Het was een warme zomeravond die 30ste augustus in Eindhoven. Go Ahead Eagles verloor met 2-1 van FC Eindhoven en leek op weg naar een seizoen in de grijze middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. Toch is het de ploeg van Jack de Gier gelukt om, zonder goed spel, meer dan twee maanden ongeslagen te blijven. Maar het vertrouwen in de kwaliteit van de selectie en een goed einde is ver weg bij de supporters. Ondanks een ongeslagen reeks van elf wedstrijden.

Waar vorige week in Breda met goed spel een gelijkspel uit het kolkende Rat Verlegh stadion werd gehaald, had Go Ahead afgelopen vrijdag moeite met het kapot spelen van de rode lantaarndrager FC Dordrecht. Mist de ploeg van Jack de Gier enkel aanvallende impulsen of is er meer aan de hand? Het geroep om Antoine Rabillard werd met de weken harder. Na een hattrick tegen Jong Heerenveen (in 15 minuten) kon De Gier niet meer om de Franse spits heen zou je denken. Toch koos de oefenmeester opnieuw voor, de nog niet overtuigende, Maecky Ngombo. Hoeveel krediet kan een niet-scorende spits krijgen?

Toch kreeg Rabillard afgelopen vrijdag zijn minuten en mocht na rust invallen. Wat leidde tot een vermakelijke tweede helft waar GA Eagles dan eindelijk Dordrecht over de knie wist te leggen. Zodoende vervolgen de Deventenaren hun reeks zonder nederlaag. Maar dus opnieuw zonder te pieken. Het is de technische leiding gelukt om een selectie neer te zetten zonder uitblinkers. Een karrenvracht met buitenlandse spelers werd afgelopen zomer binnengehaald. Toch is het een 20-jarige Deventenaar die dit seizoen als enige echt kan overtuigen. Sam Beukema mocht afgelopen zomer de Adelaarshorst verlaten maar koos er voor om, via een amateurcontract, opnieuw voor zijn kans te gaan. Dat uitgerekend hij door veel supporters wordt geroemd, zegt veel over de huidige selectie en de keuzes van afgelopen zomer.

Foto: Henny Meyerink

Ervaring werd ingeruild voor jonge (buitenlandse) spelers. Het kapitaal moet op het veld staan, werd er geroepen voorafgaand aan het seizoen. Een nieuwe Maikel Kieftenbeld, Deniz Türüç of Quincy Promes zouden moeten gaan opstaan. Op dit moment is er geen enkel bewijs dat deze selectie een speler herbergt die dit pad kan gaan volgen. Wellicht dan toch die 20-jarige Deventenaar die niet goed genoeg bevonden werd?

Het zegt veel over de technische en tactische keuzes die worden gemaakt in de Adelaarshorst. Dat een 20-jarige verdediger, uit eigen jeugd, in het oog springt. Met veel bombarie werd Alex Kroes binnen gehaald als de ‘nieuwe grote man’. De club zou binnen enkele jaren weer een rol gaan spelen in de Eredivisie. Maar had Go Ahead Eagles met de selectie van vorig jaar niet veel meer kans gehad op promotie dan deze selectie? Het zegt heel veel dat menig supporter weer verlangt naar Thomas Verheijdt. Een speler die vol in de strijd gaat en alles doet voor de drie punten.

De sfeer op de tribunes is vergelijkbaar met het jaar onder Dennis Demmers. Een verloren seizoen. Is dit het pad wat de clubleiding wil gaan volgen? Een lange termijn project zonder oog voor de korte termijn en de betalende supporters die week in week uit hun cluppie volgen?

Ondanks de gelaten sfeer is er nog niks verloren dit seizoen. Met een zevende plek staat de selectie er zelfs goed voor. De aansluiting met de top is er, nu doorpakken. Te beginnen zondag 17 november in Velsen-zuid.

Vorig artikelGo Ahead Eagles na rust voorbij Dordrecht
Volgend artikelFC RDC laat zich aftroeven
Milan Keskin is een geboren en getogen Deventenaar. De 23-jarige journalist is na zijn opleiding direct aan de slag gegaan als eindredacteur van DrtvSport en vervulde bij Deventer Voetbal diezelfde functie!