Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbal gerelateerde vragen voor. Deze vierentwintigste editie vroegen we Jacob Ensing, hoofdtrainer van SV Turkse Kracht, het hemd van het lijf.

Naam: Jacob Ensing

Leeftijd: 56

Woonplaats: Schalkhaar

Relatie: Gehuwd met Gerdi. 2 kinderen, Dennis (28) en Michelle (26).

Huidige club: SV Turkse Kracht

Historie als voetballer: SC Stadskanaal, ACV Assen, VV Asser Boys, SV Schalkhaar.

Historie als trainer: SV Schalkhaar, UVV Albatross, VV Holten, VV Beekbergen, FC RDC. En 3 jaar trainer/coach geweest van het Nederlands Militair Elftal.

Favoriete formatie: Systeem welke het beste bij de kwaliteiten van de groep past en welk voor het hele team duidelijk is. En ja, dan al die clichés, liefst aantrekkelijk en aanvallend.

Beste prestatie als trainer: De eerste 2 seizoenen bij Schalkhaar met 2 promoties van de 4e naar de 2e klasse. Een geweldige groep waar alle goeds bij elkaar komt. En niet te vergeten de goede prestatie in de beker. We vlogen er pas in de 4e ronde uit. We verloren toen tegen FC Lienden in de laatste minuten. Hans Kraaij, de toenmalige trainer van Lienden raakte al aardig in de stress.

Waarom heb je gekozen voor het trainersschap: Ik was in de mogelijkheid om tijdens mijn studie aan het Cios in Heerenveen het keuzevak voetbal er bij te doen en zo de diploma’s TC 3 (Uefa C) en TC 2 (Uefa B) te behalen. Na mijn periode als actief speler en na een periode waarin ik als militair veel van huis was heb ik dit opgepakt.

Ambities: overal waar ik werk als trainer wil ik het onderste uit de kan halen. Een spelersgroep moet dat ook willen. Een club moet daar goed in faciliteren. En dan moet je met z’n allen het maximale proberen te bereiken wat past bij het niveau waarop je speelt. Ik hoef dan niet altijd kampioen te worden maar voor mij is belangrijk dat we op alle vlakken het maximale eruit hebben gehaald.
Mensen die daar niet in mee kunnen of willen moeten dan ook zelf uit de trein stappen. Eventueel trek ik zelf aan de noodrem en zet ze er dan uit. Ik ben 56 jaar en ik wil nog graag wat jaartjes door als trainer. Dat kan op alle niveaus zijn. Bij Turkse Kracht zit ik voorlopig prima op mijn plek. Een functie als assistent- trainer op een hoger niveau lijkt me ook wel iets om nog eens te kunnen doen. Wie weet wat er in de toekomst nog op m’n pad komt.

Hoe verloopt het huidige seizoen: We zijn begonnen met een groep van 20 spelers. Er was op fysiek vlak en spel technisch/tactisch nog wel wat winst te behalen. Ik heb goeie dingen gezien en ook nog heel wat punten voor verbetering waaraan we kunnen werken. De hoop was om geleidelijk aan in het seizoen te groeien en een mooie klassering te behalen in de 3e klasse. Helaas blijft hier dit seizoen weinig tijd voor over. Als we nog aan het spelen komen dan zullen we er staan en proberen nog
zoveel mogelijk punten te behalen.

Sterkste punten: ik ben een gevoelsmens. Sfeer en goed met elkaar omgaan is voor mij dan ook een belangrijke basis. Normen en Waarden zijn voor mij belangrijk. Ik denk dat ik heel duidelijk ben wat ik hierbij van iedereen verwacht. Mijn achtergrond als militair sportinstructeur helpt hier zeker bij.

Verbeterpunten: ik wil nog wel eens wat ongeduldig zijn. Uit ervaring weet ik dat dit nog wel eens kan conflicteren. Soms heb ik het nodig dat iemand tegen mij zegt.. Jacob, tel even tot 3 en ga dan weer verder. Haha.

Doelstelling met huidige club: De club zit in een fase waarin positieve uitstraling en stabiliteit belangrijke kernwaarden zijn. Er zijn hier grote stappen gezet en er zijn er ook nog een aantal te maken. Voetballend willen we uiteraard zo hoog mogelijk spelen en we proberen dit te bewerkstelligen met goeie spelers die hier graag willen spelen en passen bij de club. Ik heb nu al een supergoed gevoel bij deze club. Ik hoop dat de buitenwacht dit ook op gaat pakken. Een betere samenwerking met oa gemeente past hierbij. Ook de negatieve vooroordelen storen me. Als scheidsrechters mij voor een wedstrijd al extra waarschuwen dan stoort mij dat enorm. Ja, we liggen met deze club nog onder een vergrootglas maar hier is iets moois gaande en ik wil voor deze club graag mijn steentje hier aan bijdragen.

Kampioen in de competitie: Ik heb nog te weinig tegenstanders gezien dus dat is lastig. En heel eerlijk, ik denk dat de competitie niet meer word uitgespeeld dus de focus gaat snel naar het volgend seizoen.

Beste trainer: Hans Westerhof bij ACV

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Chris Verbeek van CCW16