De toenemende spanning in de competitie, #metoo met een snufje roodgeel in Amsterdam en 1/3,  2/3 of helemaal vol? Je hebt er een dagtaak aan om het allemaal te volgen. En dan – ik zou bijna vergeten – zitten wij ook nog in de beker. Donderdagavond spelen wij de kwartfinale in Nijmegen tegen NEC. Toon Schuiling blikt vooruit. Adelaarsoog over Jaap, Jan Willem, Bo-nie en géén puntenstress.

Adelaarsoog 10 februari 2022 – NEC uit (beker)

Ik tik altijd met de radio aan. Prakkiserend over wat ik nu weer moet opschrijven – twee wedstrijden in één week is best veel – hoor ik dat dat de stadions weer open gaan. Rutte ruilt het advies van Jaap in voor dat van Jan Willem. Ik noteer: 27 februari thuis tegen Ajax, in een uitpuilende Adelaarshorst. Hoera!

Daar zijn wij aan toe.

Roodgele wolk – En waar wij ook aan toe zijn is een resultaat. Natuurlijk wisten wij voorafgaande aan het seizoen dat het lastig zou worden. Sterker nog, de eredivisie watchers gaven vooraf geen cent voor onze kansen. En ook Kees waarschuwde ons voor een mindere reeks. Kroes schatte de kansen op lijfsbehoud vooraf op 50/50 in.  Maar het voelde zo goed daar op die roodgele wolk!  En dan is het even naar als je daar dan af sodemietert. En gewoon nog vol aan de bak moet om er in te blijven. Maar het is ook mooi. Druk geeft spanning en voor spanning ga je naar het stadion. En dat mogen wij dus weer!

Laten wij dat koesteren en ons vol en onvoorwaardelijk achter de elf van Kees scharen. Dus stoppen met jeremiëren over Willem II dat wel € 9 ton aftikt om Thijs Oosting te halen. Stoppen met huilebalken over het gebrek aan scorend vermogen. Stoppen met billen knijpend – figuurlijk begrijp mij niet verkeerd – naar beneden te kijken.

Volle kracht vooruit naar opnieuw een jaar Eredivisie. Want daar horen wij gewoon thuis.

Geen puntenstress – Maar eerst de beker. En dat is eigenlijk wel even lekker. Geen puntenstress, maar gewoon een potje voetballen. Onbevangen het gevoel van afgelopen oktober hervinden. Dat lukte ons na de zeperd tegen RKC in Heerenveen prima. Waarom zou dat tegen NEC niet kunnen? Winst levert geen punten op maar is wel lucratief. Een mooie bonus en halve finale in eigen huis. En daar mogen wij dan allemaal naar toe.

Door bekeren is niet onmogelijk. De Nijmegenaren staan in de competitie boven ons maar zitten, net als wij, niet in een superperiode. De glans is er ook daar wat af. Bovendien lijkt de beker niet heel erg te leven in Nijmegen. De 4000 beschikbare kaarten gaan niet als warme broodjes over de toonbank.

Denen – Bij NEC lijken Jordy Bruijn, Dirk Proper en Javier Vet te ontbreken, zo meldt de mooie fan site Forza NEC. De speersnelle Johathan Okita start niet maar zit wel bij de selectie. Wilfred Bo-nie. Geen werkvergunning. Het middenveld van NEC lijkt met Schone, Dueland en Mattson donderdagavond volledig uit Denen te bestaan. Die jongens kunnen een aardig balletje trappen. Voorop loopt Tavsan. Dat is een gevaarlijke rakker. Daar weten wij alles van. Verder is centrale verdediger Marquez terug van een schorsing en lijkt ook routinier Baretto in de basis te staan. Wel maakt eerste doelman Branderhorst, naar verwachting,  plaats voor Vukovic.

Kowet – Dan ons Kowet. De wedstrijd tegen NEC komt te vroeg voor de geblesseerde Ogichika Heil en aanwinst Evert Linthorst. Kees liet aan de Stentor weten, dat Linthorst donderdag een extra training pakt en er dan mogelijk zondag tegen AZ voor het eerst bij is. Verder zou het zo maar kunnen dat ook Gerrit Nauber start. De Duitser was door Corona even uit beeld maar lijkt weer volledig inzetbaar.

Zijn vervanger Jay Idzes faalde bepaald niet maar is meer voetballer dan verdediger. Zou zo maar kunnen dat Jay tegen NEC met de vaste waarden Rommens en Brouwers weer eens in de middenlinie wordt geposteerd. Dit omdat Boyd Lucassen in een wat mindere periode zit. Maar het kan ook zijn dat Giannis Botos, na zijn goede invalbeurt tegen Groningen, in de basis begint. Brouwers zakt dan iets terug.  

Niet alleen Botos viel goed in afgelopen zondag. Ook Berden en vooral Cardona brachten nieuw elan in Groningen. Beiden lijken nog niet helemaal klaar voor een basisplaats.  Maar het is wel lekker dat de bank goed bezet is. En dat helemaal in de wetenschap dat een bekerwedstrijd ook over 120 minuten kan gaan.

Kortom wij gaan lekker voetballen mensen. Geen puntenstress. De rood gele lente gloort! Wij gaan het zien! Via de TV of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Heracles vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende donderdagavond, in een uitzending die om 18:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Nijmegen start om 19:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 6
Volgend artikelGo Ahead Eagles halve bekerfinalist
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.