Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is de beurt weer aan Gerard Somer die eind mei zijn laatste column mocht schrijven.

Gooi die KKD deur snel dicht

Mijn laatste column van het vorig seizoen sloot ik in mei af met de volgende alinea: ‘Ik had gehoopt, dat er verder gebouwd zou worden aan het bestaande elftal. Maar zoals het er nu uitziet moet er weer gewerkt worden aan een heel nieuw team. En dat ook nog met een totaal nieuwe technische staf. Al met al geen sinecure. Het komend seizoen zal het dan ook weer heel veel moeite kosten om aan het eind van de competitie de 36 punten te halen die nodig zijn om op het hoogste niveau te blijven spelen. Ik hoop, dat de leiding goed heeft gekeken naar de situatie in Almelo. Je kunt niet ongestraft de betere spelers jaar in jaar uit verkopen zonder ook te investeren. Het kapitaal moet op het veld staan en niet op bank zoals bij Heracles de afgelopen jaren.’

In de afgelopen maanden is er rondom de club op organisatorisch gebied iets veranderd. Alex Kroes weg. Kees Vierhouten is nu de grote baas met 89,99 procent van de aandelen. Jan Willem van Dop, die parttime in dienst was, kreeg een fulltime contract als algemeen directeur voor vijf jaar en er komen skyboxen. Duidelijk mooie investeringen. Maar op technisch gebied is er financieel niets veranderd. Er wordt nog steeds niet voldoende geïnvesteerd in de selectie.

‘Doorselecteren’. Deze kreet heb ik het laatste jaar vaker gehoord met betrekking tot het verstevigen van de selectie. Dit was volgens de leiding nodig om te komen tot een stabiele eredivisieclub, die niet opnieuw elk jaar moet strijden om niet te degraderen. Maar van dit voornemen is helaas niets terechtgekomen. Ook nu weer zijn er een groot aantal spelers vertrokken, die zeker bruikbaar waren in de eredivisie. Met als gevolg, dat er weer een karrevracht aan nieuwelingen uit alle windstreken werd binnengehaald. Ook na de transferwindow kwamen er nog snel twee binnen vliegen.

Ik weet dat Go Ahead een club is, die elk jaar minimaal een speler moet verkopen om de huishouding enigszins op peil te houden. De laatste jaren zijn er een aantal spelers voor goed geld verkocht. Gorter, Beukema en Brouwers brachten samen minimaal 2,5 miljoen euro op. Natuurlijk kan dit hele bedrag niet gebruikt worden om de selectie te versterken. Maar als er een degelijk deel van bovengenoemd bedrag besteed zou zijn aan de selectie van vorig seizoen, dan stond er nu een heel ander elftal.

Als er direct in de winterstop met Noppert gesproken zou zijn over een verbeterd contract, dan was hij waarschijnlijk gebleven. Lucassen, Oratmangoen en Martina zouden in de Adelaarshorst nu ook te zien zijn geweest met een kleine salarisverhoging. In een vroegtijdig gesprek met AZ zou Kramer, die nu in Nijmegen loopt te ballen, ook weer in de Adelaarshorst zijn duels winnen.. Bovengenoemde spelers zijn mijn inziens zeker niet minder dan de nu gehaalde spelers voor die posities. Een groot voordeel was bovendien dan geweest, dat de trainer – coach een meer ingespeelde groep had gehad.

Na 5 competitiewedstrijden met 0 punten, zag de toekomst er zorgelijk uit. De deur naar de KKD stond al op een kier. Het doemscenario van 2015 en 2017 zag ik al weer voor me. De witte zakdoekjes van een aantal ‘nepsupporters’ werden al uit de kast gehaald. De trainer – coach en de technisch directeur zouden wel weer de gebeten honden worden. Maar Hake moet werken met een selectie die hij voorgeschoteld krijgt en Bosvelt moet spelers halen met bijna niets in de pocket. Het probleem ligt volgens mij op een hoger niveau. Naast Paul op het uitvoerende vlak, is er in de pikorde van de club niemand met een voetbalachtergrond. Niet bij de aandeelhouders en niet bij de raad van commissarissen of het Stichtingsbestuur. Deze problematiek heeft zich in 2015 en 2017 ook voorgedaan en de gevolgen zijn bekend. Een man als Henk ten Cate of Bert van Marwijk, die weten hoe de hazen lopen in de voetballerij, zouden deze hiaat kunnen invullen.

Na de overwinning in Volendam gaat de KKD deur gelukkig niet verder open. Winst aan De Dijk was noodzakelijk evenals de komende twee thuiswedstrijden tegen Emmen en Cambuur. De steun van het thuispubliek als 12e man kan de ploeg weer onoverwinnelijk maken. Met de 6 daaruit behaalde punten gaat de deur gelukkig iets verder dicht.

Vorig artikelUD niet opgewassen tegen Be Quick Zutphen
Volgend artikelAdelaarsoog op Emmen thuis
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.