Aanstaande zaterdagavond speelt Go Ahead Eagles zijn tweede thuisduel in de eredivisie. Op jacht naar de eerste punten is Sparta de tegenstander. Toon Schuiling laat zijn Adelaarsoog vallen op dat duel…

Go Ahead Eagles – Sparta, een klassiek affiche en dat ook nog op zaterdagavond om 20.00 uur. Hoe mooi wil je het hebben? Wij staan na twee wedstrijden op 0 punten met 0 goals voor. Dat leidt niet tot stress. Maar, zo beseft iedereen, de wedstrijden tegen achtereenvolgens Sparta, Cambuur en PEC moeten puntjes opleveren. Anders loop je, net zoals Emmen vorig jaar, een seizoen lang achter de feiten aan.

Over het Sparta van toen  – Met SP.AR.TA komt zaterdag een Traditionsverein avant la lettre naar de Adelaarshorst. Ik spreek mijn talen, het is maar dat u het weet. Sparta, van 1 april 1888, is de oudste betaald voetbalvereniging van ons land. Een prachtige club, met een prachtig stadion. “Zo niet ofter één hemel is maar alster één is dan zal je zien dat de Hemelpoort – o! brok in de keel – verdacht veel weg heeft van het Kasteel”; Aldus Jules Deelder. Een club van naam en faam dat Sparta. Een club die, net als de onze, niet zwemt in het geld. Sparta compenseert dat met een geweldige jeugdopleiding. René van der Gijp, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Memphis Depay, Maarten de Roon en Denzel Dumfries, ze begonnen allemaal in Rotterdam West. En steeds weer komen nieuwe talenten bovendrijven. Die worden dan, na een jaar of wat, verkocht. Dit vanwege het chronische exploitatietekort.

Over het Sparta van nu – Net als Go Ahead is ook Sparta de competitie moeizaam gestart. Waar wij fris van de lever kijken wat het allemaal gaat worden is er bij Sparta druk. De eerste wedstrijd tegen Utrecht ging kansloos verloren. Het daaropvolgende gelijke spel thuis tegen Heracles gold als een teleurstelling. Sparta verraste vorig jaar. En dan ligt de lat automatisch hoger. De selectie is, een paar dagen voor het verstrijken van de transferperiode, nog niet op orde. Jong Oranjeklant Abdoe Harroui onderhandelt al een week over een transfer met meerdere Engelse clubs. Ook middenvelder Laros Duarte en spits Lennard Thy zijn in beeld voor een functie elders. Verder kampen de routiniers Adil Auassar en Bryan Smeets met blessures. Het is dus even afwachten wie er voor Sparta aan de aftrap staan. Bart Vriends is er in elk geval wél bij. Bart speelde inmiddels 120 wedstrijden voor Sparta maar voelt zich nog altijd een Kowetman. “Ik ben daar gepromoveerd, gedegradeerd, heb daar Europees gespeeld en gescoord. Daar komt geen club meer overheen”, zo gaf hij recent in de media aan. Een jongen voor wie wij zaterdag moeten uitkijken is aanvaller Emanuel Emegha, 18 jaar, bloedsnel, oersterk en dus levensgevaarlijk. U herkent hem aan zijn coupe soleil.

Dan over Go Ahead – Zoals geschreven is de stemming goed in en om de club. Clubheld Gerard Somer miezemousde een beetje in zijn column van deze week. Maar het is pas nieuws als Gerard niet miezemoust.  Hoe het ook zij, de punten zijn welkom. Een derde nederlaag op rij dreunt, met het interland weekeinde op komst, twee weken door. Dat wil je niet. En als je er in wilt blijven moet je – zeker in eigen huis – winnen van een club die niet heel veel meer te makken heeft. Met welke 11 spelers Kees van Wonderen aantreedt is op het moment van schrijven ongewis. De een na laatste en bepalende training voor de wedstrijd is besloten.

Sterkhouders – Hoewel jongens als Lidberg en Oratmangoen zich het snot voor de ogen werken wil  ik de beoogde sterkhouders als Marc Cardona en Yacine Bourhane weleens aan de aftrap zien. Die zijn inmiddels een flink aantal weken in Deventer en te duur voor de bank, zo dunkt mij. Ook het optreden van het Ogichika Heil, vorige week in de Kuip, smaakt naar meer. Mooi nieuws is dat, behalve Frank Ross en Sam Crowther, iedereen fit lijkt. Ook Joris Kramer traint inmiddels volop mee. Dat is fijn want met de mogelijkheid van vijf wissels kan een goede bank bepalend zijn.

Go Ahead – Sparta, in de eredivisie. zaterdag om 20.00 uur. Met de lampen aan. Mooier wordt het niet. Ik hoop dat ik daar zaterdagavond om 21.45 uur nog precies zo over denk.

Roodgele groet,

Toon Schuiling

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers – Wil je Go Ahead Eagles vs. Sparta Rotterdam rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport (voorheen Sport Live) zodat je thuis op de bank of in de auto volledig het gevoel van het duel mee krijgt. Zo ook aanstaande zaterdagavond in een uitzending die om 19:00 uur start met nieuws en voorbeschouwingen, maar de rode draad is Go Ahead Eagles.

Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 20:00.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat op de oude Drtv kabelfrequenties te ontvangen is: via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3.
Online kunt u luisteren via RadioFM, Nederlandseradio, radioviainternet of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

(klik op één van de bovenstaande linkjes om online te luisteren)

Verslaggevers Sport Live Radio DeventerRTV Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt
Verslaggevers Salland Sport bij Salland1: Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt

Vorig artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 34
Volgend artikelFamilie-onderonsje bij voorbereidingstoernooi SV Schalkhaar
Toon Schuiling
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.