De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zondagmiddag 14.30 uur…

Via de vele kanalen die ons ter beschikking staan, is er al veel geschreven en gezegd over de wedstrijd van afgelopen zaterdagavond tegen Heerenveen. De algemene tendens was toch wel dat ons, GAE, min of meer een overwinning door de neus is geboord. “De heer” Higler was weer eens in topvorm! Kreeg in de Stentor zelfs een 7. Van wat ik in de samenvatting heb gezien, klopt daar mijns inziens niets van!

Geen strafschop? Waarom reageerde de VAR niet? Buitenspel voorafgaand aan de goal van Sow? Waarom reageerde de VAR nu wel? Dat zal nog wel stof tot discussie geven in de Zeister bossen, maar wij hebben daar niets aan. Overigens, wie o wie in de Stentor geeft de beoordelingen?

Vijf wedstrijden verloren, vijf wedstrijden op rij niet verloren. Het lijkt erop dat, sinds bijna iedereen fit is, de brede selectie zich begint uit te betalen. De huidige selectie doet niet onder voor die van vorig seizoen, is misschien wel beter. Er is door Paul Bosvelt een goede selectie samengesteld. Er zullen best mensen zijn die het er niet mee eens zijn, prima. Ieder zijn mening.

Van de keren dat ik de training heb bekeken, valt mij op dat er onder andere patronen geoefend worden. Diezelfde patronen zijn ook in de wedstrijden af toe te zien. Dat biedt perspectief aangezien wij meer vooruit voetballen dan onder van Wonderen. Hake heeft duidelijk een andere kijk op het spel. Geen vijf verdedigers en voetballen om niet te verliezen, maar gewoon naar voren. Dat bevalt mij wel.

Veel zal Hake niet veranderen aan de huidige basis, daar is ook weinig reden toe en de wisselmogelijkheden die onze trainer Hake nu ter beschikking heeft, bieden zeker perspectief voor de toekomst. De bank is goed gevuld en die spelers staan te trappelen van ongeduld om hun kunsten te kunnen vertonen. Dat moet zich vroeg of laat gaan uitbetalen. We kunnen niet wachten. Met deze selectie ben ik van overtuigd dat wij snel weg zijn uit de onderste regionen en bovenaan in het rechter rijtje staan. Misschien lonkt wel Europees voetbal. Wishful thinking?

Komende zondag om half drie is het zover, NEC uit. Altijd lastig in de Goffert. NEC heeft 1 punt meer dan ons, door één keer winst en zeven gelijke spelen. Sinds 2020 is Rogier Meijer hoofdtrainer van NEC en is in zijn eerste jaar meteen gepromoveerd. Dat kunnen weinigen hem nazeggen, ja Kees deed dat ook. Vanaf 2014 is Rogier permanent werkzaam als trainer en vanaf 2017 in dienst van NEC. De favoriete formatie voor hem is 1-4-3-3 met op het middenveld de punt naar voren.

In zijn selectie speelt op het middenveld een begenadigd voetballer, Lasse Schöne. Die kan nog steeds vreselijk goed ballen, maar je merkt wel dat zijn leeftijd, 36 jaar, hem af toe parten speelt. Onze middenvelders moeten er gewoon voor zorgen dat Schöne geen goede passes kan verzenden, dan is een belangrijke angel er uit gehaald.

Vorig seizoen hebben wij in de competitie twee keer verloren van NEC, thuis met 0-2 en uit met 1-0. De bekerwedstrijd wonnen wij dan weer wel met 0-2. Het wordt tijd dat wij in de competitie weer eens winnen van hen. Hetzelfde geldt voor NEC natuurlijk, zij willen winnen van ons en hebben thuisvoordeel. Thuis hebben zij dit seizoen alleen nog maar gelijk gespeeld en zullen ongetwijfeld alles op alles zetten om eindelijk eens thuis te winnen.

Dat zal hen vies tegenvallen, want onze verdediging zit behoorlijk goed in elkaar en geeft weinig uitgespeelde kansen weg. Aangezien het scoren bij hen niet gemakkelijk gaat, kan dat goed uitpakken voor ons. Als wij hetzelfde op kunnen brengen als tegen Heerenveen, dan moet een overwinning erin zitten. Ook wij komen moeilijk tot scoren, maar het kan zo maar zijn dat het er tegen NEC ineens uitkomt. Een snel doelpunt biedt mogelijkheden, NEC zal dan proberen op de aanval te spelen waardoor er ruimtes voor ons ontstaan. Daar kunnen onze aanvallers dan weer van profiteren.

Namen noemen blijft lastig maar, onze kleine Noor is snel en kan voor een verrassing zorgen, onze lang Zweed moet het nu ook maar eens in de wedstrijd waarmaken, scoren. Finn Stokkers is erop gebrand om zijn plaats in te nemen en zal toch eens in de basis starten. Dat lijkt mij een kwestie van tijd, hij zegt zelf bijna topfit te zijn. Wij hebben allemaal kunnen zien dat Cillessen niet zijn beste vorm heeft op dit moment, daar moeten wij dan maar van profiteren. Ik durf te stellen dat Jeffrey de Lange op dit moment wellicht beter is dan Cillessen. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat wij in Nijmegen gaan winnen.

Tenslotte:

  • ons meubelstuk dat niet kapot te krijgen is, is 75 jaar geworden. Adrie van harte!
  • de geblesseerden, hopelijk verloopt de revalidatie goed.
  • welkom Luca Plogmann.
  • woensdagavond voor de beker een simpele overwinning geboekt tegen Helmond Sport.
  • je zal je vader maar op een vreselijke manier moeten verliezen. Bas, namens vele, misschien wel alle, supporters heel veel sterkte gewenst voor jou en jouw familie, in deze voor jullie ongetwijfeld moeilijke tijd.

Rood-gele groet,
Carlo Giugie

Vorig artikelHelios houdt zich knap staande tegen Rohda Raalte
Volgend artikelUitslagen eerste ronde KNVB Beker