Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Gaan ALEX & PAUL, ons en KEES verwonderen?

Afgelopen weekend hebben wij weer naar competitievoetbal kunnen kijken. En wel op de tv. De Bundesliga begon weer met wedstrijden zonder publiek. Als je de beelden ziet, dan waan je je in een andere wereld. Toch zullen wij hieraan voorlopig moeten wennen. Voetbal, ook in Nederland zal zeker tot eind december zonder toeschouwers gespeeld worden.

Cambuur en De Graafschap blijven ook het komend seizoen onze tegenstanders in de KKD. Hoeveel ploegen er volgend seizoen in deze divisie zullen uitkomen, is nog een groot vraagteken. Door de crisis lopen veel BVO’s aanzienlijke inkomsten mis. Een aantal, die toch al financiële problemen hadden, moeten vrezen voor hun bestaan.

Go Ahead Eagles, dat al jaren door hun financieel beleid tot de beste van de klas behoort, zal niet in de problemen komen. Toch zal ook in Deventer de buikriem moeten worden aangehaald. De club heeft o.a. de begroting van de voetbalopleiding al flink terug moeten schroeven. De extra investering van 100.000 euro in de opleiding zal dan ook wel van de baan zijn.

Op spelersgebied hebben we de laatste weken weinig vernomen van de Vetkampstraat. De jeugdspelers voor het komend seizoen zijn wel binnen. Over een aantal jaren kunnen wij hopelijk de nieuwe sterren begroeten. Jeroen Veldmate heeft een seizoen bijgetekend. Een goede zaak, want ervaring op cruciale plekken (de as in het elftal) is belangrijk. Nu nog zorgen dat er meerdere daadwerkelijke versterkingen komen. Dat kan, want door de financiële malaise gaan veel clubs hun beleid veranderen. Er ontstaan nieuwe kansen. De salarissen zullen zeker omlaag gaan.

Bovendien zal de markt overspoeld worden door werkloze voetballers. Een BVO in de KKD hoeft voorlopig maar 14 full profs op de loonlijst te hebben. De rest zal aangevuld worden met jongeren. De clubs, die nog een klein beetje geld bezitten (GAE?), kunnen in de komende periode investeren in jonge talentvolle voetballers. Want ook clubs in het rechter rijtje van de eredivisie zullen het met minder spelers moeten doen. Bovendien kunnen clubs zoals GAE, die hun scouting volgens zeggen op orde hebben, nu spelers halen tegen een gereduceerde prijs.

Op 15 juni as. start Kees van Wonderen het nieuwe seizoen. Hopelijk heeft onze groot aandeelhouder Kroes, die als oud voetbalmakelaar de markt goed kent, dan al kunnen zorgen voor de broodnodige versterkingen.