Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

Kowet is Samen

Heel veel verstand van politiek heb ik niet. Dat is een bewuste keuze. Ik volg het, maar hou me afzijdig in de spuwende meningenfabriek die, met name op social media, overuren draait. Doe ik dit niet, dan is het einde zoek. Zonde van mijn energie. In plaats daarvan glimlach ik veel. Geef ik dan niet om de wereld om me heen, om de toekomst van mijn kinderen en diens kinderen? Zeker wel. Daarom stem ik ook. Op de partij die het meest past bij mijn normen en waarden, maar verder leef ik vooral in vertrouwen en constateer ik dat we het hier in Nederland zo slecht nog niet hebben en dat de aarde al een hele beste tijd draait en dat ook echt zal blijven doen als wij allemaal al lang weg zijn. 

Ik kom uit een rood nest. Sociaal. Samen. Niemand uitsluiten. Als er eten is voor drie is dat er ook voor vier. Elkaar helpen, beetje dat idee. Past goed in arbeidersstad Deventer dat vroeger toch bekend stond als Moskou aan de IJssel. Samen met mijn puberdochter keek ik naar een debat tussen Geert Wilders en Mark Rutte. ‘Onder u wordt Nederland één grote achterbuurt’, blafte Wilders. ‘Nou, dan wordt het tenminste gezellig’, lachte mijn dochter. Ik lachte vrolijk en stiekem een beetje trots mee. Als ik de verkiezingsuitslagen in onze stad bekijk, zie ik dat ook hier de linkse partijen hebben verloren. Ze moeten samengaan op links, de SGAP, Sociaal Groene Arbeiders Partij. Het samen doen. Net als bij Go Ahead, denk ik er direct bij. Individueel misschien niet de besten, samen onverslaanbaar.

In Deventer stond er op de verkiezingsborden door de stad een opvallende kop. Tussen Sigrid, Mark, Lilianne, Geert, Lilian en Thierry stond onze eigen Sam Beukema. Goede stunt van de club. Wat iedereen met het rode potlood in de stemlokalen ook heeft ingevuld, ik weet in elk geval zeker dat alle Eagles-supporters op Sam hebben gestemd op de site van de KKD. De uitslag wordt morgenavond bij ESPN in het programma Voetbal op Vrijdag bekend gemaakt en het kan haast niet anders dat Beukema wordt gekozen tot beste speler van de derde periode. In Voetbal International komt hij komende week overigens uitgebreid aan het woord.

De jonge centrale verdediger (zeven goals en twee assists) krijgt samen met doelman Jay Gorter terecht veel aandacht. Al twintig keer de nul is namelijk belachelijk goed. Hulde daarvoor ook aan Harmen Kuperus die iedere keeper die hij traint, beter maakt. Tegen Cambuur zat er afgelopen week echt niet meer in dan een 0-0. Maar als het je dan weer lukt niet te verliezen van de beste ploeg in de Eerste Divisie en zelfs geen tegengoal incasseert dan haal je het maximaal haalbare.

Dat is wat deze ploeg doet, het maximaal haalbare halen uit de aanwezige kwaliteiten. En als ieder individu dit doet en ziet dat de ander het ook doet, dan stijgt de complete groep boven zichzelf uit. Together Everyone Achieves More (Team). Beukema en Gorter staan nu even symbool voor die kracht van dat collectief, maar het is wel degelijk de gehele selectie die het doet. Samen. Spelers en staf in de juiste symbiose. Met elkaar, voor elkaar. Niet alleen in woord – praatjesmakers willen we niet in Deventer – maar juist en vooral in daad. En dat voornamelijk op karakter is geselecteerd, is weer de juiste inschatting en verdienste van Paul Bosvelt, Alex Kroes en Kees van Wonderen.

Als ik dit team zie knokken en vechten, met ziel en zaligheid doelpunten zie voorkomen en samen zie aanvallen, dan denk ik: ja, zo moet het, zo is het bedoeld. Dan denk ik als eerste aan de speler Bosvelt. Aan Dennis Hulshoff, aan Jan Kromkamp, Cees Marbus, Bart Vriends, Marnix Kolder en al die andere karakterjongens die we aan De Vetkampstraat hebben zien strijden. Keihard werken als basis, geheel naar de cultuur van de stad, de club en de fans. Verliezen? Over my dead body. Allen vooreerst ook teamspelers. Net als Veldmate, Beukema, Kuipers, Brouwers, Lucassen, Rabillard (wat een meters maakt deze man) en de anderen. Biet ‘m in de rugge, ik zie het terug.

Kan het voetballend beter? Zeker, maar een kniesoor die daar in deze fase van het seizoen op let. Volhouden mannen. Even nog. Er is geen haar in mijn dunner groeiende bos die daar overigens aan twijfelt. De spelers en staf ruiken het einde, voelen iedere dag meer dat ze met iets moois bezig zijn. Iedereen doet mee en hoort erbij. Alle smaken, alle kleuren en alle geuren. Kowet is Samen. Iedereen inclusief. De politiek kan er nog wat van leren…

Vorig artikelDirk-Jan Beldman keert terug bij Schalkhaar
Volgend artikelMatchtalk: Blik op GA Eagles vs. Dordrecht
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.