Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Eric Whittie, Robert Heukels, Erdal Ascipinar en Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Eric Whittie.

Go Ahead Eagles voetbalacademie internationaal

De kop is veelbelovend, maar verdient ook enige uitleg. Binnen de voetbalacademie van Go Ahead Eagles is veel expertise op allerlei gebieden welke in de voorbije jaren is opgebouwd. Veel stafleden hebben kennis vergaard of geven les voor de KNVB en in het onderwijs. Kennis vergaar je echter je hele leven en om hierin nog meer stappen te maken kwamen wij met een plan.

Onze expertise op voetbaltechnisch gebied jaarplannen / performance-training / trainingsopzet etc. gekoppeld aan kennis op vele andere gebieden zoals: mindset training / talentherkenning / scouting / video-analyse / mentale begeleiding via leerplannen en leerlijnen bieden mogelijkheden. We kunnen hiermee bijvoorbeeld onze partnerclubs helpen, maar ook weer kennis delen met andere culturen en landen.

De trainers van onze academie doen hierbij een schat aan ervaring op in diverse landen, zij delen hun vaardigheden met de trainers daar en de voetbalacademie wordt er ook in meerdere opzichten wijzer van. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en zoals dat past bij onze voetbalopleiding doen wij dit ook stapje voor stapje, geen grote sprongen maar goed opgebouwd.

Een eerste bezoek aan het buitenland is er al geweest, we waren in Dubai  en er zijn inmiddels diverse contacten gelegd en gesprekken gevoerd. De uitvoering moet wel altijd blijven passen binnen de mogelijkheden die we hierbij als academie hebben, voorop blijft staan dat de ontwikkeling van onze talenten niet in het gedrang komt.

Wij denken echter dat dit een absolute win-win situatie is, want de ervaringen die de trainers opdoen en de opvattingen die andere landen hebben over opleiden en ontwikkelen van spelers zullen iets toevoegen. Op dit moment zitten we in de opstartfase, maar de eerste ervaringen leren ons dat het energie geeft en ik mag uit ervaring spreken als ik zeg dat dit je ook als mens helpt.

Voor de KNVB heb ik veel in het buitenland mogen werken en het is voor mij volstrekt helder, het heeft mij enorm geholpen. Het is zeker zo dat de voetbalopleidingen in Nederland op een hoog niveau staan, maar de gesprekken die ik mocht voeren met beginnende en ervaren trainers in het buitenland hebben mij iedere keer weer aan het denken gezet. Deze ervaringen en verdieping in het vak van voetbaltrainer zijn bijzonder waardevol, iets wat ik mijn trainers graag laat beleven.

In april gaan we naar Koeweit en dat is de eerste volgende stap. Graag houd ik jullie aangesloten en kom er in het najaar nog een keer op terug en zal dan wat trainers aan het woord laten.

Vorig artikelElfde Deventer Voetbal Quiz wederom groot succes
Volgend artikelPepe Cup bij FC RDC in nieuw jasje
Eric Whittie
Eric is hoofd opleidingen bij Go Ahead Eagles. getrouwd met Carla en vader van 4 dochters en 2 zonen. Al 52 jaar actief in de voetbalwereld waarvan 40 jaar KNVB-docent in binnen- en buitenland. Als amateurtrainer gepromoveerd en gedegradeerd, maar nooit ontslagen. Houdt van sterrenkunde, economie, politiek en vreemde talen.