Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Game, Set, Match.

In de tenniswereld betekent bovenstaande regel, dat het laatste punt behaald is en dat de wedstrijd is gespeeld. Voor Go Ahead is de competitie ook gespeeld, hoewel er nog drie wedstrijden te gaan zijn. Toen de benodigde 34 punten behaald waren, viel er een enorme last van de schouders van spelers en technische staf, ondanks dat er nog een kans was om te strijden voor Europees voetbal. De wedstrijd tegen Fortuna was niet om aan te zien en tegen Vitesse zag ik een ploeg waarvan een aantal spelers , die met hun gedachten al met het volgend seizoen bezig waren. Ik kende de altijd agressieve Brouwers niet terug en Oratmangoen zat al met zijn gedachten in een draaimolen tijdens de komende  zomerkermis.

Ook voor de technische staf zat het werk er blijkbaar op. Met de wissels van Heil, Mulenga en Berden voor Brouwers, Lidberg en Cordoba gooide Van Wonderen geen olie op het vuur maar eerder de handdoek in de ring.

Hoewel ik graag in de laatste wedstrijden nog de bekende strijdwijze had gezien voor Europees voetbal, kan ik toch leven met het vertoonde spel van dit team tijdens het seizoen. Van Wonderen en de spelers hebben een uitstekende prestatie geleverd. Waarvoor nogmaals chapeau.

Het komend seizoen zal de Deventer Trots er weer heel anders uitzien. Veel spelers vliegen uit en een lading nieuwe spelers is al onderweg. Aan het echt bouwen van een goede selectie komt Bosvelt jammer genoeg niet toe. Ook volgend seizoen zal er weer een totaal ander team staan en moet Go Ahead weer  vechten tegen degradatie. Maar gelukkig hebben we dan wel Skyboxen als we het niet mochten halen.

Alex Kroes zit ondanks zijn vakantie nog steeds te broeden op een nieuwe trainer. Over anderhalve week horen wij wie de leiding krijgt over de selectie. Toen ik dat uit de Stentor vernam, dacht ik het volgende. Het is waarschijnlijk iemand, die nu nog trainer is bij een club, die nog vol in de degradatie strijd zit. De naam Joseph Oosting kwam direct bij mij op. Als speler heb ik hem nog meegemaakt tijdens mijn tijd als technisch directeur in Emmen. Een man zonder kapsones. Een harde werker en een echte teamspeler. Bovendien maakt hij spelers beter net zoals Kees van Wonderen. Met uiterst beperkte middelen doet hij het uitstekend bij RKC. In mijn ogen een trainer, die past in Deventer, zeker qua mentaliteit en strijd. Iets wat de Deventer supporters verwachten.

Ik hoop, dat de ontvangen transfergelden ook voor een groot gedeelte in de nieuwe selectie wordt gestopt. Dit is absoluut noodzakelijk, want ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. Het tweede jaar in de Eredivisie wordt het moeilijkste. Paul Bosvelt heeft ongetwijfeld al een lijst in zijn computer staan met spelers, die hij graag wil hebben. Of er ook spelers opstaan, die uit de eigen opleiding komen betwijfel ik. Al jaren worden er in onze regionale opleiding tonnen gepompt, maar helaas kloppen  er nog steeds geen spelers aan de poort van het eerste team. Misschien is het beter het opleiden van jeugdspelers aan de grotere bvo’s met veel meer budget over te laten en daaruit te gaan plukken.

Dit kost waarschijnlijk minder en levert volgens mij meer rendement op.

Maar misschien zie ik het totaal verkeerd. Ik laat mij graag verrassen.      

Vorig artikelEerste #HanzeCup prooi voor Go Ahead Eagles o18
Volgend artikelColmschate boekt zwaarbevochten overwinning bij Activia
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.