De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Komende zaterdag om 21 uur speelt Go Ahead Eagles uit tegen RKC: hoe kijkt Jan Willem hier naar?

Recordjacht. Als Go Ahead Eagles zaterdag nog één keer zonder nederlaag blijft, is een record van meer dan vijftig jaar oud gesneuveld. Hoe oud? Toen deed Bert van Marwijk nog mee. Twaalf keer op rij ongeslagen in de Eredivisie, het is een mooie extra inzet voor de wedstrijd in Waalwijk waar de eerste seizoenshelft wordt afgesloten.

Angstgegner
RKC Waalwijk is geen makkelijke tegenstander voor Eagles. Niemand die op 28 mei 2019 naar de promotiefinale keek, zal de wedstrijd al vergeten zijn. In een absurde wedstrijd werd het uiteindelijk 4-5. Misschien is het goed geweest. Die ploeg was niet Eredivisiewaardig, de club was dat toen nog niet. Zou Go Ahead er nu beter voorstaan als Stijn Spierings die bal gewoon de Leo Halle-tribune had ingeramd? Ik denk het niet, we zullen het nooit weten. Maar ook zonder die finale is de balans van rood-geel tegen blauw-geel geen beste.

Vorig seizoen was er in Waalwijk een redelijk terecht gelijkspel. In Deventer volgde Go Aheads slechtste wedstrijd van het seizoen. Dachten we, tenminste, na die 0-2. Er was later nog een oefenwedstrijd in Apeldoorn tussen de beide ploegen. De uitslag weet ik niet meer, maar RKC won ruim en ik heb Kees heel vorig seizoen niet zo woedend gehoord. De laatste Deventer overwinning tegen RKC was eind 2018. In een spookachtig leeg Mandemakers Stadion werd het 1-3. Doelpuntenmakers? Jaroslav Navratil, Ricahrd van der Venne en Jeroen Veldmate.

RKC Waalwijk – Go Ahead Eagles is misschien wel de wedstrijd tussen de twee grootste over-achievers in dit Eredivisieseizoen tot dusver. Van alle Eredivisieclubs gaf slechts één club vorig seizoen minder uit aan salarissen dan RKC en dat is inderdaad de opponent uit de Koekstad. Beide clubs hebben geleerd van ‘bijna doodervaringen’ op financieel vlak en voeren anno 2023 gezond beleid, dat beloond wordt door een zorgeloze plek in de middenmoot van de Eredivisie nu het keerpunt in zicht is: RKC elfde, Eagles tiende. Beide ploegen verdienen een dikke pluim.

RKC Waalwijk
RKC is 2023 niet geweldig begonnen. Trainer Joseph Oosting doet het geweldig in Brabant en kreeg recent contractverlenging. In eigen huis begon RKC het jaar met een 0-0 tegen Heerenveen. Zaterdag werd de ploeg slachtoffer van Bas Nijhuis. Die verzuimde een Volendam-speler van het veld te spelen voor een belachelijk harde tackle. Het bleef elf tegen elf en Volendam won. Maar het is gezegd, RKC staat elfde. Het jaar na hun promotie hadden ze geluk dat de competitie werd stilgelegd, de twee jaar erna redde de ploeg zich steeds vlak voor het eind van het seizoen. Voorlopig lonkt een stressvrij seizoen.

Man om op te letten is Mats Seuntjens. In Sittard was de stilist niet meer nodig, waardoor RKC hem transfervrij over kon nemen. Trainer Oosting zei het verleden week goed: ‘jammer dat zo’n jongen bij ons speelt.’ Seuntjens is in één klap de beste speler van RKC, hij scoorde vorige week en eerlijk, die zou bij veel subtoppers zo binnen lopen. Spits Mika Biereth is een handig mannetje, op het middenveld is Vurnon Anita een baken van rust met zijn 33 jaar en als het moeilijk wordt kun je er donder op zeggen dat de oude cultkrijger Michiel Kramer van stal gehaald wordt om oorlog te maken.

Go Ahead Eagles
En dat het moeilijk wordt voor RKC, dat zit er dik in. Elf wedstrijden op rij zonder nederlaag: da’s knap. Het jaar had amper beter kunnen beginnen: vier prima punten richting handhaving en een beste portie geluk richting de volgende ronde van de beker. In zekere zin mag er best een reactie komen op afgelopen zondag: de wedstrijd tegen FC Utrecht was niet goed. Veel slordigheden aan beide kanten en bij Eagles twee keer op plekken waar die meteen fataal zijn. Het tekent het karakter in de ploeg dat ze zelfs in een mindere wedstrijd tegen een best sterke tegenstander nog een punt voor de poorten van de hel wegslepen.

Zonder overmoedig te worden: niemand verheugt zich nog op een pot tegen Go Ahead Eagles, de ploeg is lastig te verslaan. Toch is er een duidelijk aandachtspunt voor Hake en zijn staf. De absentie van Philippe Rommens op het middenveld doet zich nog niet zo voelen. Tesfaldet Tekie komt tot bloei, Enric Llansana groeit met de week en Evert Linthorst is straks weer helemaal hersteld van de griep. Achterin is wel een probleem. José Fontan maakt nog geen indruk, Federico Mattiello is nog niet helemaal fit. Mats Deijl op links is een stuk minder dan hij op rechts is, Jamal Amofa hoort eigenlijk in het centrum. Die puzzel is lastig maar moet gelegd worden met wat er is: Bosvelt heeft aangekondigd geen nieuwe stukjes te gaan kopen. We zullen zien of Hake zaterdag de juiste samenstelling heeft. Ik zou niet te veel wijzigingen verwachten.

De wedstrijd in Waalwijk staat onder de bezielende leiding van Alex Bos. Die floot eerder dit seizoen Ajax – Go Ahead. De heren Goossens en Koopman mogen met de vlag zwaaien, meneer Wiersma zal het bord omhoog houden voor de wissels en de blessuretijd en voor de grote televisie in Zeist speelt Hensgens voor VAR en Fikkert voor AVAR. Zo zijn er in elk geval twee mensen die voor de buis zitten als er zaterdag om 21:00 wordt afgetrapt in het Mandemakers Stadion. U kunt de wedstrijd ook volgen, de uitzending is op het open kanaal van ESPN. Als u allergisch bent voor het stemgeluid van Jan Joost van Gangelen (waarom zou u dat zijn?), dan kunt u ook nog een kaartje kopen, het uitvak is nog niet helemaal vol.

Vorig artikelSchefczyk nieuwe hoofdtrainer Voorwaarts
Volgend artikelGazelle en Harleman verlengen contract