Heb zelf helemaal niets met Pec Zwolle, buiten een gezonde rivaliteit om, met af en toe steken over en weer en soms ook een beetje haat en afgunst. Nadat Go Ahead Eagles met een vol uitvak eerder dit seizoen in Zwolle mocht verschijnen, besloot de lokale driehoek Deventer, heel verrassend, dat de Pec supporters alleen met een halfleeg uitvak naar Deventer mochten afreizen, inclusief extra restricties zoals een alcoholverbod (geldt trouwens voor ons allen in het stadion), nog strengere controles wie er allemaal in het uitvak mogen komen, enz enz.

Dus werd er al gauw door de Pec supporters geroepen om deze IJsselderby te gaan boycotten, wat ik persoonlijk zeer terecht vind. Zelfs op onze eigen vakken in de laatste thuiswedstrijd (Nec thuis) werden er op 3 plekken spandoeken vertoond met de tekst dat ‘bij een derby een vol uitvak hoort’. Helaas wordt op deze manier een mooie en beladen streekderby langzamerhand vermoord en tot één van dé zoveel wedstrijden van ons Kowet gedegradeerd.

Ook wordt er op deze wijze collectief gestraft, immers 95% van de supporters die normaliter plaats zouden nemen in het uitvak wordt hierdoor benadeeld en een mooie wedstrijd door hunnie neus geboord. Je straft dus iedereen omdat er misschien een mannetje of 20 iets ‘te ver’ is gegaan. Angst regeert steeds meer in Nederland de laatste tijd, vooral inzake voetbalsupporters. Wedstrijdjes die om de haverklap gestaakt worden door wat ‘vreugebekertjes’ is bv al helemaal van de zotte. Heel de wereld lacht ons inmiddels uit om deze lachwekkende maatregel.

Maar goed, voor dit seizoen (23/24) hadden de beide clubs met elkaar afgesproken dat de beide uitvakken op volle sterkte aanwezig mochten zijn. Wat is er dan in godsnaam gebeurd, dat er vanuit Deventer zijde is bepaald dat er maar max. 200 Zwollenaren de tribunes in Deventer mogen bevolken? Alsof je 400 supporters niet kan ‘controleren of beheersen’ t.o.v. die 200! Vanwege paar Zwolle-supporters die op afstand rookbommetjes bediend hadden in het uitvak gevuld met Kowet supporters, wordt vooral bv als 1 van de redenen aangevoerd.

Want de ‘onrust’ uit de vorige editie uit 2021 telt natuurlijk niet, daar de clubs voor dit seizoen samen al afspraken hadden gemaakt. Als deze supporters echt ‘kwaad in zin hadden’, hadden ze misschien wel zwaarder vuurwerk af kunnen laten gaan op afstand, maar het was dus ludiek bedoeld met wat rookbommen in hunnie clubkleuren. Ik en velen moesten er ook wel smadelijk om lachen eerlijk gezegd, vond het best vindingrijk, ondanks dat sommige supporters rook inademden.

Als dit dé reden is om dan maar éénzijdig de derby om zeep te helpen door middel van een collectieve straf, dan denk ik; ‘waar zijn we in godsnaam mee bezig in ons kikkerlandje’. Alsof er geen grotere problemen zijn in Nederland wat als eerste eens goed aangepakt óf opgelost zou moeten worden. Kijk alleen maar eens naar de criminaliteitscijfers onder bepaalde groepen jongeren of de problemen in het OV op bepaalde lijnen mét bepaalde groepen die constant voor overlast zorgen, keer op keer weer.

Wat te denken van de armoede onder een groot deel van de bevolking of de problemen in de zorg. Wat denkt u verder van de vele ‘mishandelingsfilmpjes’ die wekelijks online voorbij komen waarbij kinderen of jeugdigen in elkaar worden getrapt of gemept door groepen ‘hyena’s’. Nee, dan pakken we de voetbalsupporters maar aan hoor, dat is namelijk veel interessanter voor de publieke opinie. Man man man. De betreffende Zwolle-supporters zijn n.a.v. de eerste IJsselderby naar mijn weten opgespoord en gestraft, verder is de club Pec vrijgesproken voor de ‘ongereldheden’ in de IJsselderby doordat zij konden aantonen dat er alles aan is gedaan om verdere excessen te voorkomen. Dus waarom dan deze ridicule maatregel??

We gaan toch ook niet het aantal automobilisten halveren als er een paar de verkeersregels niet opvolgen, of bezoekers van concerten minderen omdat er een paar pillen verkopen. Zo kan ik wel legio voorbeelden noemen. Ik zal eerlijk zijn; persoonlijk is mijn voetbalbeleving omtrent de zó geroemde IJsselderby compleet weg, dus de thuiswedstrijd tegen Pec ga ik lekker thuis kijken. Maak ik mijn zoon wel blij met mijn SCC voor deze keer. Vind ik helemaal niet erg, want de wedstrijd is toch op een suffe tijd. Met je 12.15!!!

O ja, ook vind ik dat je door deze maatregel Pec Zwolle extra motiveert, want de Zwollenaren zullen nu nóg meer hun best doen om deze wedstrijd winnend af te sluiten als een soort van ‘wraak’ voor de benadeelde Zwolle supporters, let maar op. Al vertrouw ik wel op onze selectie dat zij ook alles zullen gaan geven. Verder weet ik 100% zeker, dat ons eigen team ook gewild had dat er in een vol en kolkend Adelaarshorst incl. de supporters van de ‘vijand’ zou worden gespeeld.

Eerst de Gelderse week maar eens goed doorkomen en dan Pec proberen te verslaan. Ik had voorspeld en gehoopt dat we uit deze drie potjes minimaal 7 punten zouden kunnen halen. Tegen Nec werd er een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur gesleept, dus er rest nu niets anders dan winnen in Arnhem en daarna thuis winnen van Pec Zwolle.

Succes Roodgelen, alles geven voor de eer van stad en club!

Vorig artikelCCW’16 in slotfase naast Turkse Kracht
Volgend artikelDe Vogel nieuwe hoofdtrainer SV Voorwaarts