Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is het weer de beurt aan Erdal Ascipinar!

We hebben met z’n allen afgelopen weekend gezien dat voetbal zonder uitsupporters veel minder leuk is dan wedstrijden met volle uitvakken. Derby’s horen sowieso in een ‘tot het nokje vol’ stadion, inclusief het uitvak, gespeeld te worden. Heerlijke gezang over en weer, interactie tussen de ultras, fanatiekelingen of de pet en sjaal supporters.

Het wapperen met verschillend kleurende vlaggen en het ophangen van spandoeken is een must bij een voetbalwedstrijd. Elkaar een beetje jennen en uitdagen maar ook voor elkaar klappen als er respect betuigd moet worden. Ook is er dan steun voor de uitploeg door de aanwezigheid van zijn supporters.

Hoe is het toch in godsnaam mogelijk dat wij hedendaags in Nederland soms geen wedstrijd kunnen organiseren met supporters van de tegenpartij? Waarom is het een noodzaak dat wij politie uit omringende landen om hulp moeten vragen tijdens een Feyenoord-Ajax zonder uitpubliek?

Zondag werd er toch ook gewoon gevoetbald in Duitsland en België. In Engeland bv, de bakermat van het zogenaamde Hooliganisme, werd de wedstrijd Arsenal – Manchester United met supporters van beide clubs gespeeld en het uitvak was niet afgeschermd met ondoorzichtige hekken maar met rijen stewards en politiemensen. Er gebeurde nagenoeg niets.

We kunnen tegenwoordig mensen naar Mars of de Maan sturen, maar geen derby’s met uitsupporters organiseren. Fanatiek supporter zijn is echt niet verkeerd mensen. Het is een vorm van een levenswijze. Veel vooroordelen zijn er over supporters. Zo had ik eens tijdens een BOA les (Als hoofdconducteur bij de NS was BOA een vereiste, nu niet meer) waar een ‘hoge rang agent’ meekeek van ‘hoe en wat’, een verhitte discussie met deze betreffende man.

Hij vond mij op een groepsfoto van Kowet eruit zien als een ietwat agressieve hooligan. Ik vroeg hem waarop hij dat baseerde. Heb in een stadion nooit strafbare feiten gepleegd. Hij vond mijn vuist, m’n blik en m’n kledij van dien aard op de betreffende foto dat hij mij als hooligan bestempelde!

Dus als je van kwaliteit houdt en dure Stone Island jassen koopt en draagt, als je met je maten voor een wedstrijd met gebalde vuisten staat omdat je je club fanatiek aan gaat moedigen, als je met gefronste wenkbrauwen op de foto staat door een laagstaande zon dan ben je een hooligan.

Nou ik heb laatst die ‘agressieve hooligans’ van Cambuur in Emmen gezien of die van Waalwijk in Volendam. Waar enorm verdriet samen gedeeld werd op een prachtige en respectvolle wijze. Of al die andere agressieve hooligans die zoveel berichten, kaartjes en geld overmaakten voor een doodzieke fanatieke Groningse diehard supporter. Binnen een dag werd er ruim 50.000 euro (waar 48.000 nodig is voor een vervolgbehandeling in Duitsland) opgehaald, laatste stand terwijl ik deze column schrijf is het bedrag al boven de 56.000 euro! Echt respect voor iedereen.

Ik ben er zo ‘tering klaar mee’ om mezelf elke keer maar weer te verdedigen om fanatieke supporter te zijn. Klaar mee, ik doe het niet meer. Take it or leave it. Ik ben bijna 52 heb vroeger alleen zondes rondom wedstrijden begaan toen ik erg jong was (van plusminus 15e tot ongeveer m’n 20e), by the way, wie was geen Pietje Bel?!? Zo klom je treetje bij treetje hogerop om met de grote jongens naar uitwedstrijden te gaan.

Lekker met de trein of eigen auto’s naar de betreffende stad gaan waar die dag gespeeld zou worden. Lekker wat drinken en eten in een kroegje of terras om daarna met z’n allen lopend naar het stadion te gaan. En soms gebeurde er wel eens wat ja, dan liet je zien dat er niet te sollen was met jou of jouw groep. Je deelde weleens uit en incasseerde weleens wat. In een willekeurige kroeg, discotheek of club gebeuren er ook vele oneffenheden en is er ook vaak geweld.

Uiteindelijk blijven wij allemaal mensen en mensen maken nou eenmaal fouten en vooral als je een jonge hond bent. Soms door te veel alcohol of drugsgebruik of soms gewoon ophitsing en ‘stoerdoenerij’. Even later heb je alweer spijt van je daden als de rust weer gekeerd was. De kunst is eigenlijk de ratio altijd boven de emotie houden. Uitsupporters verbieden of een beperkt aantal toe te laten is simpelweg, de weg van de minste weerstand.

Ik wil Feyenoord-Ajax, Vitesse-NEC, NAC-Willem II, Heerenveen- Cambuur/Grunn, en straks Kowet-Pec met volle tribunes zien inclusief propvolle uitvakken, vol kleur en gezang. Vergeet ook niet dat als je mensen als beesten behandelt, dan niet raar moet opkijken, als deze mensen zich dan soms als beesten gaan gedragen. Voetbal moet voor iedereen zijn zonder verboden. In omringende landen is bewezen dat het kan, hoe hoog en laag je ook springt, het kan.

Zo genoeg hierover. Vanavond speelt ons Kowet tegen het zeer sterke AZ Alkmaar. Ben erg benieuwd of wij onze ongeslagen reeks van 11 Eredivisiewedstrijden kunnen prolongeren met een 12e. Lekker weer in een volle Horst met hopelijk veel publiek uit Alkmaar en samen er een mooi voetbalfeestje van maken. Ik hoop op winst, maar gok op een gelijkspel.

En Jay, kom op man, jij bent ondertussen ook een Eagle, verleng je contract aub, dan heb je sowieso al wat zekerheid en mocht Aberdeen dan jou toch willen halen, levert het jouw roodgele club ook wat op. Win/win Jay. Komoptan Eagles!

Vorig artikelAdelaarsoog op AZ thuis
Volgend artikelGo Ahead Eagles maatje te klein voor koploper AZ * update / met foto’s *
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.