Voorafgaand aan iedere Go Ahead Eagles wedstrijd schrijven diverse gastschrijvers een voorbeschouwing op het duel van KOWET. Vandaag de beurt aan Jan Willem Spaans die zijn Adelaarsoog laat vallen op de wedstrijd van vrijdagavond in Limburg.

Go Ahead Eagles heeft nog drie potjes te gaan, drie kansen om deelname aan de play-offs veilig te stellen. Eén keer winnen is in principe genoeg voor dat toetje, en voor de eerste klassering in de linkerkolom van de Eredivisie sinds 1979. Dat zou, hoe je het ook (voor)beschouwt, een sensationele prestatie zijn. De eerste kans volgt bij Fortuna Sittard.

Omgekeerde Robin Hood

Hetgeen René Hake met zijn ploeg presteert is ronduit uitstekend, en Bobby Adekanye had een punt toen hij zich, zij het wat onhandig uitgedrukt, hardop verwonderde over de reactie van het publiek. Is daar een verklaring voor? Het seizoen is, hoe gek dat ook klinkt, misschien een beetje saai. Go Ahead heeft nog geen punt gepakt tegen de vier beste ploegen van de competitie, en kon ook geen van de twee IJsselderby’s winnen. Het logische gevolg is dat ze zo’n beetje alle andere wedstrijden wél gewonnen hebben, maar zeges op RKC Waalwijk, Excelsior en FC Volendam blijven domweg niet zo lang hangen. Niet eerlijk, wel hoe het gaat voor deze omgekeerde Robin Hoods op voetbalschoenen: stelen van de zwakken, geen vuist tegen de sterken.

Bobby Adekanye getackled door Gernot Trauner (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Om dit seizoen behalve cijfermatig ook emotioneel onvergetelijk te maken, zal er in de play-offs iets bijzonders moeten gebeuren. Waarschijnlijk start rood-geel met een uitwedstrijd, in Nijmegen of Utrecht, zo lijkt het toch. Als ze daar eens wonnen en zo de jaargang 2023/24 afsloten met een rechtstreeks gevecht om het laatste Europese ticket… het zou eerlijk gezegd ook verdiend zijn als deze ploeg behalve in de geschiedenisboeken van Herman Starink ook in de harten van mensen wordt gesloten.

Fortuna Sittard

De Limburgse ploeg lijkt op dit moment de ideale tegenstander. De mannen van Danny Buijs zijn zeker van handhaving, en zoals zoveel ploegen onderin de middenmoot lijken ook zij niet direct overtuigd om zich het snot voor de ogen te werken om die laatste plek in de play-offs nog te pakken. Het kan theoretisch nog wel, maar wie Fortuna zondag afgebluft zag worden door een totaal murw gebeukt Vitesse, zal er weinig van verwachten. Die vertonen er alle schijn van dat ze het prima vinden als de vakantie op maandag 20 mei begint.

Inigo Cordoba in De Adelaarshorst vorig jaar april. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

De groen-gelen hebben twee spelers die we nog kennen uit Deventer, beide uit het seizoen 2021/22. Ragnar Oratmangoen is vaste invaller bij het team van Buijs, en de vleugelaanvaller debuteerde recent voor de nationale ploeg van Indonesië. Een basisklant is Iñigo Córdoba, de briljante Bask die een groot aandeel had in het succes van dat jaar. En dan liet hij het in wedstrijden nog niet eens altijd zien. Op trainingen was het nóg beter wat hij, en vooral zijn boezemvriend Marc Cardona, lieten zien. Cardona is de meest getalenteerde voetballer die Go Ahead deze eeuw heeft gehad, maar om dat te bewonderen, moest je komen kijken naar de oefensessies. En dan vooral die met mooi weer. Verder is het voorin oppassen voor de lepe Kaj Sierhuis.

Go Ahead Eagles

Wat moet je ervan zeggen na één wedstrijd in drie weken? Het voetbal tegen Feyenoord vorige week donderdag was.. aardig. Go Ahead deed het naar behoren, Feyenoord ook, en dan is het gevolg dat de punten mee naar Rotterdam gaan. Geen schande natuurlijk, maar de balans van de laatste weken kleurt nu wel erg rood. In de laatste zeven wedstrijden won Go Ahead Eagles maar één keer. Tegen FC Utrecht, Ajax, PSV en Feyenoord deden ze leuk mee, maar veel punten leverde het de laatste weken niet meer op. Het zou passen bij deze ploeg om vrijdag ineens weer wel te winnen.

Evert Linthorst viert feest in de winstpot thuis tegen Excelsior. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Qua opstelling kan Hake eindelijk zijn lol weer op. Er zijn geen schorsingen, en de belangrijke spelers in de A-selectie zijn volgens de laatste berichten allemaal fit. Het is aan de trainer om voor te sorteren op de play-offs – dit lijkt het moment om eventueel nog zaken te veranderen voor Hake, maar die is daar meestal niet zo happig op. Achterin staat het degelijk, de middenvelders en vleugelaanvallers spreken redelijk voor zich, en een scorende spits heeft Go Ahead toch niet, wie je er ook neerzet. Aan de coach om te bepalen of hij de beweeglijkheid van Baeten of de balvastheid van Edvardsen verkiest in deze cruciale weken. Plaatsing voor de play-offs is een must. Dat zal ook wel lukken, met een Fortuna uit vorm en het dan al gedegradeerde FC Volendam nog als opponenten.

Wedstrijdinformatie:

Aftrap dus om 20.00. In ruil voor zijn gebruikelijke salaris en – hopelijk – een stuk vlaai – komt Jannick van der Laan voorgereden met in zijn auto als bagage een fluit, twee vlaggers en hun vlaggen en de alomtegenwoordige ‘vierde man’. Die zal wel op de achterbank zitten, met of zonder zijn bord. Of laten ze dat bord gewoon in de stadions? Zou makkelijker zijn, kun je het maar niet vergeten. Vragen, vragen. De kaartverkoop voor het uitvak is afgesloten, maar er geldt vrije verkoop voor wie op de bonnefooi een avondje Limburg wil. Aan te raden. De thuisblijvers kunnen inschakelen op ESPN3 voor de tv-uitzending, of online luisteren naar onze vrienden van Salland1.

Jan Willem Spaans

Vorig artikelSpeelt Gorssel 2 ‘de wedstrijd van je leven’?
Volgend artikelGo Ahead Eagles heel dicht bij geschiedenis schrijven