Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Giro 555

Deventer, dinsdag 8 maart 2022 om 14.24 uur zit ik achter mijn laptop de column voor deze week te schrijven over Go Ahead Eagles. Op de achtergrond hoor ik Louis Armstrong met zijn song ‘What a Wonderful World’ op de radio. Inderdaad wat kan de wereld mooi zijn, maar niet altijd. Op nog geen twee uur vliegen van ons land ziet de zogenaamde mooie wereld er totaal anders uit. Op het moment dat ik dit schrijf vlucht Sergiu, een vurige supporter van FC Dynamo Kiev, snel met vrouw en kind in de ondergrondse na het zoveelste luchtalarm in Kiev. 14 dagen geleden stond hij, net zoals wij, de afgelopen week in Deventer (Ajax, PSV, FC Utrecht) te genieten van zijn club. Nu moet hij een week later zijn gezin eerst in veiligheid brengen en dan terug naar het front.

Als geboren oorlogskind heb ik niet bewust de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Maar er zijn mij uit die tijd nog twee dingen bijgebleven. Samen op de arm van mijn oma onder de trap schuilen voor de bombardementen in de Broederenstraat te Deventer en de oom en tante, die op de zolder woonden. Achteraf bleken dat Joodse onderduikers te zijn, die gelukkig dankzij mijn ouders de oorlog overleefden. Maar het is toch voor ons ondenkbaar en onvoorstelbaar dat er misschien weer een wereldoorlog voor de deur staat door toedoen van een idioot.

Maar nu toch iets over onze club. De bekerwedstrijd tegen PSV was tot de rode kaart van Joris Kramer een genot om naar te kijken en met 4 punten uit de laatste 2 competitiewedstrijden tegen niet de minste teams, komt de ploeg al aardig in de richting van de benodigde 34 punten. De komende maand komen de op papier minder sterke tegenstanders aan de beurt. Dit zijn allemaal concurrenten, die behalve Cambuur allemaal nog vechten tegen een eventuele degradatie (Sparta, PEC Zwolle, Willem II en Fortuna). Echt makkelijk zal het niet worden, maar het moet raar lopen dat de benodigde punten niet behaald worden.

De leiding van de club zal zo langzamerhand de ogen al gericht hebben op het nieuwe seizoen. Met het mogelijk ophanden zijnde vertrek van Brouwers en Cordoba zullen de rood/gelen behoorlijk aan kracht inboeten. Daar staat tegenover, dat de clubkas aardig gespekt zal worden. Dat moet ook wel, want uit eerdere cijfers blijkt dat het 2e seizoen na promotie vaak de moeilijkste is. Daarom heeft het versterken van selectie de hoogste prioriteit. Zeker omdat dit jaar wel is aangetoond, dat Deventer en de supporters rijp zijn voor een langer verblijf in de eredivisie dan 1 of 2 jaar en niet te wachten zit op de KKD.

Maandag jl. hebben we natuurlijk allemaal de knip getrokken voor steun aan de mensen in Oekraïne. Als alle supporters van de Nederlandse BVO’s bij de volgende thuiswedstrijden van hun club nu twee biertjes minder drinken en het gespaarde geld storten op giro 555, dan kunnen wij met zijn allen veel voor hun betekenen.

Vorig artikelKevin Stremmelaar – Speler van de Week – week 9 – powered by 11teamsports.nl
Volgend artikelOverwetering nog ongeslagen in 2022
Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.