Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Eric Whittie, Robert Heukels, Erdal Ascipinar en Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Deze week is Edwin weer aan de beurt!

WAAROM GO AHEAD EAGLES EUROPA IN GAAT ALS BIJ FC VOLENDAM WORDT GEWONNEN

In mijn column van 4 oktober 2023 voorspelde ik dat Go Ahead Eagles dit seizoen 45-50 punten zou gaan behalen, waarmee ik meldde te verwachten dat daarmee plaats 8 op de eindranglijst zou kunnen worden veroverd. Aangezien er op dat moment pas 7 wedstrijden waren gespeeld klonk vanuit mijn omgeving, inclusief een aantal Kowet-vrienden, uitsluitend hoongelach.
Ik was een dromer, een naïeve optimist en de veelal sarcastische vergelijkingen met mijn periode als voorzitter van de club daalden in alle hevigheid op mij neer.

Welnu, ruim 7 maanden en 26 wedstrijden later hoor ik ze niet meer en beginnen ze een beetje binnensmonds te mompelen als de prestaties van Go Ahead dit seizoen ter sprake komen. Ik meen in hun teksten zelfs vaag termen als ‘voetbalkenner’ te ontwaren, maar het kan zijn dat (ook) hier de wens de vader van de gedachte is.
Desalniettemin heb ik voor mijzelf wel de conclusie getrokken dat ik mogelijk toch iets beter ben in het beoordelen van teams en het voorspellen van eindranglijsten van voetbalcompetities, zo achtte ik de 5e plaats het hoogst haalbare voor Ajax, dan -pak hem beet- het aanstellen van trainers of technisch managers….

Met nog één wedstrijd te gaan staat Go Ahead Eagles namelijk op 43 punten en dat kunnen er zelfs 46 worden indien komende zondag aan De Dijk tegen het reeds gedegradeerde FC Volendam wordt gewonnen. Dat zal dan weliswaar waarschijnlijk niet genoeg zijn voor de 8e plaats aangezien Sparta Rotterdam thuis tegen SC Heerenveen aan 1 punt genoeg heeft om Go Ahead voor te blijven, maar ook met de 9e plaats zal een historisch resultaat zijn behaald.
Het is immers maar liefst 45 jaar geleden dat de club in het linker-rijtje van de Eredivisie eindigde en tegelijkertijd is er ook nog eens voor het eerst kwalificatie voor de play-offs voor Europees voetbal afgedrongen. Voorwaar een ongekende prestatie van de trotse volksclub uit Deventer.

Nu is met het oog op die play-offs natuurlijk de grote vraag hoe fit, zowel fysiek als mentaal, de jongens zijn en of René Hake zijn team op het juiste moment kan laten pieken.
De resultaten van de laatste tijd zijn namelijk niet echt om over naar huis te schrijven. Zo dateert de laatste overwinning al weer van 31 maart jl. (3-0 thuis tegen Excelsior). En werd de daaropvolgende wedstrijd nog met een knappe 1-1 in Amsterdam tegen Ajax afgesloten, daarna is er echt wel een beetje (boel) de klad in gekomen.
Tijdens de laatste 9 wedstrijden werden namelijk slechts 6 punten behaald, terwijl dit er in de 9 wedstrijden daarvoor nog 15 waren geweest….

Om deze reden zullen waarschijnlijk slechts weinigen denken dat Go Ahead de play-offs gaat winnen en zal het overgrote merendeel van de achterban zich al vooraf met de Olympische gedachte van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ hebben verzoend.
Ik zit compleet anders in de wedstrijd. Na de hierboven genoemde overwinning tegen Excelsior was, met 36 punten, handhaving namelijk al een feit. De druk was er van af en ja, dan wordt er met het relatief lage verwachtingspatroon in Deventer toch fors minder gepresteerd.
Nu het er weer om gaat én er bij de tegenstander mogelijk sprake is van onderschatting, zijn de rood-gelen echter op hun sterkst.
Voetballend heeft de ploeg voldoende in huis. Als dit kan worden gecombineerd met een positieve wedstrijdinstelling, zelfvertrouwen en vechtlust, heb ik goede hoop op een mooi einde van dit seizoen.

Ik zie daarbij een vergelijking met 2012/13 toen, net als nu het geval is, de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen FC Volendam diende te worden afgewerkt. De destijds met 3-1 gewonnen wedstrijd vormde de opmaat tot een schitterende play-off serie die de club na maar liefst 17 jaar terug in de Eredivisie bracht.

Ook deze keer zal het resultaat tegen FC Volendam naar mijn verwachting bepalend zijn. De druk moet er komende zondag dus al weer vol op zitten. Wordt deze wedstrijd gewonnen dan voorzie ik in mijn glazen bol een kleine, gestolen overwinning op donderdag 23 mei, uit bij NEC of FC Utrecht.
Alsdan zal de apotheose op zondag 26 mei thuis plaatsvinden. Zoals bekend is in De Adelaarshorst alles mogelijk en kan het thuispubliek doorslaggevend zijn. Daar reken ik dan ook op.

Conclusie: als we van FC Volendam winnen gaan we Europa in!

NB Bij een gelijkspel of verlies kan dit verhaal direct de prullenbak in en zal ik in alle nederigheid weer als gewone sterveling door het leven gaan….

Vorig artikelDeventer Voetbal topscorer – week 19
Volgend artikelDordtse smaakmaker Mathis Suray is Eagle
Edwin Lugt
Edwin Lugt (1962, Delft) vervulde de positie van voorzitter van Go Ahead Eagles gedurende de periode 2013-2018. Daarvoor was hij in het voetbal al actief als voorzitter van SV Epe (4 jaar), directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (6 jaar) en directeur van de Australische topclub Sydney FC (2 jaar). Eind 2021 verkocht hij zijn sinds 2011 opgebouwde telecombedrijf aan DeltaFiber. Sindsdien verblijft hij met zijn vrouw Henriette 6 maanden per jaar in Australië, waar één van hun drie kinderen studeert.