Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Alex, haal die hand van de knip

Afgelopen weekend kleurde zowel de heide als het voetbal paars. Toen ik zaterdagmiddag de paarse heide op de Holterberg zag, moest ik terugdenken aan de tijd van wijlen Barry Hughes in Deventer. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben wij daar als spelers vele kilometers afgelegd. Met de bus naar het ‘t Losse Hoes. Gevolgd door een intensieve duurtraining, alles binnen de vooraf afgesproken tijd. Wie niet op tijd binnen was, moest na 10 minuten wachten maar zien hoe hij in de Adelaarshorst kwam. Gelukkig werd er altijd wel een lift gevonden.

Zondag zouden de Rotterdammers ‘De Kuip’ eindelijk weer eens rood/geel zien kleuren. Maar het uitshirt van Go Ahead is tegenwoordig paars. De meeste GAE-spelers hebben eindelijk mogen ervaren hoe het voelt om voor het eerst via het bekende luik de groene grasmat te betreden. Een gevoel, dat ze nooit zullen vergeten. Hier doe je het voor als bescheiden profvoetballer. De ploeg heeft zich kranig gehouden tegen deze tegenstander, die duidelijk beter was. Het elftal heeft geprobeerd te voetballen zonder catenaccio te spelen. Het optreden van het team in de beide afgelopen wedstrijden was niet onverdienstelijk en kreeg lof in de media en van de supporters.

Complimenten zijn leuk en aardig, maar helaas koop je hier geen punten voor. Ik had vroeger liever dat een collega trainer tegen me zei: wat een k*t ploeg heb je, dan wat speelt je team toch leuk voetbal. Bij de 1e opmerking hadden we de punten in de tas. Bij het 2e gezegde was het “niente, nada”. De komende drie wedstrijden zijn uiterst belangrijk voor de Deventer Trots. Tegen Sparta (thuis), Cambuur (uit) en PEC Zwolle (thuis) moeten absoluut de broodnodige punten gepakt worden.

In vergelijking met het vorig seizoen is er wat betreft de”sterkte” van het elftal weinig veranderd, ondanks andere poppetjes. Met Hahn en Nauber als routiniers zijn we centraal achterin niet veel sterker geworden. De aangetrokken Nederlandse verdedigers en middenvelders zijn redelijke voetballers echter zonder enige eredivisie ervaring. Cardona heeft in zijn beperkte optreden tot nu toe wel iets van een echte spits, maar heeft in het verleden weinig gescoord. Voor Lidberg geldt hetzelfde. Heil kan ik nog niet beoordelen. In de afgelopen seizoenen heeft hij ook maar 4 doelpunten gemaakt. Al met al hebben wij tot op heden te weinig doelpunten ingekocht. Om als nieuweling in de eredivisie te overleven is in het verleden gebleken, dat je enige ervaring nodig en  genoeg doelpunten in je selectie hebt. Dit ontbreekt aan de huidige selectie.

Gelukkig heeft Alex Kroes nog een aantal dagen om de broodnodige routine en goals binnen te hengelen. De transferwindow is nog open tot 1 september a.s. Tot op heden hebben we alleen nog transfervrije spelers zonder eredivisie-ervaring binnen gehaald. Gezien de opbrengst uit de transfers van Gorter en Beukema (1,9 miljoen Euro) moet er toch iets overgebleven zijn om de selectie als nog te versterken. De 5 toegezegde eredivisiewaardige spelers zijn helaas nog niet allemaal binnen.

Onze trainer coach Kees van Wonderen, die als geen ander weet hoe het spelletje gespeeld moet worden en dat ook laat zien, verdient het om een selectie te krijgen, die een redelijke kans heeft op klassenbehoud. Dus Alex haal nu die hand van de knip en wacht niet tot de winterstop. Dan kan het net zoals bij FC Emmen te laat zijn en wordt Kees evenals een groot aantal vorige trainers in Deventer de gebeten hond.

Vorig artikelDiepenveen partnervereniging Go Ahead Eagles
Volgend artikelAdelaarsoog op Sparta thuis
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.