De voorbeschouwing op ieder Go Ahead Eagles duel heet ‘Adelaarsoog’. Dit seizoen wisselen vier correspondenten elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowetwedstrijd: Jan Willem Spaans, Arend Koldenhof, Gert-Jan van den Berg en Carlo Giugie. Vandaag Arend Koldenhof die vooruit kijkt naar de thuiswedstrijd tegen AZ vanavond om 18.45 uur.

Na een weekend waarin Go Ahead Eagles op de wedstrijddag zelf hoorde dat ze niet hoefde te spelen, mag er vanavond afgetrapt worden in eigen stadion. De tegenstander die in Deventer op bezoek komt is de huidige nummer twee in de Eredivisie: AZ. Over het niet weerzien van Sam Beukema, afgelopen zaterdag en Jay Idzes die misschien weggaat.

De laatste jaren waren de ontmoetingen met AZ niet heel positief voor de Eagles. Dit jaar verloor de ploeg uit Deventer met 2-0 in Alkmaar. Vorig jaar gingen ze er in eigen huis af met 4-1, oud-speler en Deventenaar Sam Beukema wist in dat duel twee keer te scoren. Over de editie AZ-Go Ahead Eagles in 2021 gaan we het helemaal niet hebben. Die verloren ze met 0-5.

ALKMAAR, NETHERLANDS – AUGUST 7: Jordy Clasie of AZ Alkmaar battles for the ball with Bobby Adekanye of Go Ahead Eagles during the Dutch Eredivisie match between AZ and Go Ahead Eagles at the AFAS Stadion on August 7, 2022 in Alkmaar, Netherlands (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Kind van de club Sam Beukema deed dus zijn cluppie Go Ahead Eagles erg veel pijn vorig jaar in de Adelaarshorst. De verdediger wist twee keer te scoren en was zo heel belangrijk voor de ploeg uit Alkmaar. De fans van Go Ahead Eagles hoeven voor een herhaling hiervan niet bang te zijn. De centrale verdediger van AZ ligt er een aantal weken uit door knieletsel dat hij opliep in de wedstrijd tegen SC Heerenveen.

Go Ahead Eagles heeft langer kunnen rusten dan de meeste anderen Eredivisieploegen. Afgelopen zaterdag werd de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk afgelast vanwege een onspeelbaar veld. Het veld van de ploeg uit Brabant werd vrijdag bedekt met een behoorlijke laag sneeuw. Daardoor hoefde de ploeg van Trainer Hake niet af te reizen naar Waalwijk.

Het is afwachten of dit duel ervoor heeft gezorgd dat de ploeg meer uitgerust is dan AZ. Overigens moet die wedstrijd natuurlijk wel worden ingehaald wat dan weer betekent dat Go Ahead Eagles dan extra speelt ten opzichte van de rest.

Jay Idzes naar Schotland?
Deze week kwamen er verschillende berichten naar buiten dat Aberdeen belangstelling heeft in Go Ahead Eagles verdediger Jay Idzes. De clubleiding liet echter wel meteen weten dat de bedragen die tot nu toe waren geboden, nog niet hoog genoeg waren om een vertrek van Idzes te realiseren. Het lijkt er voorlopig dus gewoon dat de 22-jarige verdediger in ieder geval tot in de zomer in het Rood-Geel speelt.

AZ heeft in de laatste vijf wedstrijden vier keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Ze bevinden zich nu op de tweede plek op de ranglijst, twee punten achter koploper Feyenoord. De ploeg van trainer Pascal Janssen beleeft tot nu een goed seizoen en is nog steeds volop in de race voor de titel en Champions League voetbal.

Vanavond gaat Go Ahead Eagles proberen hun reek van 11 ongeslagen duels in de Eredivisie door te zetten. Het wordt niet gemakkelijk tegen de nummer twee van de competitie die sowieso altijd al een lastige tegenstander is voor de ploeg uit Deventer.

Ik zit er in ieder geval klaar voor. Hopend op een mooie wedstrijd en genietend van de energie die de Adelaarshorst altijd brengt.

Met roodgele groet,
Arend Koldenhof

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 49