zoals PEC terecht verloor van een sterker Fortuna, zo verloor Go Ahead terecht van een sterker Feyenoord. Zo heet dat dan. Niet zeuren, niet zaniken, had je maar beter je kansen moeten benutten. Ik waag het toch te betwijfelen. Wat mij enorm dwars zit is dat ene meneer Laurens Gerrets er twee keer een potje van maakt en die hele discussie over de VAR weer voedt met gevoelens van onvrede. De gevolgen van zijn acute aanvallen van nonchalance zijn groot. Als Fortuna die pingel had tegen gekregen (terecht!) en Go Ahead de pingel had meegekregen (terecht!) was het gat op de ranglijst mogelijk al meer dan de huidige zeven punten geweest. Schitterend natuurlijk, het affiche van vrijdag, prachtig om daar in Sittard te winnen en een play off-ticket zo goed als zeker te bemachtigen. Maar de willekeur van de VAR spookt tot die tijd nog wel even in mijn hoofd.   

Vorig artikelDeventer Voetbal topscorer – week 17
Volgend artikelSpeelt Gorssel 2 ‘de wedstrijd van je leven’?
Robert Heukels
Robert Heukels (1969) werd geboren in het St. Jozef ziekenhuis, bijna op de middenstip van de Adelaarshorst. Zijn oma breide jarenlang sjaals in de kleuren van juweel. Vanaf 1992 zette hij zich in voor de club, met als hoogtepunt de functie van teammanager onder Foeke Booy en Dennis Demmers. Voormalig hoofdredacteur en momenteel schrijft Robert boeken over voetbal zoals, de in mei uitgekomen, biografie van Louis van Gaal.