Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Binnen 22.000 seconden Eredivisie zonder gemeenschapsgeld…

De voetbalcompetitie voor dit seizoen loopt zo langzamerhand naar het einde toe. Dit geldt zowel voor het betaalde voetbal als voor de amateurs. De echte prijzen moeten echter nog verdeeld worden. Ajax strijdt nog op drie fronten. Wat heeft deze ploeg het Nederlands voetbal weer op de kaart gezet. Mede door twee beleidsmedewerkers (Overmars en Ten Hag), die in de beschermde luwte van de Adelaarshorst hun ervaringen hebben opgedaan.

In de Keukenkampioen Divisie is zoals verwacht FC Gemeente Enschede kampioen geworden. Persoonlijk vind ik wel dat de ploeg uit Enschede qua grootte in de Eredivisie thuis hoort. Maar op de manier hoe zij met gemeenschapsgeld gered zijn, zet ik mijn twijfels. Het kwijtschelden van enkele miljoenen en een achtergestelde lening, die je als gemeente in de toekomst ook kunt afschrijven zijn niet van deze tijd. Waarschijnlijk gaat dat in Enschede ten koste van de ouderenzorg etc.

De ene gemeente subsidieert een voetbalclub en de andere gemeente heeft meer met cultuur en steekt het geld in de Viking, sorry Mimik… Ook in Deventer trok de raad binnen een half uur de portemonnee en schreef een extra cheque uit van 4 miljoen. De totale kosten voor de bouw van een elitair filmtheater belopen nu al 21 miljoen. Bovendien zal er in de toekomst nog een extra subsidie van enkele tonnen bij komen voor de exploitatie En dat voor een theater dat meer bezocht wordt door mensen van buiten de gemeente dan door Deventenaren.

Ook hier gaat het weer ten koste van andere zaken, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg. Het speelgoedmuseum staat op het punt te verdwijnen en de subsidie voor het behouden van de dieren op het Vogeleiland moet er over een jaar ook aan geloven. De jeugdopleiding van Go Ahead Eagles moet noodgedwongen naar Twello verhuizen omdat er in Deventer door de gemeente geen voorzieningen gecreëerd kunnen worden. Laat niemand van de raadsleden nu nog zeuren over de lening aan GAE voor de bouw van het stadion waarop de gemeente nog meer rente krijgt dan dat zij hiervoor betaalt.

De trouwe supporters hebben de laatste weken weinig om voor te juichen. Concurrent FC Twente kampioen en de ploeg uit Deventer verloor 3 van de 4 laatste wedstrijden. De Adelaars kregen in die 4 wedstrijden maar liefst 11 tegendoelpunten te incasseren. Tijd dus om orde op zaken te stellen. Stegeman was “not amused” maar ik denk dat hij deze nederlagen goed gaat gebruiken om in de komende tijd de ploeg weer op scherp te zetten.

Uit ervaring weet ik dat een aantal nederlagen voor een belangrijke periode de trainer soms erg goed uitkomt. De spelers zijn weer met de neus op de feiten gedrukt. Het zijn normale voetballers, die alleen met een gezonde mentaliteit en keihard werken resultaat kunnen behalen. Stegeman heeft ongetwijfeld de laatste vier wedstrijden van dit seizoen in de play offs al lang een aantal keren in zijn gedachten gespeeld. Go Ahead Eagles heeft bewezen een team te zijn dat op bepaalde momenten kan pieken. Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat een goed gemotiveerde en mentaal sterke ploeg na 360 minuten voetbal in de nacompetitie de eredivisie kan halen.

Vorig artikelColmschate verliest terecht van Robur et Velocitas
Volgend artikelDe rood-gele column van Robert Heukels – week 19
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.