Zo, dat was even lekker. Je krijgt er geen punten voor, maar de bekerwinst tegen Heerenveen kwam precies op het goede moment. Wij kunnen het nog, zo bleek afgelopen dinsdag. Die bevestiging hadden wij, na het echec tegen RKC, nodig. En nu dóór; Herácles wacht. Zondagmiddag in Almelo op – hoe bedenk je het – Erve Asito. Toon Schuiling blikt vooruit. Adelaarsoog over Stille Willem, vleesgeworden saaiheid en een beker – clean – sheet – koning.

Adelaarsoog 23 januari 2022 – Heracles uit

Onvoorspelbaar – Ik schreef het eerder. Voetbalminnend Nederland gaf, bij aanvang van de competitie, geen rooie cent voor onze kansen. Wij waren de gedoodverfde nummer 18. Wij zijn er nog lang niet, maar wij draaien mee. En dat zowel in de competitie als in de beker. Voetbal is onvoorspelbaar, zo blijkt maar weer eens. En dat geldt ook voor onze aanwinsten. Voorafgaande aan het seizoen sprak de clubleiding over het aantrekken van spelers in twee categorieën. Een brede groep van jongens met mogelijkheden, op de voorhand beslist geen gegarandeerde versterkingen. En een kleinere groep van vijf potentiële sterkhouders. De brede groep tekende verantwoorde meerjarige contracten. De vijf sterkhouders, Hahn, Cardona, Cordoba, Nauber en Bourhane tekenden een, voor Go Ahead begrippen lucratief, één jarig contract. Dit alles om, bij een onverhoopte degradatie, als club niet met de gebakken peren te blijven zitten. Een verstandig beleid…

Verwachtingen – Wij zijn halverwege het seizoen en opvallend is dat van de vijf aangetrokken sterkhouders er eigenlijk maar één voor de volle 100% aan de hoge verwachtingen voldoet. En dat is Inigo Cordoba; die is voor ons van de buitencategorie. Gerrit Nauber haalt verdedigend een dikke voldoende, maar is voetballend geen topper. Warner Hahn tikt het niveau van bijvoorbeeld een Stephan Andersen niet aan. Marc Cardona kan voetballen maar moet het nog steeds laten zien, terwijl Yacine Bourhane een mispeer is. Ook dat kan gebeuren.

Tegelijkertijd zie je spelers die met een lager verwachtingspatroon binnen kwamen, boven verwachting presteren. Phillip Rommens, om er maar eens een te noemen. De ‘Stille Willem’ van Go Ahead. Voor de jongere lezers: Youtube; Spaan & Vermeegen. Wat voor Rommens geldt, geldt ook voor de ‘granieten’ Joris Kramer. De afwezigheid van Rommens, Kramer en ook de ontluikende Jay Idzes tegen RKC en de aanwezigheid van dit trio tegen Heerenveen, scheelde méér dan een slok op een borrel. En ook Mats Deijl, Isac Lidberg en Ragnar Oratmangoen draaien alleszins behoorlijk mee op het hoogste niveau. Ook dat had ik niet verwacht.  

Conclusie: gegarandeerde versterkingen bestaan niet op ons niveau. En tegen dit decor snap ik het ook wel dat de club ook dezer dagen goed uit de doppen kijkt bij het aantrekken van nieuwe spelers. Een mispeer is nooit ver weg. Dat kunnen wij niet hebben, daarvoor is het allemaal nog te broos bij ons.

Normbesef – Over naar de wedstrijd van zondag. Heracles maakt ingewikkelde tijden door. De club, normaal de vleesgeworden saaiheid, trilt op de grondvesten vanwege de affaire Vloet. Daar kun je veel over schrijven maar laat ik er op houden dat John de Mol meer normbesef heeft dan het hele bestuur van Heracles bij elkaar.

Of deze nare kwestie zondag door dreint op het veld is ongewis. Herácles is sterk op de eigen nep mat. Bijna alle punten worden thuis gehaald. En trainer Frank Wormuth pookte in de voorbeschouwing het vuurtje al even lekker op. ‘Als wij winnen behoort Go Ahead ook tot de degradatiekandidaten”, zo stelde hij. Dat is niet leuk om te lezen, maar het klopt wel.

Beste speler van de zwartwitten is middenvelder Luca de la Torre. Die stond twee jaar geleden ook bij ons op radar maar koos voor Heracles. De la Torre ontbrak in Deventer vanwege interland verplichtingen maar speelt zondag wel. De sterke verdediger Marco Rente is terug van een schorsing terwijl ook spits Kai Sierhuis terugkeert na een blessure. Of de onberekenbare linksbuiten Burgzorg ook vanaf de aftrapt speelt, is nog ongewis.

Clean sheet koning – Kees, de voornaam volstaat, maakt vooraf nooit een opstelling bekend. Dus ook nu niet. Beker clean sheet koning Andries Noppert klopt op de deur, maar ik schat in dat Hahn de kans krijgt om zich te revancheren voor zijn belabberde optreden tegen RKC. In het centrum van de verdediging lijkt Joris Kramer een zekerheid. Vraag is wie naast hem staat. De verdedigend sterke Gerrit Nauber of de opbouwend sterke Jay Idzes. Bas Kuipers keert, zo verwacht ik, terug als linksback.

De rest van het team laat zich uittekenen: Lucassen en Rommens vormen het verdedigende blok op het middenveld. Brouwers speelt in de rug van Lidberg. Die combi rendeerde in Friesland.  De flanken worden bezet door onze avonturiers Oratmangoen en Cordoba. Mooi is ook dat de bank met daarop jongens als Martina, Bakker, Heil en Ross ook beter en beter bezet raakt. En dat in de wetenschap dat na de interland break Berden, Cardona en Botos ook weer aanhaken. Wij zullen ze allemaal nodig hebben. In de competitie en in de beker.  

Een puntje zondag in Almelo is mooi, drie punten is geweldig. Dan een interlandbreak, dan uit naar Groningen. En dan thuis tegen AZ. En dat – zoals de zaken er nu voor lijken te staan – voor publiek.

Een fijn vooruitzicht.

Wij gaan het zien mensen. Via ESPN of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Heracles vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zondagmiddag, in een uitzending die om 14:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Alemelo start om 14:30 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Andries Noppert na afloop van Heerenveen vs. Go Ahead Eagles van afgelopen dinsdag? Via onderstaande link kunt u de interviews, en vele andere gesprekken en reportages, selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

Vorig artikelDe rood-gele column van Jan Willem van Dop – week 3
Volgend artikelGo Ahead Eagles behaald kostbaar punt in Almelo
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.