Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Transfer perikelen tot de laatste minuut

Toen ik in de vorige eeuw bij Klynveld Kraayenhof, het huidige KPMG, werkte als assistent accountant, was januari altijd de maand van inventarisatie om de balans op te maken. De voorraden van de diverse bedrijven zoals V&D werden nauwgezet fysiek gecontroleerd. Nu op mijn pensioengerechtigde leeftijd is januari voor mij de maand om de stand in de voetbalwereld te analyseren.

Vandaag als u dit leest is de tweede window gelukkig gesloten. Deze transferperiode kan de hele voetbalwereld op zijn kop zetten. De ploegen die in de gevarenzone zitten, proberen zich op diverse posities te versterken met spelers die nauwelijks door het scoutingsapparaat bekeken zijn. Grotere ploegen, waar de Raad van Commissarissen de financiële balans tussentijds hebben opgemaakt en rode cijfers zien aankomen, verkopen hun beste spelers (Gakpo, Madueke).

Als aan het eind van het seizoen de voetbalbalans wordt opgemaakt, dan hebben de winterse aanwinsten nauwelijks een toegevoegde waarde gehad. PSV schrijft dan bijvoorbeeld wel zwarte cijfers, maar heeft het kampioenschap vergooid.

Ook in Deventer heeft men niet stilgezeten. In de laatste week is de selectie uitgebreid met de Noor Fredrik Oppegard (PSV). Hij gaat zijn kunsten de rest van het seizoen in de Adelaarshorst vertonen als linkervleugelverdediger. De beide vervangers voor Kuipers, Fontan en Mattiello, voldeden waarschijnlijk niet aan de verwachtingen vandaar de komst van deze huurling van PSV.  Het is jammer, dat de in 2014/15 opgestarte jeugdopleiding nog steeds geen verdedigers voor de A-selectie heeft kunnen afleveren.

Justin Bakker vertrekt naar het hoge noorden en speelt daar bij KuPS, de nummer twee in de Finse competitie. Als vervanger van Kuipers had ikzelf Bakker graag eens op die positie gezien. Berden vertrekt naar VVV en voor hem komt een Spaanse verrassing namelijk Dario Serra. De Zweed Tekie liet zijn contract ontbinden en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden.

Ook Paul Bosvelt had het de laatste weken niet makkelijk. De interesse voor Idzes van vooral Aberdeen zal hem de nodige hoofdbrekens hebben gekost. Zullen we hem toch verkopen, omdat hij nu nog een kwart miljoen kan opbrengen of houden we hem, gezien de stand op de ranglijst. Maar dan loopt hij aan het eind van het seizoen wel voor niets de deur uit.  Een dilemma waar elke technisch directeur voor komt te staan.

Nu we op de helft van de competitie in de eredivisie zijn, zien we een spannende strijd zowel boven als onderin. Er is een top 5 met een verschil van 6 punten tussen nummer 1 en 5. Nummer 9 NEC staat maar 8 punten voor op de na/competitieplaats Emmen. Al met al volop spanning de volgende maanden. De Deventer trots staat op de 12 plaats met 4 punten voor op Emmen. GAE heeft echter nog een wedstrijd tegoed tegen RKC.

Een goed resultaat zou zeer welkom zijn. Anders wordt het weer billen knijpen. Voetballend zijn de rood/gelen beter, dan een groot deel van de ploegen, die onder ons staan. Vitesse lijkt de degradatie perikelen te ontlopen, gezien het materiaal dat daar rond loopt. Handhaving in de eredivisie blijft nog steeds de belangrijkste opgaaf voor de Deventer selectie.

Bij een positief resultaat in de komende twee wedstrijden, kunnen wij allen wat rustiger adem halen.

Vorig artikelTerwolde pakt ook tegen Davo 3 punten
Volgend artikelSallandia speelt zich nu al veilig – FOTO UPDATE
Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.