SV Schalkhaar heeft zijn laatste competitiewedstrijd van 2023 in extremis winnend weten af te sluiten bij SV DCS uit Zevenaar. Het was voor SV Schalkhaar een zeer welkome overwinning, aangezien 8 oktober voor het laatst de volle buit werd behaald. Door deze overwinning klom de ploeg van trainer Martijn de Haas naar plek 9 op de ranglijst.

Martijn de Haas en assistent Jacob Ensing moesten voorafgaand aan de wedstrijd een beetje puzzelen om een volwaardig team op de been te brengen. De lijst met geblesseerde, afwezige en geschorste spelers was de afgelopen week nog verder uitgebreid. Vaste waarde David Klopman bleek niet inzetbaar in de spits en aanvallende middenvelder Tim van der Meulen kon vanwege werkzaamheden geen onderdeel uitmaken van de selectie. Door de afwezigheid van zoveel spelers was er wel een plaats ingeruimd voor tweede elftalspeler Tim Wieggerinck, die daarmee zijn basisdebuut kon maken in Schalkhaar 1.

Het was aftasten in het begin van de wedstrijd. DCS wilde als hekkensluiter niet de boel opengooien en verdedigde compact op eigen helft. Het liet Schalkhaar aan de bal, dat geduldig rondspeelde en probeerde via aanvallen aan de flanken gevaarlijk te worden voor de goal. Het moest daarbij wel oppassen, want bij balverlies kwam DCS er razendsnel uit. Dit leverde de gastheren na 10 minuten de eerste mogelijkheid op. Een makkelijk gegeven vrije trap rond de zestien leverde een corner op. De indraaiende bal werd door SV Schalkhaar niet goed verwerkt en viel plotseling voor de voeten van spits Jarno Geurds: 1-0.

Na deze snelle goal veranderde het spelbeeld niet. De thuisploeg zakte in en gokte op de snelle uitval. SV Schalkhaar was in balbezit op zoek naar de ruimte. Met name Milan te Riele was weer in goeden doen. De sierlijke aanvaller dribbelde zich vaak vrij van zijn directe tegenstanders, maar tot grote kansen leidde dit niet. DCS was na een half uur voor de tweede keer gevaarlijk na een uitbraak. Een strak schot van buiten het strafschopgebied scheerde rakelings langs de buitenkant van de paal.

Kort voor rust vloog de vlam in de pan. DCS kreeg een corner, maar SV Schalkhaar wist goed uit te verdedigen en Janno Ulderink werd in de tegenstoot onrechtmatig onderuit gehaald. De scheidsrechter kon niet anders dan de middenvelder van DCS zijn tweede gele kaart geven, wat niet door iedereen werd begrepen. De felle reacties richting de scheidsrechter leverden zowel de aanvoerder als de assistent-trainer van DCS een gele kaart op.

De tweede helft begon SV Schalkhaar dus met een man meer. Voor de ploeg uit Zevenaar genoeg reden om de verdedigende vesting op te trekken en de boel dicht te houden rondom de eigen zestien. SV Schalkhaar vocht tegen een muur van spelers en kon moeilijk de ruimte vinden. En het gevaar van de counter was er ondanks een man minder nog steeds voor DCS, waarbij vooral spits Jarno Geurds een plaag was voor de verdedigers van SV Schalkhaar.

Na een uur spelen ging SV Schalkhaar aanvallend wisselen. Verdedigende middenvelder Vincent Vloedgraven werd vervangen door de aanvallend ingestelde Floris Hidma. Koen Smith verhuisde naar de rechterkant en centrale verdediger Timo Kok werd erbij gezet in de spits, waarbij jeugdspeler Luuk Janssen er bij kwam ten koste van Murat Ozdemir. Alle goede intenties ten spijt, aan aanvallen kwam SV Schalkhaar na deze wissels bijna niet. DCS had zijn zaken goed op orde en was zelfs nog de gevaarlijkste ploeg. Het wist een aantal corners af te dwingen en SV Schalkhaar kwam een aantal keer goed weg.

SV Schalkhaar speelde het laatste kwartier alles of niets. Luuk ter Mate kwam erbij op het middenveld ten koste van verdediger Alper Silav. Michiel Hullegie ging mee naar voren en het was pompen of verzuipen. Een aantal hoge voorzetten werd goed uit de lucht geplukt door de nog jonge keeper van DCS. De ploeg van Martijn de Haas gaf echter niet op en twee minuten voor de reguliere speeltijd was er toch de gelijkmaker. Luuk Janssen gaf een mooie strakke crossbal voor de goal die door Michiel Hullegie prachtig in de lange hoek werd gekopt. 1-1.

De laatste minuten golfden op en neer, waarbij DCS nog een corner afdwong. De bal viel in de zestien en meerdere inzetten werden geblokt door de verdediging van SV Schalkhaar, waarbij de gasten er nog één keer konden uitkomen en Koen Smith kon worden diep gestuurd aan de rechterkant. Hij was zijn directe tegenstander net te snel af en hij gaf de bal hard voor de goal. Een verdediger van DCS leek zijn voorzet makkelijk te kunnen uitverdedigen, maar hij maaide ongelukkig over de bal, waardoor het voor de mee opgekomen Milan te Riele een koud kunstje was om het presentje uit te pakken: 1-2, drie minuten in de extra tijd.

SV Schalkhaar kan door de drie punten met een lekker gevoel de winterstop in. Het geeft ruimte aan de spelers om weer op krachten te komen en aan te sterken voor de tweede seizoenshelft. Ook kan de ploeg weer werken aan de tactische accenten om ervoor te zorgen dat de onderlinge verhoudingen ten opzichte van de tegenstanders nog meer kunnen worden omgezet in punten. Want dat er meer in het vat zit, is wel duidelijk.

De eerstvolgende wedstrijd in het nieuwe jaar is zondag 21 januari 2024. Dan speelt SV Schalkhaar op de Horsterhoek tegen SC Westenvoort, aanvang 14.00 uur.

SV Schalkhaar wenst iedereen fijne Kerstdagen en een goede jaarwisseling.