Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden zijn wij een middenmoter. In de Eredivisie wel te verstaan! Zondag wacht de belangrijke pot thuis tegen Fortuna. Maar eerst nog naar Almere voor de beker.  In het Yanmar stadion treffen wij woensdagavond om 20.00 uur de plaatselijke City FC. Toon Schuiling blikt vooruit. Over de Zwarte Schapen, de jongste broer van Barack Obama en een roodgele flow.

Adelaarsoog 27 oktober 2021 – Almere City FC uit (beker)

In de eerste divisie vind ik een bekerwedstrijd wel lekker. Even uit de sleur. Altijd kans op een mooie pot tegen een grotere club, lees tijdelijke roem. Denk aan de potjes tegen Feyenoord, Heracles, NAC en twee jaar geleden uit tegen FC Twente. Je hebt niks te verliezen. Tenminste als je Jodan Boys weet te ontlopen. In de eredivisie staat er iedere week een voetbal hoogmis op de rol. Dus voelt de midweekse ontmoeting tegen Almere als een tussendoortje. Althans bij mij. Open deur: Het bekertoernooi is wél de kortste weg naar Europees voetbal.

Winst in Almere afgelopen seizoen in de eerste divisie, foto: Henny Meyerink

Zwarte Schapen – De tegenstander van woensdag, Almere City FC, ruikt nog naar verf. Toch bestaat de club al 70 jaar. Begonnen in Amsterdam als ‘De Zwarte Schapen’. Midden jaren ’90 verhuist naar Almere en omgedoopt tot Sporting Flevoland. Weer tien jaar later werd het FC Omniworld terwijl de club vanaf 2010 Almere City FC heet. Eerst werd gevoetbald op het Fanny Blankers Koen sportpark, daarna in het Mitsubishi Forklift Stadion en nu in het Yanmar stadion. Het adres bleef steeds hetzelfde.

Tot 2010 was het vooral ploeteren in de polder. Kunstgras, prefab tribunes, catering vanuit containers, altijd wind, vaak regen, magere resultaten. Maar toen was daar Lesley Bamberger van de Kroonenberg Groep. Plaats 10 in de Quote 500, goed voor € 1,8 miljard. Die Lesley heeft niet alleen meer pandjes dan Prins Bernhard Jr. maar ook een dochter Nadine. Voor u zich afvraagt of ik ook de Story lees: Nadine is getrouwd met Steven Berghuis. En die Steven is weer de broer van onze assistent Tristan. Ook speelde Steven bij ons in de jeugd. Relevante info dus.

Verantwoord beleid – Bamberger stuwde Almere City FC op in de vaart der volkeren. Niet door de geldkraan ongegeneerd open te draaien maar door stap voor stap te investeren in de accommodatie in de jeugdopleiding en in de selectie. En er ligt weer gras in Almere! Dit verantwoorde beleid maakte dat de club, de afgelopen jaren, geregeld op de deur van de eredivisie klopte. Promotie leek een kwestie van tijd. Tot dit seizoen. De club prijkt op dit moment op een zeer tegenvallende 19e plaats,

Bradley van Hoeven vorig seizoen nog in het rood-geel, woensdag tegenstander van GA Eagles.

Waar het aan ligt?  Zeg het maar. Op papier staat er een goed team. De jongste broer van Barack Obama; Ramon Leeuwin, leidt de verdediging. Jorrit Smeets is een middenvelder met veel vlieguren op het hoogste niveau terwijl Lance Duijvestijn het vorig jaar bij Helmond goed deed, vooral tegen de Graafschap… Ilias Alhaft is een aardige aanvaller en dat geldt ook voor onze promotieheld Bradley van Hoeven. Almere nam vorig jaar weliswaar afscheid van Thomas Verheijdt, maar Jonas Arweiler en Maarten Pouwels zijn geen onaardige spitsen. Kortom er staat best wel wat. Maar het loopt voor geen meter in Almere. Vierkante wielen om Kees van Wonderen maar eens aan te halen.

En zo staat, nog voor de kerstdagen, de positie van Almere trainer Gert Jan Verbeek ter discussie. Uitschakeling in de beker, zo wordt in de polder gefluisterd, betekent het einde van Verbeek. De druk staat er op in Almere. Wat dit met het team gaat doen? Gaan ze vol voor hun trainer? Of denken ze, laat maar lopen. Kan die Verbeek fijn full time bij ESPN uitleggen hoe het allemaal wél moet. Wij gaan het zien.

Met een assist en de beslissende penalty was Luuk Brouwers zondag van grote waarde…

Flow  – Ik heb geen idee hoe de beker bij onze technische staf en de selectie leeft. Met het oog op de belangrijke pot tegen Fortuna vind ik het niet raar om spelers rust te geven. Maar aan de andere kant: wij zitten in een roodgele flow. Zeven uit drie. Jongens als Lucassen, Brouwers, Kuipers en Cordoba gaan als een speer. En dan wordt je toch net iets minder moe. Wie zeker moet spelen tegen Almere is Marc Cardona. Zijn eerste goal hangt in de lucht, gewoon laten staan dus.

Voor Gerrit Nauber en Martijn Berden geldt dat ze tegen Almere fijn ritme kunnen op doen na een aantal weken van afwezigheid. Zelf zou ik ook Yacine Bourhane graag aan de aftrap zien staan. Gewoon omdat ik razend benieuwd ben naar deze speler. Het bekertoernooi wordt ook vaak benut om de reservekeeper vlieguren te laten maken. Jay Gorter, tegen Twente, een prachtige herinnering. Maar of Kees het met Noppert of Schuurman aandurft? Geen idee. Daarbij komt dat Warner Hahn het vorig seizoen amper heeft gekeept. Iedere extra minuut lijkt daarmee welkom. Lidberg en Botos spelen in elk geval niet. Beiden zijn door de directe rode kaarten tegen Heracles geschorst. Botos is weer bij tegen Fortuna. Lidberg bromt nog een extra weekje.

Daar waar zich voor de competitie een vaste basis elf aftekent is het nu echt gissen wie Kees woensdag in Almere wel en niet laat spelen. En natuurlijk hoop ik dat wij doorgaan. Al was het alleen maar vanwege die altijd leuke loting!

Met roodgele groet,

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Almere City FC vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande woensdag in een uitzending die om 19:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in Almere start om 20:00.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Vorig artikelZwaarbevochten zege Davo
Volgend artikelAlmir Fizovic – Speler van de Week – week 42 – powered by 11teamsports.nl
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.