Het was afgelopen zaterdag om 18 uur aan de Laene op papier een schier onmogelijke opgave. De oranjehemden moesten aantreden tegen runner-up CSV Apeldoorn. Qua puntenaantal een straatlengte verschil met de rode lantaarndrager uit Twello. Voorwaarts knokte zich deze wedstrijd naar een voorsprong, knakte in de 93ste minuut, maar was na afloop niet gebroken. De eindstand van 1-1 was gezien de kansenverhouding terecht, de wijze waarop was vanuit Voorwaarts perspectief onrechtvaardig.

De odds op een overwinning voor Voorwaarts slonken vooraf aan de wedstrijd toen bleek dat in de warming-up de net herstelde Ivo Spanjers met een hamstringblessure uit de startopstelling moest worden gehaald. Toen na 20 minuten target-man Marcus van Geelen wegens een blessure het veld moest verlaten, kon de inzet op een goede afloop definitief bijgesteld worden.

De spelers in het veld waren in het geheel niet gevoelig voor namen en eventuele reputaties, want de energie die door de overgebleven elf in de wedstrijd werd gestopt was hartverwarmend en al combinerend wist het met name in de eerste helft vaak de vrije man te vinden. CSV kreeg hierdoor een heet avondje voorgeschoteld aan de Laene.

Voorwaarts begon het duel, zoals elke week, dominant. Met veel energie werd druk gezet op de bal. De eerste helft waren de kansen op een hand te tellen. Voorwaarts had er twee. Na twintig minuten ging een kopbal van Bruce Schotman rakelings naast het doel en vlak voor rust ging een schot in vrije schietpositie van Nino Wattimena hard op de vuisten van de CSV-goalie. Daartegenover had CSV in de 40ste minuut de voorsprong op de schoen. In een een-op-een kwam Voorwaarts-goalie Patrick ter Mate als winnaar uit de bus.

Ruststand 0-0

Na rust was het CSV dat nu meer aandrong op de helft van Voorwaarts. Het leidde niet tot uitgespeelde kansen, maar dreiging ging er zeker uit van de Apeldoorners. Het was Voorwaarts dat echter in de 75ste minuut op voorsprong kwam. De voor Marcus van Geelen ingevallen Dani Hasic promoveerde een scherp aangesneden vrije trap van Nick Linthorst tot doelpunt. Zou het dan toch gaan lukken om dit keer wel de zwaarbevochten voorsprong over de meet te trekken?

Het beleg van CSV met een extra spits werd met een goedgebouwde vesting vakkundig verdedigd en mentaal stond het elftal als een huis. CSV kreeg nog een uitgelezen kans in de 85ste minuut, maar toen deze niet werd verzilverd leek de eerste zege van het seizoen binnen handbereik.

Het had echter geen rekening gehouden met de arbiter van dienst. Hij besloot in de 93ste minuut de bal op de stip te leggen na een overtreding buiten het strafschopgebied. Evenals vorige week werd Voorwaarts opnieuw ten onrechte een penalty aangesmeerd dat ook nu zou leiden tot de gelijkmaker. De frustratie was groot bij de spelers van Voorwaarts en de scheidsrechter probeerde zijn verkeerde inschatting te verbloemen met het uitdelen van gele kaarten voor protesterende oranjehemden. De penalty werd benut door CSV en Voorwaarts moest genoegen nemen met een 1-1 eindstand.

Voorwaarts is nu enkele weken vrij en mag de kwetsuren gaan oplappen, want de strijd eiste zijn tol. In de hoofden zit het echter wel goed. De vastberadenheid bij spelers en staf om dit seizoen het sportieve recht te halen lijkt door deze ‘faux pas’ van de arbiter louter toegenomen.