Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Go Ahead…. Go Ahead Eagles…. Go Ahead

Onlangs was ik weer eens op Larenstein bij de nominatie van Mister Go Ahead Eagles. John Oude Wesselink komt de titel met ere toe. Als je 446 wedstrijden voor de club speelt en de ploeg ondanks nationale en internationale aanbiedingen trouw blijft, dan verdien je deze eretitel. In zijn nadagen wist ik hem nog te strikken voor Heracles Almelo. Een blessure noodzaakte hem echter te stoppen na 7 wedstrijden. 

Op de kamer waar ik 10 jaar geleden zelf nog zat, heb ik ze gezien. Ja, de nieuwe plannen van Alex Kroes om de ‘Deventer Trots’ weer op te schalen naar een volwaardige Eredivisieploeg. Ik moet zeggen ze zijn heel ambitieus. Als dit door Kroes wordt verwezenlijkt dan ziet de toekomst er voor de rood-gelen zonnig uit. Het stadion zal worden uitgebreid. Het aantal sponsors neemt toe en de jeugdopleiding krijgt een boost zodat de transferopbrengsten weer op niveau komen. Al met al geen sinecure om de gememoreerde doelstelling te bereiken. 

In de plannen voor de komende jaren komt ook de vereniging voor, die viermaal landskampioen is geweest. Dit is de vereniging waar ik ben opgegroeid en die in totaal van haar bestaan 11 internationals heeft afgeleverd. Deze roemruchte club zit op dit moment echt in de sportieve problemen en bivakkeert op de laatste plaats van de 5e klasse zondag. Go Ahead als moeder van de Eagles hoort daar niet thuis. De huidige leiding vond dit ook en neemt de amateurtak dan ook mee in haar plannen.

Op tafel lagen de volgende plannen:

De Adelaarshorst wordt grondig onder handen genomen. De IJsseltribune en de B-side worden vernieuwd en krijgen dezelfde uitstraling als de Leo Halle tribune. De capaciteit komt dan op 14.595 toeschouwers. De trainingsvelden verdwijnen en aan de achterkant van de IJsseltribune komt een nieuw te bouwen sportcentrum een topsporthal.                                       

Go Ahead Eagles krijgt naast voetbal ook een basketbal en volleybal tak, die in de toekomst nationaal en internationaal moet gaan spelen. Rondom het stadion komt een Leisure boulevard met horeca en winkels. Tevens komt er een hotel, congres- en vergaderruimte.

Bovendien komt er een nieuwe trainingsaccommodatie. Een taskforce met personen uit het bedrijfsleven, gemeente Deventer, Go Ahead Eagles en investeerders zijn hier druk mee bezig. Dit ultra moderne complex komt op de Rielerenk. Davo, De Gazelle en Turkse Kracht krijgen binnen Deventer andere velden ter beschikking. De jeugdteams gaan Twello verlaten en Go Ahead amateurs wordt in haar geheel geïntrigeerd in het huidige Eagles. Bij realisering wordt de Eagles uit de naam verwijderd en gaat de club weer gewoon Go Ahead heten. De adelaar blijft in het embleem. Door deze nieuwe plannen gaat de club weer meedoen in het Nederlandse voetbal zoals in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Toen ik de kamer op Larenstein uitliep, kwam ik in de wandelgang Alex Kroes tegen. Op het moment, dat ik hem wou complimenteren met zijn plannen, hoorde ik mijn vrouw zeggen:

Somer, wat denk je ervan. Het is half negen. Tijd om op te staan.