Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Jan-Willem van Dop wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Vandaag de beurt aan Gerard Somer die zijn laatste column schrijft voor de zomerstop…

Nieuwe ronde Nieuwe kansen

Het seizoen zit er nationaal en internationaal op. Alleen het Nederlands XI speelt nog een aantal wedstrijden. De prijzen zijn echter verdeeld. Real Madrid wint de Champions Leaque, Ajax de nationale titel en Excelsior keert terug in de Eredivisie.

De Deventer Trots speelde twee weken geleden de laatste wedstrijd tegen Feyenoord in een uitverkocht Adelaarshorst met vooraf de opening van de Wall of Fame. Veel oud spelers, trainers en prominenten staan op de wall. Toch miste ik persoonlijk iemand, die er zeker op thuis hoort. Namelijk Adrie Steenbergen. Op Adrie heb ik in het verleden wel eens kritiek gehad, maar wat hij voor de club gedaan heeft in diverse functies is een prominente plaats op de wall meer dan waard.

De spelers genieten nu van een welverdiende vakantie. Uit ervaring weet ik, dat aan het einde van het seizoen de pijp bij velen leeg is. Lekker drie weken niets doen en op het strand in de zon zitten. Behalve als je in je vakantie een bekende trainer tegen het lijf loopt. Na een moeilijke en zware nacompetitie met Vitesse werd voor de ”Somertjes” Torremolinos het vakantie adres. Veel spelers brachten daar in het verleden op Playamar hun vakantie door.

Dat had ook Wiel Coerver, destijds net aangesteld als trainer-coach van Feyenoord, door. Hij zocht daar zijn bepalende spelers op (o.a. Willem van Hanegem en Rinus Israel) om heel relax elke dag een strandtraining af te werken onder de Spaanse zon. Al gauw had hij een groep van acht andere eredivisie spelers bijeen gesprokkeld. Elke ochtend kreeg hij ons als liefhebbers ook nog zo gek om achter de bal te rennen. 

Op 19 juni begint het nieuwe seizoen weer in Terwolde. De ploeg en de technische leiding die ons twee mooie seizoenen heeft gebracht, zal er heel anders gaan uitzien. Kees van Wonderen en Paul Simonis maken beiden de overstap naar Heerenveen met in hun kielzog de ontdekking van dit seizoen Andries Noppert. De rest van de technische staf zoals Rein Baart en Jouad Boufarra zochten hun heil elders.  Een totaal nieuwe technische staf van hoofdcoach tot keeperstrainer moet volgend jaar de kar trekken. Ook de belangrijke key spelers zoals de reeds genoemde Noppert, Luuk Brouwers, Inego Cordoba en Ragnar Oratmangoen zijn vertrokken.

Bovendien heeft Alex Kroes, die binnen een vijftal jaren van GAE een stabiele club zou maken, zijn biezen gepakt voor een nieuwe op handen zijnde uitdaging. Gezien zijn ervaring als spelersmakelaar kende hij de kneepjes van het voetbalvak. Dit zal voor de club toch een verlies zijn. De aandelen zijn nu voor 90% in handen van Kees Vierhouten, die niet alleen sponsor maar ook supporter van de club is. Hopelijk is hij ook in het bezit van de brood nodige voetbalkennis. Want de combinatie groot aandeelhouder, sponsor en supporter kan een heel gevaarlijke zijn. Dit weet ik uit mijn tijd als trainer–coach bij Heracles Almelo.

Ik had gehoopt, dat er verder gebouwd zou worden aan het bestaande elftal. Maar zoals het er nu uitziet moet er weer gewerkt worden aan een heel nieuw team. En dat ook nog met een totaal nieuwe technische staf. Al met al geen sinecure. Het komend seizoen zal het ook weer heel veel moeite kosten om aan het eind van de competitie de 36 punten te halen die nodig zijn om op het hoogste niveau te blijven spelen.

Ik hoop, dat de leiding goed heeft gekeken naar de situatie in Almelo. Je kunt niet ongestraft de betere spelers jaar in jaar uit verkopen zonder ook te investeren in wat er op het veld staat. Het kapitaal moet op het veld staan en niet op bank zoals bij Heracles de afgelopen jaren.

Dit was de laatste bijlage voor dit seizoen. Op 19 juni start voor de rood/gele brigade het nieuwe seizoen. Ik wens u niet alleen een fijne vakantie, maar ook een heel mooi nieuw seizoen toe met hopelijk niet teveel billenknijpen.

Vorig artikelKevin Manenschijn – Speler van de Week – week 22 – powered by 11teamsports.nl
Volgend artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 22
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.