Als Go Ahead wint, gelijk speelt of met opgeheven verliest lees, luister en kijk ik alles terug. Bij verlies negeer ik alles. Ik had dus de afgelopen dagen tijd over. Dat komt goed uit want de volgende wedstrijd staat al weer op het programma. Dus moet er getikt worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De KNVB beker, achtste finale, in en tegen Heerenveen. Toon Schuiling blikt vooruit. Adelaarsoog over 4-4-3, 5-3-2, rust, reinheid en regelmaat, Heil op gympies en een flets Heerenveen.

Adelaarsoog 18 januari 2022 – Heerenveen uit (beker)

Hemeltergend – Zal ik het doen of toch maar niet? Ieder woord over zaterdag is als zout in een wond. En natuurlijk, wij leefden boven onze stand. En natuurlijk gaf voetballend Nederland vooraf geen cent voor onze kansen. En natuurlijk had Kees gelijk toen hij eerder aangaf een dipje niet uit te sluiten. Maar mensen; wat was het hemeltergend zaterdag. Een desolate ‘Horst’, een zoekend team en afgrijselijke fouten. En dan moet je ineens weer gewoon naar beneden kijken. Dat was alom verwacht maar het is wel weer wennen. Qua sentiment is het in Deventer alles of niets: En op dit moment is het dus even niets. Blue januari in Deventer.

De kunst is nu om onverdroten door te gaan op de ingeslagen weg. Een weg geplaveid met rust, reinheid en regelmaat. De afgelopen dagen ging het in Deventer en omstreken veel over hét systeem. 5-3-2 uit tegen Ajax en Utrecht is prima, zo klonk het. Maar thuis tegen RKC, mwah… Zelf denk ik dat hét systeem niet heel bepalend is. Het blijft 11 tegen 11. Feit is wel dat onze backs, die in een 5-3-2 de achterlijn moeten halen, dat niet deden. Feit is ook dat Brouwers, met zoveel mensen achter zich, te weinig ‘in de bal’ komt. Maar dat Lidberg niets te vertellen had tegen Meulensteen, Heil op gympies leek te spelen en Cordoba het vooral stervenskoud had zaterdag: Dit alles heeft niets te maken met hét systeem. Om maar te zwijgen over die twee fatale ketsers.

Gerrit Nauber Go Ahead Eagles #gaerkc

Geen idiote fratsen – Gedane zaken nemen geen keer. En het is nu vooral zaak om niet in een poel van depressie te verzuipen. Dat geldt voor ons als supporters. Dat geldt ook voor leiding, spelers en staf. Optimisme is een plicht! Geen idiote fratsen op de transfermarkt uithalen maar gericht kijken naar wat het team nodig heeft. Een goede tien is welkom. En dan het liefst eentje met wat eelt op de voetbalziel. Een jonkie uit een beloften team is niet de game-changer die wij nodig hebben. En als het even kan is een scorende negen ook welkom.

Maar wat vooral helpt is voetballen. Gewoon voetballen. En dat mogen wij gelukkig dinsdag weer. Voor de beker en dat is fijn. De puntendruk is dan even weg. Uit tegen Heerenveen zijn wij de underdog en in die rol voelen wij ons toch het beste.

Flets – Wij mogen dan de underdog zijn, maar dat laat onverlet dat ook Heerenveen er bepaald niet florissant opstaat. De Friezen, ooit de troetelclub van het land, maken fletse jaren door. De subtop lijkt definitief ingeruild voor de grijze middenmoot en Cambuur hijgt in de nek. Heerenveen raakte deze maand Joey Veerman kwijt aan PSV. Deze Veerman maakte tijdens de seizoen ouverture, in augustus, het verschil tussen ons en Heerenveen. Hij is er niet meer bij, dat scheelt dus. Zijn achternaam-genoot is er wel bij: Henk Veerman ontbrak afgelopen zondag tegen FC Twente maar speelt dinsdagavond, aldus de ‘Heerenveen watcher’ van de Leeuwarder Courant. Dit in plaats van Siem de Jong, daarnaast is Nicolas Madsen ziek. Hij wordt vervangen voor Rodney Kongolo. Doelman Erwin Mulder zit weer bij de selectie maar Xavier Mous krijgt, vooralsnog, de voorkeur van trainer Jansen. Aanvaller Arjan van der Heide zit in de lappenmand. Of de vervanger van Joey Veerman, Anass Tahiri, in de basis start blijft nog even de vraag. Verder valt er niet heel veel te vertellen over Heerenveen. Het is een wat fletse club, maar dat schreef ik al.

Verlies Go Ahead Eagles #gaerkc

70k – En wat gaat Kees doen? Die laat zich, zoals altijd, niet in zijn kaarten kijken. Wordt het opnieuw 5-3-2, wat in Heerenveen voorstelbaar is? Of wordt het 4-3-3? Dit om het goede gevoel weer wat terug te krijgen… ik ben benieuwd!  Andries Noppert heeft in beker nog geen goal om de oren gekregen, ik neem aan dat hij keept, zo goed was Hahn immers zaterdag ook niet. Rommens en Idzes zijn weer een paar dagen verder na de Corona-sores en zouden zomaar eens in de basis kunnen starten. Ik heb verder geen idee in hoeverre Kees vooruit kijkt naar Heracles en mogelijk mensen spaart. Voor de club is doorgaan in beker, met een bonus van 70k, in elk geval lucratief. Wie niet speelt, zo wist de Stentor te melden, is Ogicheika Heil. Die wordt gespaard voor zondag in Almelo. Eens kijken of wij het chagrijn van ons af kunnen spelen!

Wij gaan het zien mensen. Via ESPN of via ons eigen Salland1!

Roodgele groet

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Heerenveen vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende dinsdagavond, in een uitzending die om 20:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Friesland start om 21:00 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Luuk Brouwers na afloop van Go Ahead Eagles vs. RKC van vorige week? Via onderstaande link kunt u de interviews, en vele andere gesprekken en reportages, selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

Vorig artikelGo Ahead Eagles hopeloos onderuit tegen RKC
Volgend artikelGo Ahead Eagles bereikt kwartfinale beker
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.