Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag is de laatstgenoemde voor het laatst aan de beurt!

Aan alles komt een einde

Het seizoen zit erop! We hebben ons gelukkig gehandhaafd in de Eredivisie en achteraf kunnen we daar zo mogelijk nog blijer mee zijn. Want wie had ooit gedacht dat je met 34 punten nog kon degraderen? Ik niet in ieder geval. Het was dus kantje boord maar de staf van Kees heeft het toch maar geflikt. Met als afsluiting een geweldige huldiging op De Brink na afloop van onze laatste wedstrijd. Wat een feest en wat was het druk.

De dag erna hadden we met spelers, staf en overig personeel onze seizoensafsluiting bij Meadow. Daar vroeg Alex mij of hij ook nog even het woord mocht. En dat was voor velen schrikken. Want Alex deelde ons mede dat hij ging stoppen bij de club en zijn aandelen had verkocht aan Kees Vierhouten, die al 30% aandeelhouder was. Het kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Alex had mij in april al wel in vertrouwen genomen en aangegeven dat er een aantal sportieve uitdagingen op zijn pad waren gekomen. En dat hij zijn aandelen wilde verkopen, om de handen vrij te hebben voor wanneer hij een andere stap maakt. Er waren meerdere partijen geïnteresseerd in Go Ahead Eagles. Maar gelukkig zijn Kees en Alex eruit gekomen en blijven de aandelen in handen van de huidige aandeelhouders, die ook beiden echt supporter zijn van de club.

Natuurlijk moet je op zo’n bijeenkomst ook afscheid nemen van collega’s en nieuwe collega’s binnenkort weer welkom heten. Het hoort er nu eenmaal bij. Maar soms is afscheid nemen moeilijker dan gedacht. Samen met Kees, Alex en Paul werden wij dit seizoen door supporter Rolf (Kowet) neergezet als de ‘Fantastic 4’ en ik was trots dat ik daarbij mocht horen. Van deze vier zijn er nu nog twee over, maar ik heb er ook alle vertrouwen in dat hun opvolgers, Kees Vierhouten en Rene Hake, goede plaatsvervangers zullen zijn.

En toch doet het wat met je. Zo eerlijk moet ik ook zijn. Samen met Alex zijn we in 2019 verder gegaan met de club zoals het door Hans de Vroome al was ingezet. Eigen broek ophouden en geen gekke dingen doen, geen onnodige risico’s nemen. Vorig seizoen waren we financieel de gezondste club van Nederland. En ook het huidige seizoen zullen we met een mooi positief resultaat afsluiten.

Ik heb Alex leren kennen als een oprecht persoon, geen dubbele agenda’s, kortom een heerlijk mens. Iemand met twee benen op de grond en die zich als actief aandeelhouder (we hadden de taken van algemeen directeur opgesplitst omdat ik een parttime dienstverband had) nergens te groot voor voelde. Gelukkig is Kees Vierhouten uit hetzelfde hout gesneden, dus daar heb ik ook alle vertrouwen in. Kees heeft de aandelen van Alex overgenomen onder de voorwaarde dat ik langere tijd verbonden blijf aan de club en dan ook in een fulltime dienstverband. Ik heb daar niet lang over na hoeven te denken en ga die uitdaging graag aan.

Ik zal bijvoorbeeld Paul Bosvelt ondersteunen in de onderhandelingen op financieel vlak. Iets wat vanuit mijn financiële achtergrond bij mij past, en wat ik al eerder in mijn carrière bij FC Utrecht deed. Ondertussen zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, want op 19 juni hebben we alweer de eerste training op Terwolde. We hopen het volledige oefenschema zo spoedig mogelijk te presenteren, we zijn druk doende de laatste vraagtekens te veranderen in uitroeptekens. Ondertussen is er nog genoeg te doen om de nieuwe selectie voor 2022/2023 op orde te krijgen. We hebben een heel goed scoutingteam en er zitten mooie spelers aan te komen. Ik snap dat supporters het liefst nu al de ene na de andere naam gepresenteerd zien worden, maar zoals de afgelopen jaren ook hebben bewezen is geduld een schone zaak.

Helaas is de functie van algemeen directeur van een BVO niet altijd leuk en dat hoeft ook niet. Ik begrijp dat supporters het niet altijd eens zijn met beslissingen die worden genomen, hetzij door de club hetzij door onze ketenpartners, maar benader elkaar altijd met respect en open vizier. En dat heb ik aan het eind van het seizoen bij een kleine groep supporters gemist, nadat een andere kleine groep supporters rondom Fortuna-uit door de politie is ingerekend en door de KNVB een stadionverbod opgelegd heeft gekregen. Onze SLO (supporters coördinator) en ik hebben direct aangegeven dat degene die onterecht een verbod hebben gekregen zullen worden bijgestaan door de club. Maar om vervolgens stiekem spandoeken met zeer wanstaltige teksten op te hangen over mij en een collega, gaat te ver. Ik kan er persoonlijk echt wel boven staan, maar kom niet aan mijn collega’s. Ik hoop dan ook echt dat dit stopt, want dit is echt grensoverschrijdend gedrag en kan niet geaccepteerd worden.

Aan alles komt een einde, zo ook aan mijn rol als columnist, ik heb het één seizoen gedaan en hoop dat ik jullie soms een inkijkje heb kunnen geven in het reilen en zeilen van de club. Ik heb het met plezier gedaan en vond het mooi om ieder keer weer te mogen leren van mensen zoals bijvoorbeeld Robert Heukels. Wat kan deze man schrijven en ook in Code Rood Geel van Koekstad FM voordragen.

Het was een mooi seizoen en ik wens ook iedereen een mooie zomer toe. Ik hoop iedereen weer te treffen in de voorbereiding, die we afsluiten op vrijdag 29 juli in De Adelaarshorst. Daarover laten meer info op de kanalen van Go Ahead Eagles.

Het gaat u goed.

Vorig artikelJarmo van ‘t Hof topscorer van Nederland!
Volgend artikelDavo door naar finale nacompetitie
Jan Willem van Dop (1960) werd geboren in Ermelo en is sinds 1996 actief in het betaald voetbal, 9 jaar in de directie van Feyenoord Rotterdam, daarna 6 jaar voorzitter/algemeen directeur FC Utrecht en sinds 2018 algemeen directeur van Go Ahead Eagles.