Voorwaarts had op zondag 20 maart in Apeldoorn bij AVV Columbia een vliegende start. De beide goals binnen 4 minuten zorgden voor voldoende marge om de wedstrijd over de streep te trekken, 1-2. De magere reeks na de winterstop werd met deze overwinning doorbroken.

Aanvoerder Nino Wattimena is met zijn 25 jaar al een ervaren speler. Sinds 2015 maakt hij deel uit van de hoofdmacht. Hij heeft in die jaren zijn sporen verdiend als verdedigende middenvelder en als laatste man, de rol die hij dit jaar bekleedt. Voor een verdediger is hij altijd aanvallend ingesteld. Zoekt graag de weg naar voren, maar weet inmiddels dat dit niet altijd de kortste weg is naar succes.

Nino: ‘het veld was verschrikkelijk, vooral omdat het droog was. Veel plaggen, weinig gras. Dus geen goede omstandigheden om lekker verzorgd voetbal te spelen. Ons strijdplan was helder. Zo lang mogelijk druk uitoefenen op de tegenstander, zodat wij van hun fouten konden profiteren. We schoten uit de startblokken. Een mooie uitgevoerde standaardsituatie leidde tot een kopbal van Luuk Grieving. Dat was de 1-0. Columbia probeerde te voetballen op het middenveld, maar wij zetten ze goed onder druk en onderschepten de bal, een bal over de verdediging, waarbij Marcus van Geelen supersterk en snel z’n man de baas was. Hij maakt de goal met een prachtige stift over de keeper. Dus na drie minuten 0-2 op ‘t scorebord.’

Columbia probeerde het ongeveer nog een kwartier op de voetballende manier te doen. Voorwaarts gaf echter geen ruimte weg. Nino: ‘Alhoewel een moment van onachtzaamheid toch tot een splijtende pass leidde achter onze verdediging, waarbij Matthijs Kamphuis in het strafschopgebied aan de noodrem trok. De penalty werd verzilverd, 1-2.’ Hierna zette Columbia de speelwijze om en werd de kortste weg naar het doel gezocht. Voorwaarts anticipeerde hierop door ook onder deze veldomstandigheden voor de lange bal te gaan. Het leverde voor rust geen noemenswaardige kansen op voor beide teams. Ruststand 1-2.

Het kick en rush voetbal van de eindfase voor rust was het spelbeeld van de 2e helft. Lange ballen over en weer, waarbij Voorwaarts als team op een afstandsschot na, niet in de problemen kwam. Daarentegen kwam Voorwaarts twee keer in een kansrijke situatie, waarbij Ismar Maglajlic (67 min.) en Marcus van Geelen (78 min.) de uitgelezen mogelijkheid niet konden verzilveren.

‘Een terechte overwinning. We doen gelijk goede zaken op de ranglijst. Het gat met de degradatieplaatsen is weer vergroot en met nog een inhaalwedstrijd te gaan moet aansluiting met de nummer 2 voor mogelijk worden gehouden.’ Volgens Nino was het collectief deze wedstrijd the man of the match. ‘We hebben gewonnen van een goede en ervaren tegenstander.’

En hoe kijk je nu terug op de eerste helft van het seizoen? ‘Met uitzondering van Rohda Raalte kunnen we van elk team winnen. We hebben echter veel onnodig weggegeven in wedstrijden. We moeten meedogenlozer worden, misschien wel iets meer volwassenheid of mannelijkheid tonen, want qua voetballende kwaliteiten zit het wel goed. Dus leren wedstrijden dood te maken en een voorsprong te verdedigen. We zijn allemaal vrienden van elkaar en het is makkelijk om elkaar complimenten te geven wanneer het goed gaat. Maar dat moet nu ook andersom zijn, wanneer iemand een fout maakt. Dan moet je daar verantwoordelijk voor nemen. Als je dan kijkt naar vandaag, hebben we daarin een stap gezet. En dat geeft weer goede hoop voor volgende week.’

Voorwaarts speelt dan thuis tegen Heino aan De Laene.

Een wedstrijdverslag vanuit Columbia-perspectief is HIER terug te lezen. Op de Facebookpagina van AVV Columbia staan foto’s van deze wedstrijd gemaakt door Sandra van Dam: