Afgelopen zondag, even na vieren: Zerrouki! Het was maar goed dat de voorzitter van de Bond tegen het Vloeken mij niet hoorde. Want het hakte er even in die 1-2 tegen Twente. Een puntje was zo lekker geweest. Maar goed, nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dus blikt Toon Schuiling vooruit op FC Utrecht uit. Over Velox, Elinkwijk & DOS, Frans Seumeren en vernuft & cement.

Adelaarsoog  11 december 2021 – Utrecht uit 

Het was zondag even kloten maar mensen wat bevalt die Eredivisie mij goed. De wedstrijdbeleving, alle media-aandacht, het gaat ergens om, wij tellen mee!  Half augustus, na de nederlaag tegen Heerenveen, verliet ik het stadion best opgewekt. Zo van, fijn dat wij er weer bij zijn en niet weggespeeld! Zeg maar de Olympische gedachte. Hoe anders dat nu, amper een half jaar later. Die Eredivisie die past ons als een jas, zo blijkt week na week. Wij doen lekker mee, zijn competitief om met Kees te spreken. Een blik op vrijdagse schakelprogramma van ESPN volstaat. Nooit meer KKD!

Dus kijk ik door een rood-gele bril naar de wedstrijden van PEC, Fortuna, Heracles, Sparta en RKC. Dus kijk ik vooruit. Nog drie wedstrijden tot de winterstop. Utrecht, NEC en PSV. Zou het kunnen nog 3, misschien wel 4, punten erbij?  Met 23 á 24 punten overwinteren en dan in januari 2022 winnen van RKC en op 26/27 punten komen. En dan nog maar 7/8 punten verwijderd zijn van, tenminste, nog een jaar Eredivisie. Ja, je kunt druk zijn met Go-Ahead.

Spandoek van ADHD vorige week voorafgaand aan GAE vs. FCT

Terug naar het nu, ‘first things first’: En dat is toch echt FC Utrecht. Voorafgaande aan het seizoen maakte ik mij weinig illusies over de uitwedstrijden. En al helemaal niet tegen clubs als Ajax, Vitesse en ook Utrecht. Verplichte nummers, weinig wedstrijdspanning, hopen op een niet al te grote zeperd. Inmiddels is dat anders. Wij zijn al vier uitwedstrijden ongeslagen. Wij wonnen bij Vitesse, speelden gelijk tegen Ajax. Niet met mooi voetbal maar wat dondert het. Ieder punt is er één.

Pinautomaat – FC Utrecht klinkt heel vertrouwd maar de club is, vergeleken bij ons, eigenlijk een broekie in Nederland Voetballand. Vijftig jaar geleden ontstaan uit Velox, Elinkwijk en DOS maar vanaf dat moment wel onafgebroken spelend op het hoogste niveau. En dat kunnen wij niet zeggen. Fusieclubs hebben vaak iets gekunstelds, iets onechts, maar daarvan is bij FC Utrecht geen sprake. De club is net als de onze echt van de stad. Een volksclub met fijne rauwe trekjes en een ongekende afkeer van Ajax. En volop met Go Ahead! Bart Vriends, Leo van Veen, Erik Willaarts, Jan Willem van Dop, Jordy Zuidam, Erik ten Hag, Foeke Booij, Jacob Mulenga en natuurlijk Frans Adelaar.

Voor de komst van een eigen pinautomaat, in de persoon van Frans van Seumeren, scheerde Utrecht een aantal malen langs de randen van een faillissement. Inmiddels is Utrecht een blijvertje op subtopniveau met een prachtig stadion, een goede trainingsaccommodatie en een tweede team in Keuken Kampioen Divisie. Utrecht heeft de zaken goed voor elkaar.  

Maarten Paes – Utrecht staat vierde, met 26 punten. Toch loopt het de laatste weken wat minder. Tegen PSV werd vorige week kansloos verloren. De weken ervoor ging het moeizaam tegen Cambuur en Heracles. Doelman Maarten Paes keept, volgens de Telegraaf, niet tegen ons maar of dat in ons voordeel is valt te bezien. Paes stond de laatste weken nogal te schutteren. Verder heeft Utrecht heeft een hele brede selectie. Als je jongens als van der Streek, Mahi, Van Overeem, Janssen, Boussaid, Dalmau en Warmerdam op de bank kunt zetten, dan heb je echt wat te kiezen als trainer. Die zouden bij ons allemaal spelen.

Meest in het oog springende basisspelers bij Utrecht zijn Bart Ramselaar en Adam Maher. Die vertegenwoordigen toch wel heel veel klasse. Verder is Remco Balk een talent maar tegelijkertijd ook heel veel vervelend ventje. Ik stel voor dat Boyd daar morgen maar eens even goed tegen aanloopt.

Vernuft en cement – In Utrecht moeten wij het, volgens de Stentor, morgen doen zonder onze ‘Gait’. En dat is een geduchte aderlating. Iñigo Córdoba levert het vernuft en de voetbalklasse, Gerrit Nauber het cement. En juist dat cement kunnen wij tegen Utrecht goed gebruiken. Jammer maar helaas, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Dat doet Kees van Wonderen immers ook niet. Het lijkt verder reëel dat Kees weer met drie centrale verdedigers speelt. Het is uit tegen Utrecht per slot van rekening. Naast Joris Kramer zijn dat dan Justin Bakker en Jay Idzes. Het is vooral mooi om te zien hoe Idzes zich manifesteert. Was toch een beetje op het tweede plan geraakt maar voetbalt de laatste weken gewoon lekker mee. Jay mag dan bijna 100 wedstrijden in het betaalde voetbal op zijn naam staan maar is toch pas 21, vergeet dat niet, daar zit dus nog veel rek in. Goed nieuws is ook dat Bas Kuipers en Ogechika Heil weer aansluiten. Beiden zullen niet starten maar zijn dus wel weer inzetbaar. Dit betekent dat wij weer wat ruimer in onze mensen zitten.  En dat is met het oog op het midweekse programma (voor de beker tegen Roda) en de clash volgende week thuis tegen NEC een prettige constatering.

Met rood-gele groet

Toon Schuiling

Iñigo Córdoba in actie thuis tegen FC Groningen

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je FC Utrecht vs. Go Ahead Eagles rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook komende zaterdagavond in een uitzending die om 18:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in de Domstad start om 18:45 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.


Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Even terugluisteren de interviews met Kees van Wonderen en Luuk Brouwers na afloop van Go Ahead Eagles vs. FC Twente van vorige week? Via onderstaande link kunt u de interviews, en vele andere gesprekken en reportages, selecteren vanuit de uitzending van Salland Sport bij Salland1, de streekzender voor Olst, Wijhe, Raalte en Deventer.

De interviews en radiofragmenten zijn ontleend uit het sportprogramma Salland Sport van Salland1. Vanuit de intensieve samenwerking, die Salland1 heeft met de Stichting Deventer Voetbal, mogen wij alle fragmenten belangeloos gebruiken.

Vorig artikelABS stelt nieuwe hoofdtrainer en hoofd voetbalopleiding aan
Volgend artikelRemco Goldenbeld nieuwe trainer Go-Ahead
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.