Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze vierde editie vroegen we Dirk Beldman, hoofdtrainer van VV Lettele het hemd van het lijf.

Naam: Dirk Beldman

Leeftijd: 44 jaar

Woonplaats: Deventer, geboren en getogen in Holten

Relatie: 25 jaar samen met Frederique. We hebben vier zoons tussen de 10 en 17 jaar. Drie van de jongens voetballen in de jeugd bij Schalkhaar. Mijn oudste zoon zingt en danst bij TKP in Apeldoorn.

Huidige club: VV Lettele

Historie als voetballer: Op zevenjarige leeftijd begonnen bij Blauw Wit ’66 in Holten en daar de hele jeugd gespeeld. Ik heb daar vervolgens meer dan 300 wedstrijden in het eerste gevoetbald in de derde en vierde klasse. Toen we verhuisden naar Deventer, heb ik nog een aantal jaar in de selectie van Schalkhaar gevoetbald. Eerst in het eerste, daarna in het tweede. Op mijn 35e ben ik gestopt met voetballen.

Historie als trainer: Al vanaf mijn 20e heb ik verschillende jeugdteams getraind en begeleid. Ook ben ik als vader van mijn kinderen betrokken geweest als trainer of elftalbegeleider. Direct na mijn carrière als speler ben ik begonnen met TCIII, het huidige UEFA-C. Vervolgens heb ik bij Schalkhaar twee jaar het 3e onder mijn hoede gehad. Daarna heb ik als assistent bij Schalkhaar 1 onder de vleugels van Hans van der Hoop TCII gedaan. Daarna twee jaar het 2e elftal van Schalkhaar getraind. Dit is mijn derde jaar als trainer van Lettele, mijn eerste klus als hoofdtrainer.

Favoriete formatie: Ik kan in het stadion of op televisie genieten van verschillende formaties en manieren hoe teams in hun eigen stijl spelen. Ik vind het knap hoe trainers een visie kunnen ontwikkelen en dat door goed te trainen laten zien in wedstrijden. Wat Simeone al jaren doet bij Atlético is misschien minder aantrekkelijk om naar te kijken dan het Dortmund of Liverpool van Klopp, maar wel ontzettend knap. Bij Lettele houden we vast aan ons 4:3:3 systeem, ook al moeten we soms wat aanpassen, zoals Ajax of PSV dat ook moet als bepaalde spelers niet inzetbaar zijn. En wij zijn natuurlijk minder in staat om formaties goed te trainen. Dus je bent dan meer afhankelijk van de intuïtie van de spelers. Dat zit gelukkig wel goed bij ons.

Beste prestatie als trainer: Je zou dan geneigd zijn om te kijken naar resultaten. Ik ben een keer kampioen geworden met Schalkhaar 3, een keer de laatste ronde gehaald van de nacompetitie voor promotie, met het tweede in de poule doorgekomen in de beker tegen standaardteams en bij Lettele hebben we ook twee keer een periodetitel behaald en twee keer nacompetitie gespeeld. Aan de andere kant ben ik met Schalkhaar 2 een keer gedegradeerd uit de reserve-hoofdklasse. Toch kan ik daar ook met veel net zo veel trots op terugkijken. Het was een zwaar jaar, maar het is gelukt om de groep bij elkaar te houden en tot het eind heeft iedereen keihard geknokt. Dat was ook een prestatie op zich. De degradatie werd beleefd als een promotie, dat deed me wel wat.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: In mijn laatste jaar als speler liep ik zelf te hannesen met blessures. Lager voetballen was voor mij geen optie, omdat ik daar niet het plezier dacht uit halen, wat ik met selectievoetbal altijd wel had. Daarnaast liepen zaken in het team niet zoals ik het graag zou zien. De trainingsopkomst was laag, het spelplezier was weg en er was geen binding in de groep. Ik dacht toen: hier kan ik wat aan doen. Dus toen ben ik gestart met de trainerscursus.

Ambities: Ik ga komend seizoen voor het vierde jaar bij Lettele aan de slag. Het gaat een uitdaging worden om weer net zo’n vereniging te vinden waar ik het net zo naar mijn zin ga krijgen als hier. De sfeer, de cultuur en het niveau van de spelersgroep spreken mij aan. Daarnaast vind ik het prettig om iets in de buurt te hebben. Ik ga op trainingsavonden en op zondagen regelmatig lekker op het fietsje en kan nog even blijven hangen als we wat te vieren hebben. Het niveau waarop wij de wedstrijden spelen en trainen vind ik niet het belangrijkste. Zolang de bereidheid er maar is en iedereen zijn best doet om lekker te kunnen voetballen. In dat opzicht is het verschil tussen Schalkhaar 1 en Lettele 1 niet zo groot.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Ik ben zeer tevreden. We hebben veel punten gehaald tegen lager geklasseerde teams. Dat lukte ons vorige seizoenen niet altijd. Tegen gelijkwaardige tegenstanders zijn we niet weggespeeld, maar het uiteindelijke resultaat zat niet altijd mee. We hebben afgelopen jaren gemerkt dat het belangrijk is om de groep fit te houden, om aan het eind niet weg te zakken op de ranglijst. Dat is momenteel de focus die ik heb.

Sterkste punten: Ik bereid mijn zaken goed voor. Ik kan goed organiseren. Ik weet precies wat ik nodig heb en ik weet wat ik wil bereiken. Ik kan in wedstrijden goed analyseren wat er gebeurt (ik had een 9 op dat onderdeel bij de trainerscursus) en ik weet hoe ik daarop moet inspelen. Daarnaast ben ik makkelijk benaderbaar voor iedereen in en om het team. Gewoon een relaxte jongen. Ik laat me niet leiden door emotie, al was dat als speler wel anders.

Verbeterpunten: Ik mag kritischer zijn naar alles wat er gebeurt. Ik kijk graag naar wat goed gaat en naar wat nodig is om verder te groeien. Ik complimenteer en betrek mensen in en om het team. Maar ik ben niet iemand die met een vuist op tafel slaat of confrontaties opzoekt. Ik weet dat in de voetbalcultuur soms gebruikelijk of gewenst is. In dat opzicht pas ik daar niet zo goed in. Daarnaast kan ik me verbeteren in het blijven ontwikkelen van individuele spelers. Ik kijk meer naar het grote plaatje en check daarin of alles klopt. De jongens zelf zijn nooit uitgeleerd. Dat realiseer ik me niet altijd.

Doelstelling met huidige club: We kennen de teams in onze competitie. Veel ploegen doen niet voor elkaar onder en de onderlinge verhoudingen zijn perfect. Mooier kun je het niet hebben. Wij kunnen bij de eerste vier ploegen eindigen en dan meedoen aan de nacompetitie. Maar dan moet alles meezitten. En dan, wie weet, een niveautje hoger? We hebben zeker spelers die in de derde klasse mee kunnen.

Kampioen in de competitie: Het wordt een strijd tussen ABS en Holten als je nu op de ranglijst kijkt. Ik denk dat ze in Bathmen uiteindelijk aan het langste eind gaan trekken. Een team met iets meer ervaring.

Beste trainer: Marcel Geestman was mijn cursusleider bij de KNVB en is nu trainer bij Schalkhaar. De manier hoe hij aankijkt tegen voetbal in het algemeen en zijn manier van aanpak spreken mij zeer aan. Daarnaast heb ik veel gezien en geleerd van Hans van der Hoop. Dat hij zo lang bij verschillende verenigingen is geweest en daar altijd resultaat heeft gehaald, zegt genoeg. Toptrainers!

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Martin Dollenkamp van VV Diepenveen. Afgelopen jaar kampioen geworden in onze competitie en dit jaar draaien ze goed mee in de derde klasse. Ben benieuwd wat hij komend jaar gaat doen.

Dirk Beldman (eigen foto)
Vorig artikelSchalkhaar verliest na strafschoppen van Rohda Raalte
Volgend artikelMatchtalk: Helmond Sport – Go Ahead Eagles