De spanning stijgt. Nog acht wedstrijden te spelen. Vier thuis, vier uit en wij hebben nog een punt of acht nodig. De aanstaande thuismatches tegen Cambuur en Willem II bieden dan zo op eerste oog perspectief. Maar wij zijn wel Go Ahead. En Go Ahead wint thuis van Ajax maar krijgt ‘m, eveneens in eigen huis, op de kloten van RKC en NEC. Kortom je kunt voorbeschouwen tot dat je een ons weegt; op rood en geel valt geen peil te trekken. Die onvoorspelbaarheid deert Toon Schuiling overigens geenszins. Dus staat er weer een Adelaarsoog voor u klaar. Dit keer over de 30 punten kaap, een club als de onze en maandelijkse ongemakken.

Adelaarsoog – zaterdag 19 maart 2022 Cambuur thuis.

Na de promotie in 2013 betraden wij de eredivisie als een soort van Alice in Wonderland. Alles mocht, niets moest. Ieder punt was leuk, verliezen niet erg, degraderen geen ramp. Zeg maar de Olympische gedachte. Hoe anders is dat tien jaar dato! Wij zijn op alle fronten gegroeid en in potentie eredivisie-waardig. Nu degraderen brengt ons niet aan de bedelstaf maar dit is wel hét moment om echt aan te klampen bij de beste 18 clubs van het land. Een vaste klant te worden  in de Eredivisie. Aanschouw  het KKD geploeter van de Graafschap, NAC en Roda. Dan denk je toch maar een ding. Komoptan! Komoptan met 8 punten. Liever vandaag dan morgen.

Dus opvreten dat Cambuur morgen. Drie punten erbij en wij slechten de 30 punten kaap. Daar teren wij dan twee weken vreugdevol op om het vervolgens tegen Zwolle en Willem II nog voor de paasdagen een nieuwe eredivisie ei te leggen. Hoe mooi zou dat zijn!

Maar goed, first things first. En dat is Cambuur. Volksclub, tikje rauw, karakteristiek stadionjojoënd tussen KKD en Eredivisie. Cambuur heeft lang achter de feiten aangelopen maar de toekomst lonkt. Een mooie club, een club als de onze.

En er zijn meer gelijkenissen want ook Cambuur heeft het, na een puike eerste seizoenshelft, inmiddels wat moeilijker. Desalniettemin is Cambuur met 33 punten zo goed als veilig en kan het zelfs met een schuin oog naar de play offs voor Europees voetbal kijken. Dat kunnen wij niet met onze 27 punten. Maar met een overwinning komt Cambuur en daarmee ook lijfsbehoud in zicht. Ik bedoel maar, het gaat ergens om.

Problemen – Cambuur heeft, zo lees ik in de Friese media, wel wat personele problemen. Keeper Sonny Stevens, linker centrale verdediger Erik Schouten en de spitsen Uldrikis en Tom Boere ontbreken. Dat zijn toch potentiële basisspelers. Ook de reserves ter Heide, van der Meer en Gullit ontbreken in de Adelaarshorst. Zoals bekend is ook Henk de Jonge afwezig vanwege ziekte. Centrale verdediger Calvin Macintosh, altijd goed op dreef tegen ons, is terug na een schorsing.

Omdat Sam Hendriks inmiddels in Doetinchem speelt is het voor interim trainer Boschaart, nee geen Boschbaard, even puzzelen als het gaat om de invulling van de 9 positie. De kans is groot dat Michael Breij daar nu speelt. De oud Groninger wordt voorin dan geflankeerd door rappe Sambissa en de super rappe Isa Kallon. Het middenveld van Cambuur vind ik de sterkste linie. Mees Hoedemakers is van het niveau Luuk Brouwers. Robin Maulun is een speler naar mijn hart. Mooie trap, kan echt iemand alleen voor de keeper zetten. De derde middenveld positie wordt waarschijnlijk ingenomen door Mitchel Paulissen. De Limburger houdt dan Jaimy Jacobs uit de basis. Toch ook best een goede speler. Dus dat zegt wel wat.

Achterop bij Cambuur staat het viertal Macintosh, Tol, Bangura en Doke Schmidt. Met name Alex Bangura is er eentje om voor uit te kijken. De linksback heeft power en een enorme drive naar voren. Staat op veel lijstjes. Rechtsback Doke Schmidt kennen wij natuurlijk van vroeger. En dus weten wij dat een gebroken neus hem er niet van weerhoudt om er vol op te kletsen. Topgast! Voor de jongere lezers: je herkent Doke zaterdagavond aan zijn masker. Het elftal van Cambuur wordt gecompleteerd door tweede keeper Pieter Bos die de geblesseerde Sonny Stevens vervangt. Dat is op papier een aderlating maar Bos keepte de afgelopen week wel een hele puike pot tegen Ajax.

Maandelijks ongemak – Over naar de Boys van Kees. Want die kregen vorige week toch een tikje te verwerken op dat gruwelijke nep gras van Sparta. Een typische 0-0 wedstrijd verliezen is zuur. Ook voor de moraal. Dit temeer omdat deze tegenvaller net samenviel met het maandelijks ongemak van Kowet watcher van de Stentor. En dus een wel een heel zuur stukje opleverde. En dus zelf ook maar even een kijkje op het trainingsveld genomen. Dit om met eigen ogen te aanschouwen wat daar dan allemaal wel niet aan lamlendigheid rond waggelde.

En dat viel mee of tegen. Het  is maar net hoe je er naar kijkt. Want het ging er behoorlijk op tijdens de laatste training, zo kan ik je verzekeren. De Boys van Kees hadden er zin in. En ook belangrijk, op Berden na, was iedereen aan boord. En dat is belangrijk in deze fase van de competitie. Kees, de voornaam volstaat, heeft daarmee genoeg te kiezen.

De opstelling laat zich, het ruime aanbod ten spijt, vrij gemakkelijk uit tekenen. Andries Noppert staat op goal. En verder denk ik dat wij met een soort van 442 gaan spelen. Dus met Martina, Nauber, Kramer en Kuipers achter op en Rommens en Brouwers centraal op het middenveld. Op de rechterflank van het middenveld verwacht ik Mats Deijl. Dit om de immer opstomende Bangura onschadelijk te maken. En als hem dat lukt dan zal Mats ook tegen Zwolle op deze plek spelen. En dan om Mees de Wit het leven zuur te maken. De linkerflank van het middenveld is voor Ragnar Oratmangoen. De technicus draait een prachtig seizoen maar wacht nog op zijn eerste goal in het rood en geel. Een treffer tegen zijn oude club is dan natuurlijk echt een kers op de taart. Lidberg en Inigo Cordoba moeten het aanvallend gaan doen.

Nog een punt of acht. En het liefst zo snel mogelijk. Dus laten wij er tegen Cambuur maar eens gewoon drie pakken. En dat gaan wij zien mensen!  In een volle Adelaarshorst, voor de ESPN buis of met het oor aan Salland1 gekluisterd.

Roodgele groet,
Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. SC Cambuur rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zaterdagmiddag als om 18.45 uur de wedstrijd begint.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneIn, RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet , Omroepserver, Airplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

En voor een terugblik op de vorige wedstrijd, die thuis in Rotterdam tegen Sparta, kunt u onderstaand terugluisteren. Behalve de samenvatting vanuit Salland Sport, zijn ook de interviews met Paul Simonis en Phillip Rommens te horen. Dankzij de intensieve samenwerking tussen Deventer Voetbal en Salland1 kunnen wij u dit aanbieden…

Vorig artikelDe rood-gele column van Jan Willem van Dop – week 11
Volgend artikelGo Ahead Eagles koerst op lijfsbehoud met simpele zege op Cambuur
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.