Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag is de laatstgenoemde weer aan de beurt!

Compliment

Ik ben u nog een uitleg verschuldigd waarom ik in februari even mijn beurt voorbij heb laten gaan voor een column op deze plek. Er was veel te doen over de wedstrijd tegen AZ, waarbij we weer deels met publiek wedstrijden mochten bezoeken. Er is veel ruis op de lijn gekomen en dat trek ik mezelf zoals eerder beschreven ook zeker aan. Wij dachten er goed aan te doen om uiteindelijk de supporter zelf te laten beslissen, maar in het voortraject is qua communicatie zeker niet alles goed gegaan. Een les voor de toekomst.

We hebben in de week na deze wedstrijd met de groep supporters, waarmee we dit traject waren ingegaan, gesproken en heeft ieder zijn of haar mening kunnen geven en zijn de zaken uitgesproken. Ik hoop echt dat we corona nu voorgoed achter ons kunnen laten.
Toch merkte ik dat onze niet voetbalorganisatie er ook weer in moest komen, bij AZ thuis verliep niet alles vlekkeloos en waren er zeker punten van aandacht.

Na deze wedstrijd stond eerst de uit wedstrijd tegen FC Twente op het programma en daarna een belangrijke week met drie topwedstrijden in eigen huis; Ajax en FC Utrecht voor de competitie en PSV voor de beker. Die laatste wedstrijd gaf ons de mogelijkheid de seizoen- en businesskaarthouders te bedanken voor hun eeuwige trouw en daarom geen geld te vragen.

Bij het uitduel met FC Twente stond ik even op het veld en zag ik wat neerslag met het veld kan doen. Dus hield ik mijn hart vast voor drie wedstrijden thuis in één week. Gelukkig waren de weersvoorspellingen goed en was ons veld in topconditie. Compliment voor ons gras-team, dat dag in dag uit bergen verzet voor een goede mat.

In de week voor de drie thuiswedstrijden moesten we ook communiceren dat de wedstrijden uitverkocht waren. Aan het publiek zou het niet liggen. Maar wie had gedacht dat we na 55 jaar zouden winnen van Ajax? En tegen drie ploegen uit zeg maar de top-6 ook nog eens vijf punten zouden pakken. Een ongekende prestatie van onze ploeg en technische staf. Maar dan liggen toch altijd die uitwedstrijden tegen gelijkwaardige ploegen op de loer. De wedstrijd tegen Sparta begon goed, de eerste 20 minuten waren wij zeker niet minder. Maar helaas moesten we de punten in Rotterdam laten.

Juist in dergelijke wedstrijden hebben we ook de steun van onze supporters nodig. Die steun kwam nu van een halfvol uitvak, door verschillende omstandigheden zoals afstand en tijdstip. Helaas is ook buiten het veld niet alles daar goed verlopen. Toch weer een paar supporters die het verzieken voor de rest, barmedewerkers onheus bejegenen als de bestelling niet snel genoeg gaat en zelfs weer het vernielen van andermans eigendom. Dit soort stommiteiten gebeurde bij de vorige uitwedstrijd tegen Sparta ook al en is echt onacceptabel. De goede meerderheid wordt dan weer geconfronteerd met exttra opgelegde maatregelen waaronder een buscombi.

Laten we hopen dat we de rest van het seizoen kunnen rekenen op een vol uitvak, om te beginnen tegen PEC Zwolle. De ploeg kan die steun echt heel goed gebruiken. En laten we ons alsjeblieft ook bij uitwedstijden van onze goede kant zien. Want sowieso over de wedstrijden in eigen huis wil ik onze supporters een compliment geven. We waren weliswaar een van de eersten die zich dit seizoen schuldig maakte aan het inmiddels bekende fenomeen “biergooien”, maar na een goed gesprek met een aantal biergooiers ebte dit weg en speelde het al niet meer bij ons op het moment dat de KNVB er aandacht aan gaf en een beroep deed op de clubs dit achterwege te laten. Maar ook andere zaken – zoals het vuurwerk bijvoorbeeld onlangs bij Vitesse, FC Utrecht en PEC Zwolle – zijn in De Adelaarshorst niet van toepassing.

Laten we hier ver van wegblijven! Onze supporters zijn echt de 12e man die we zo keihard nodig hebben. Waar veel clubs bezig zijn met acties om het stadion te vullen, moeten wij vaak mensen teleurstellen, omdat er simpelweg geen kaarten meer zijn. Hoe mooi is dat? Al hopen we dat luxeprobleem met een verbouwing van het stadion te kunnen tackelen, want elke keer dat je ‘nee’ verkoopt loop je toch ook wat mis. Daarover meer in mijn volgende column.

Net als vele anderen kijk ook ik naar de laatste acht wedstrijden en naar de concurrentie. Het zal niet makkelijk worden, ik heb alle vertrouwen in selectie, staf én supporters dat we dit seizoen kunnen afsluiten met een tweede kampioenschap op rij.

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 11
Volgend artikelAdelaarsoog op Cambuur thuis
Jan Willem van Dop (1960) werd geboren in Ermelo en is sinds 1996 actief in het betaald voetbal, 9 jaar in de directie van Feyenoord Rotterdam, daarna 6 jaar voorzitter/algemeen directeur FC Utrecht en sinds 2018 algemeen directeur van Go Ahead Eagles.